Εφαρμογή ISO κατά της δωροδοκίας στη Διαχειριστική Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων

Εφαρμογή ISO κατά της δωροδοκίας στη Διαχειριστική Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων

Η πρώτη εταιρεία στο χώρο που αποκτά πιστοποίηση για την εφαρμογή του προτύπου ISO37001:2017 που αφορά στην καταπολέμηση της δωροδοκίας έγινε η Διαχειριστική Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, μέλος του ΕΦΕΠΑΕ.

Αυτό ανακοινώθηκε χθες σε διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν τα Επιμελητήρια Δυτικής Ελλάδος – Πελοποννήσου – Ηπείρου και Ιονίων Νήσων και η Διαχειριστική Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων.

Πιστοποίηση

Όπως σημειώθηκε, η πιστοποίηση δόθηκε από την Eurocert, φορέα Επιθεώρησης και Πιστοποίησης, που πιστοποίησε ότι οι σχετικές διαδικασίες τις οποίες εφαρμόζει η Διαχειριστική Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων είναι σύμφωνες με το συγκεκριμένο πρότυπο ISO.

Επιπλέον, ο φορέας έχει λάβει βεβαίωση τήρησης του Προτύπου ISO 9001: 2008 (quality Management System) για την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών σχετικά με τη διαχείριση ευρωπαϊκών πόρων, καθώς και πιστοποίηση κατά το πρότυπο ΕΛΟΤ 1429:2008, που αφορά στη διαχειριστική επάρκεια ως προς όλα τα στάδια σχεδιασμού και υλοποίησης των συγχρηματοδοτούμενων έργων.

O συνδυασμός αυτών επιτρέπει στη Διαχειριστική να εδραιώσει μία συνολικά εύρωστη και ισχυρή δομή διαφάνειας, ποιότητας και θεμάτων κανονιστικής συμμόρφωσης.

Μάλιστα, όπως είπε ο εκπρόσωπος της εταιρείας Τάκης Θεοφανόπουλος, με την πιστοποίηση αυτή δεν μπορεί κανείς να αποκλείσει την πιθανότητα να συμβεί το αδίκημα της δωροδοκίας, αλλά λαμβάνονται όλα τα δυνατά μέτρα για να υπάρχουν μειωμένες πιθανότητες να συμβεί.

Προγραμματική περίοδος

Η χθεσινή διαδικτυακή ενημέρωση εγκαινίασε έναν άμεσο τρόπο επικοινωνίας και με τους επενδυτές, αλλά και τους ενδιαφερόμενους, αφού πραγματοποιήθηκε σε 16 νομούς μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας.

Η παρουσίαση έγινε από τον πρόεδρο του φορέα και του Επιμελητηρίου Αχαΐας, Πλάτωνα Μαρλαφέκα, και τη γενική διευθύντρια της Διαχειριστικής, Μάγδα Πετροπούλου. Στο πάνελ μαζί τους και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας και αντιπρόεδρος της Διαχειριστικής, Βαγγέλης Ξυγκώρος.

Στη χθεσινή παρουσίαση επισημάνθηκε ότι η Διαχειριστική, στο πλαίσιο του περιορισμού της πανδημίας στη χώρα, προχώρησε σταδιακά στη λήψη και εφαρμογή σειράς μέτρων, με μοναδική προτεραιότητα την προστασία της υγείας των συνεργατών της και των επενδυτών. Ταυτόχρονα, έθεσε ως στόχο την εύρυθμη λειτουργία της και τη δυνατότητα εξυπηρέτησης του επενδυτικού κοινού.

Ενδεικτικά, το τελευταίο τετράμηνο ο φορέας προχώρησε σε εκταμιεύσεις ποσών προς τους δικαιούχους που υπερβαίνούν τα 7.000.000 ευρώ μηνιαίως.

Είναι σημαντικό, όπως υπογραμμίσθηκε, πως δέσμευση της εταιρείας προς τις αναθέτουσες αρχές και τους επενδυτές αποτελεί η καλύτερη ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών, αλλά και η διαρκής και απρόσκοπτη συμμόρφωση με τις σχετικές διατάξεις και απαιτήσεις της ελληνικής και της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για τις συγχρηματοδοτούμενες δράσεις.

Ακολούθως, η κα Πετροπούλου αναφέρθηκε στις δράσεις που έχει αναλάβει η Διαχειριστική την προγραμματική περίοδο 2014-2020. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε, τα ενταγμένα έργα για τις δράσεις του ΕΠΑνΕΚ ανέρχονται σε 5.890 με συνολικό προϋπολογισμό 830 εκατ. ευρώ. Στην Περιφέρεια Πελοποννήσου είναι ενταγμένα 1421 έργα, ενώ στη Μεσσηνία 469 με συνολικό προϋπολογισμό      68.723.833,29 ευρώ.

Της Βίκυς Βετουλάκη