Η ανάπλαση της Υπαπαντής… πέρασε όλες τις διαδικασίες

Η ανάπλαση της Υπαπαντής… πέρασε όλες τις διαδικασίες

Προχωρά πλέον στη φάση της υλοποίησης

Η κατάρτιση όρων και η σύνταξη διακήρυξης ανοικτής διαδικασίας για την επιλογή αναδόχου κατασκευής του έργου «Ανάπλαση Ιστορικού Κέντρου Καλαμάτας, γ ́ φάση (Πλατεία Υπαπαντής)» πρόκειται να συζητηθεί ως θέμα στην αυριανή συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής.

Σύμφωνα με την εισήγηση, η πλατεία Υπαπαντής είναι μία από τις σημαντικότερες πλατείες της πόλης και από άποψη συμβολισμού και από άποψη καθημερινής ζωής. Έχει μεγάλη έκταση περίπου 5.000m2, βρίσκεται στα όρια του Ιστορικού Κέντρου και γειτνιάζει με σημαντικά κτήρια της πόλης, όπως τα γραφεία της Μητρόπολης, το Ωδείο, το Γηροκομείο κ.λπ.

Το σημερινό δάπεδό της, εκτός της απόλυτης έλλειψης αισθητικής, είναι πολύ κακότεχνο και καταπονημένο και έτσι κι αλλιώς χρειάζεται αντικατάσταση, ο δε φωτισμός της, ο οποίος έχει αντιμετωπισθεί περιπτωσιακά, κρίνεται τελείως άναρχος και ανεπαρκής. Σε αντίθεση με την πλατεία, ο ναός έχει προσφάτως φωτισθεί εορταστικά με άριστο τρόπο.

Κατά εξακριβωμένες πληροφορίες, στο ΝΑ τμήμα έχουν αποκαλυφθεί από τη δεκαετία του 1950 αρχαία ευρήματα, τα οποία λόγω αδυναμίας αποτύπωσης, τεκμηρίωσης και συντήρησης καλύφθηκαν και πάλι. Λαμβανομένου υπόψη ότι ενδιαφέρει απολύτως η ανάδειξη της από αρχαιοτάτων χρόνων ιστορικής συνέχειας της πόλης, η ύπαρξή τους θεωρείται ως ένα εξαιρετικά σημαντικό δεδομένο.

Οι βασικοί στόχοι της παρέμβασης είναι οι εξής:

-Να αποκατασταθεί το δάπεδο και παράλληλα να αποκτήσει το σχεδιασμό και τα υλικά που αρμόζουν στη σημασία την οποία έχει η πλατεία για την πόλη. Να μην αλλοιωθεί η σημερινή δυνατότητα λειτουργίας της πλατείας

-Να απαγορεύεται η στάθμευση των αυτοκινήτων, αλλά να παραμένει προσιτή για ειδικές περιπτώσεις

-Να προβλεφθεί ικανοποιητικός φωτισμός

-Να ενισχυθεί το πράσινο και τα καθιστικά.

Σε σχέση με το πράσινο προτείνεται μικρή αύξηση των επιφανειών του, φύτευση μικρών δένδρων στη δυτική πλευρά και 5 μεγάλων αειθαλών δένδρων: ένα στη μικρή πλατεία Ιεραρχών και τέσσερα στη βορινή πλευρά, ώστε να μην εμποδίζουν την προοπτική της πλατείας από τους διερχόμενους. Στη νότια πλευρά του ναού, σε συγκεκριμένες θέσεις, μεταφυτεύονται τέσσερα από τα υπάρχοντα μικρά δένδρα.

Τέλος, σε σχέση με τη στάθμευση προτείνονται τα εξής, για να υπάρχει και μια «αντιπαροχή» στους κατοίκους της γύρω περιοχής, μιας και θα απαγορευθεί η στάθμευση εντός της πλατείας: Δημιουργία μικρού χώρου στάθμευσης για 15 αυτοκίνητα στη δυτική πλευρά εκτός του χώρου της πλατείας και εκτός εργολαβίας. Δημιουργία μιας εσοχής για στάθμευση 8 αυτοκινήτων στη νότια και μιας για στάθμευση 15 αυτοκινήτων στην ανατολική πλευρά. Καθορισμός θέσεων στάθμευσης για έξι λεωφορεία (pullman) στο έναντι πεζοδρόμιο της Χρυσοστόμου Θέμελη.

Απαραίτητο θεωρείται και το «νοικοκύρεμα» των έναντι της πλατείας πεζοδρομίων της Χρυσοστόμου Θέμελη, για τα οποία προτείνεται πλακόστρωση από ακανόνιστες σχιστόπλακες.

Α.Π.