Β. Καπέλιος: «Ανυπόστατα και ψευδή όσα αναφέρονται για τις πυρκαγιές σε Μάνη και Κύθηρα το 2017»

Β. Καπέλιος: «Ανυπόστατα και ψευδή όσα αναφέρονται για τις πυρκαγιές σε Μάνη και Κύθηρα το 2017»

Παρέμβαση εισαγγελέα για τις προσπάθειες συγκάλυψης των ευθυνών για τη φωτιά στο Μάτι

Θα κινηθούν νομικά οι δήμαρχοι για όσα αποκάλυψε η «Καθημερινή»

Εισαγγελική έρευνα διατάχθηκε τελικά χθες το μεσημέρι για το δημοσίευμα της «Καθημερινής της Κυριακής» αναφορικά με τις προσπάθειες συγκάλυψης των ευθυνών για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι με τους 102 νεκρούς.

Στο δημοσίευμα και τις αποκαλύψεις από το ηχητικό ντοκουμέντο γίνεται αναφορά και στο Μεσσήνιο πρώην αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος και νυν αντιπεριφερειάρχη Πελοποννήσου, Βασίλη Καπέλιο, για τις φωτιές σε Κύθηρα και Ανατολική Μάνη. Ο κ. Καπέλιος χαρακτηρίζει ανυπόστατα και ψευδή όσα αναφέρονται, ενώ ολόκληρη η δήλωσή του δημοσιεύεται στη συνέχεια.

«Θάψε τα έγγραφα»

Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Αθηνών, Ευάγγελος Ιωαννίδης, διέταξε χθες προκαταρκτική εξέταση για το περιεχόμενο του αποκαλυπτικού δημοσιεύματος, ενώ παράλληλα ο καταγγέλλων αξιωματικός του Πυροσβεστικού Σώματος, Δημήτρης Λιότσος, κατέθεσε μήνυση στην Εισαγγελία αναφέροντας τα διαδραματισθέντα και τις πιέσεις που δέχτηκε για να συγκαλύψει τους υπευθύνους για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι.

Όπως υποστηρίζει ο κ. Λιότσος, ο Βασίλης Ματθαιόπουλος τον κάλεσε στο γραφείο του για να μιλήσουν για την έρευνα και το πόρισμα που θα έβγαζε ο πραγματογνώμονας – πυραγός.

Ο κ. Λιότσος ηχογράφησε τη συνομιλία, προκειμένου, όποιος την ακούσει, να μην έχει την παραμικρή αμφιβολία για το τι ειπώθηκε.

Σε αυτή ακούγεται αρχικά ο αρχηγός της Πυροσβεστικής να αναφέρει πως του ζήτησαν από «ανώτατο επίπεδο» να του μεταφέρει πως δεν έχει δικαίωμα να κρίνει ανωτέρους του και πως θα πρέπει απλά να αναφέρει για τη φωτιά και όχι ποιος έχει ευθύνες.

Μάλιστα, σύμφωνα με τα όσα έχουν καταγγελθεί και όπως ακούγεται σε σημείο των ηχητικών που δημοσιεύτηκαν, ο κ. Ματθαιόπουλος μιλά για εντολές που ακολουθεί από τους πολιτικούς προϊσταμένους του, προκειμένου να πείσει τον Λιότσο να αλλάξει το πόρισμά του.

Στο δημοσίευμα περιγράφονται απίστευτες απειλές που αποδίδονται στον τέως αρχηγό της Πυροσβεστικής, κ. Ματθαιόπουλο, όπως «Θάψε τα έγγραφα γιατί θα σε σκίσουμε», ενώ ο τότε αρχηγός επικαλείται τέως υπουργό του ΣΥΡΙΖΑ (σ.σ. η εφημερίδα εικάζει ότι αναφέρεται στην Όλγα Γεροβασίλη) η οποία φέρεται να «έχει δώσει την εντολή για συγκάλυψη», τονίζεται δε πως υπήρξαν αναφορές για «άνωθεν» εντολές της πολιτικής ηγεσίας του αρμόδιου υπουργείου.

Σύμφωνα με την «Καθημερινή», στο χειρισμό της υπόθεσης από τη Δικαιοσύνη υπάρχει και οσμή παραδικαστικής παρέμβασης και συγκάλυψης, που εμπλέκει την τότε εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου και την επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης, Μαρία Παπασπύρου.

Σημειώνεται, δε, ότι οι αποκαλύψεις για τις πιέσεις και τους εκβιασμούς στους ερευνητές της υπόθεσης στο Μάτι τεκμηριώνονται -με βάση πάντα το δημοσίευμα- και από ηχητικό υλικό που κατατέθηκε αμέσως στον εισαγγελέα της υπόθεσης.

Για Β. Καπέλιο

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, προκειμένου να πεισθεί ο πραγματογνώμονας για τον… ποιον δρόμο πρέπει να ακολουθήσει, ο τότε αρχηγός τού αναφέρει παραδείγματα για το τι πρακτικές έχουν ακολουθηθεί στο παρελθόν!

«Έτσι γίνονται τα παιχνίδια. Έτσι έγιναν πέρυσι τα παιχνίδια με τον Καπέλιο (πρώην αρχηγό της Πυροσβεστικής) και τον Βασιλειάδη (πρώην υπαρχηγό Επιχειρήσεων). Για να καθαρίσει ο Καπέλιος τον Βασιλειάδη τον άφησε και στα Κύθηρα χωρίς εναέρια και στη Μάνη χωρίς εναέρια. Τόσοι είναι οι φάκελοι στους εισαγγελείς του Γυθείου και του Πειραιά. Έτσι παίζεται το παιχνίδι».

Να σημειωθεί ότι στα Κύθηρα το 2017 η φωτιά έκαψε πάνω από 30.000 στρέμματα, καταστρέφοντας το 12% της δασικής έκτασης του νησιού, αλλά και στη Μάνη το ίδιο καλοκαίρι η φωτιά είχε μπει σε οικισμούς καταστρέφοντας σπίτια.

Μετά τις αποκαλύψεις οι δήμαρχοι Κυθήρων και Ανατολικής Μάνης περιέγραψαν χθες με ανατριχιαστικό τρόπο όλα όσα έγιναν και ανακοίνωσαν πως θα κινηθούν νομικά.

Κύθηρα: Στράτος Χαρχαλάκης 

Όπως υποστήριξε στο newsit.gr ο δήμαρχος Κυθήρων, Στράτος Χαρχαλάκης, έχει στα χέρια του όλα τα στοιχεία εκείνα που θα προκαλέσουν νομικό «σεισμό», με τον τότε υπουργό Προστασίας του Πολίτη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, Νίκο Τόσκα και τον τότε αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος, Βασίλη Καπέλιο, να είναι οι πρώτοι που μπαίνουν στο κάδρο των ευθυνών.

«Εκείνες τις μαύρες ώρες για τα Κύθηρα, όχι μόνο είχα αναφερθεί από την πρώτη στιγμή για την αργοπορία των εναέριων μέσων, αλλά είχα και μια προσωπική σύγκρουση με τον τότε υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Νίκο Τόσκα, ο οποίος με κατηγορούσε πως έπαιζα το παιχνίδι της Ν.Δ., ζητώντας αεροπλάνα για να σβηστεί η φωτιά. Έτσι είχε πει» ανέφερε εξοργισμένος ο δήμαρχος και πρόσθεσε:

«Οι αποκαλύψεις είναι ανατριχιαστικές, γι’ αυτό και έχω δώσει από τώρα εντολή στους νομικούς μου συμβούλους να αναλάβουν την υπόθεση. Οι πρώτοι που μπαίνουν στο κάδρο των ευθυνών είναι ο κύριος Τόσκας ως πολιτική ηγεσία και ο Βασίλης Καπέλιος ως αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος».

Μάνη: Πέτρος Ανδρεάκος

Επίσης, ο δήμαρχος Ανατολικής Μάνης, Πέτρος Ανδρεάκος, ανασύροντας μνήμες από τη μεγάλη φωτιά σε Κότρωνα και Σκουτάρι στη Μάνη, είπε: «Εκείνο που παρατήρησα εκείνη τη χρονιά από την πρώτη κιόλας στιγμή, από όπου περνούσα, έβλεπα παρατημένες σωλήνες της Πυροσβεστικής. Αυτό μου προξένησε μεγάλη εντύπωση, ενώ την επόμενη μέρα διαπίστωσα ότι υπήρχε κόντρα της Πυροσβεστικής με τον τότε υπουργό. Δυστυχώς, όταν έρχονται άλλοι αξιωματικοί σε μια άγνωστη για εκείνους περιοχή για να κάνουν κουμάντο, γίνονται πολλά λάθη. Θα πρέπει ο τοπικός αξιωματικός σε συνεργασία με τον ανώτερό του να κάνουν τη δουλειά. Κάποιος που έρχεται για πρώτη φορά δεν μπορεί να γνωρίζει πώς είναι η περιοχή. Αυτή ήταν από τότε η άποψή μου», εξηγεί ο δήμαρχος Ανατολικής Μάνης και αποκαλύπτει πώς κατάφερε να σωθεί από τις φλόγες που είχαν τυλίξει το αυτοκίνητό του.

Σκέψεις για νομικές κινήσεις: «Είχα πει πως κάτι περίεργο συνέβαινε τότε αλλά τι να το κάνεις, την πλήρωσε για μια ακόμη το δάσος και οι περιουσίες του κόσμου. Εμείς εξετάζουμε το θέμα που έχει προκύψει και θα δούμε πώς θα κινηθούμε».

Δήλωση Βασιλείου Καπέλιου

“Διέθεσα όλα τα εναέρια μέσα που ήταν σε επιχειρησιακή ετοιμότητα εκείνη την περίοδο”

Ανεξαρτήτως από την εγκυρότητα ή μη των συνομιλιών μεταξύ του πρώην αρχηγού του Π.Σ. Βασίλη Ματθαιόπουλου και του αξιωματικού Δημητρίου Λιότσου, δηλώνω ότι όσα αναφέρονται σχετικά με το πρόσωπό μου είναι ανυπόστατα, ψευδή και δεν έχουν καμία σχέση με τα πραγματικά γεγονότα όσον αφορά στη συμμετοχή των

εναέριων μέσων στις πυρκαγιές της Μάνης και των Κυθήρων το έτος 2017.

Αναλυτικά τη χρονική στιγμή που εκδηλώθηκαν οι δύο πυρκαγιές στη Μάνη και στα Κύθηρα το Π.Σ. διέθετε στο δυναμικό του για τις ανάγκες της αεροπυρόσβεσης τρία ενοικιαζόμενα ελικόπτερα και τον εθνικό εναέριο στόλο, με τις όποιες ελλείψεις που αυτός παρουσίαζε.

Εγώ ως αρχηγός και σε συνεννόηση με την τότε πολιτική ηγεσία του υπουργείου, διέθεσα όλα τα εναέρια μέσα τα οποία ήταν σε επιχειρησιακή ετοιμότητα τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο για την αντιμετώπιση των δύο πυρκαγιών. Όλες αυτές οι ενέργειες είναι καταγεγραμμένες στο επιχειρησιακό κέντρο του Π.Σ. και συγκεκριμένα στο Σ.Κ.Ε.Δ. και είναι στη διάθεση των αρμοδίων.

Τέλος, θέλω να επισημάνω ότι το 2017 ήταν μια αντιπυρική περίοδος με μεγάλο αριθμό συμβάντων, περί τα 10.000, τα οποία αντιμετωπίσθηκαν αποτελεσματικά χωρίς καμία απώλεια ανθρώπινης ζωής. Αυτό, άλλωστε, μπορεί να επιβεβαιωθεί από τον απολογισμό της αντιπυρικής περιόδου έτους 2017, η οποία κρίθηκε επιτυχημένη, σύμφωνα με την έκθεση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Εκτάκτων Αναγκών, όταν στην Πορτογαλία και στην Ισπανία το 2017 χάθηκαν εκατοντάδες ζωές λόγω των φονικών πυρκαγιών.

Η επιτυχία αυτή, βέβαια, οφείλεται στις υπεράνθρωπες και φιλότιμες προσπάθειες του προσωπικού του Π.Σ.

Υπηρέτησα το Π.Σ. για 33 συναπτά έτη με αυταπάρνηση και με υψηλό το αίσθημα της ευθύνης, πάντα θέτοντας ως προτεραιότητα την προστασία της ανθρώπινης ζωής και περιουσίας, ενώ ουδέποτε λειτούργησα εις βάρος των αρχών αυτών με απώτερο σκοπό προσωπικά μου οφέλη.

Επιφυλάσσομαι ρητά παντός νομίμου δικαιώματός μου και θα προβώ σε κάθε νόμιμη ενέργεια για την προάσπιση της τιμής και της υπόληψής μου.