Παρέμβαση του Στάθη Σταματόπουλου για τα τέλη στα ιδιωτικά διατηρητέα κτήρια

Παρέμβαση του Στάθη Σταματόπουλου για τα τέλη στα ιδιωτικά διατηρητέα κτήρια

Στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας ο δημοτικός σύμβουλος Στάθης Σταματόπουλος ανέδειξε ένα θέμα το οποίο μέχρι σήμερα περνούσε απαρατήρητο, αλλά είναι ιδιαίτερα σοβαρό. Ο λόγος για τα ιδιωτικά διατηρητέα κτήρια της Καλαμάτας που είναι σε επικίνδυνη κατάσταση και οι ιδιοκτήτες έχουν αναλάβει μέτρα προστασίας των περαστικών, τα οποία, όμως, φτάνουν μέχρι την κατάληψη δημόσιου χώρου.

Ο κ. Σταματόπουλος, αφού σχολίασε θετικά τόσο την παρέμβαση του Μαν. Μάκαρη όσο κι αυτή του Βασ. Τζαμουράνη για την τύχη των διατηρητέων, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι οι ιδιοκτήτες αυτοί επιβαρύνονται από το Δήμο με τέλη από 5.000 έως 7.000 ευρώ το χρόνο για τους κοινόχρηστους χώρους που καταλαμβάνουν οι προστατευτικές παρεμβάσεις προκειμένου οι περαστικοί να μην κινδυνεύουν.

Από την άλλη πλευρά, συνέχισε ο κ. Σταματόπουλος, αφενός, οι ιδιοκτήτες των κτηρίων δεν έχουν έσοδα από αυτά, για να καλύψουν το κόστος του δημοτικού τέλους και, αφετέρου, οι παρεμβάσεις κάτω από τα κτήρια δεν έχουν τοποθετηθεί από τους ιδιοκτήτες, αλλά με υπόδειξη της αρμόδιας Υπηρεσίας του υπουργείου Πολιτισμού.

Ο εκπρόσωπος της μείζονος μειοψηφίας ζήτησε την περαιτέρω μείωση του δημοτικού τέλους για την κατάληψη κοινόχρηστων χώρων στα διατηρητέα, αν όχι το μηδενισμό τους.  Αναγνώρισε, βέβαια,  ότι η σημερινή Δημοτική Αρχή έχει προχωρήσει σε μείωση του τέλους κατά 50%, παρ’ όλα αυτά η μείωση δεν είναι επαρκής.

Επιπλέον, ο κ. Σταματόπουλος ανέφερε ότι υπάρχουν και δημοτικά διατηρητέα κτήρια σε παρόμοια κατάσταση, στα οποία δεν επιβάλλεται κανένα πρόστιμο-τέλος, κάτι που συνιστά άνιση αντιμετώπιση των ιδιωτών ιδιοκτητών.

Στην παρέμβασή του ο δήμαρχος Καλαμάτας, Θανάσης Βασιλόπουλος, σημείωσε ότι έχουν δίκιο οι ιδιοκτήτες των διατηρητέων, πρόσθεσε όμως ότι η Δημοτική Αρχή έδειξε πως αναγνωρίζει το πρόβλημα μειώνοντας κατά 50% το σχετικό τέλος, ενώ σχολίασε  ότι νομικά είναι αδύνατος ο μηδενισμός του τέλους.

Η αντιδήμαρχος Ελένη Αλειφέρη, που επίσης αναγνώρισε ότι πρόκειται για σημαντικό πρόβλημα, είπε ότι για την αντιμετώπισή του υπάρχει συνεργασία με δικηγόρους των ιδιοκτητών, σημείωσε όμως ότι δεν είναι ακόμη ώριμο το θέμα για να ετοιμαστεί μια εισήγηση που να το λύνει.

Τέλος, ο αντιδήμαρχος Οικονομικών, Γιώργος Φάβας, είπε ότι η Δημοτική Αρχή έδειξε την ευαισθησία της και με το που ανέλαβε, σχεδόν, τα καθήκοντά της μείωσε το τέλος κατά 50%. Τόνισε, ωστόσο, και ο ίδιος ότι, σύμφωνα με το νόμο, είναι αδύνατο να υπάρξει μηδενισμός των τελών.

Α.Π.