Περιφέρεια Πελοποννήσου: Πρόσληψη επικουρικού προσωπικού από δημόσιες δομές υγείας

Περιφέρεια Πελοποννήσου: Πρόσληψη επικουρικού  προσωπικού από δημόσιες δομές υγείας

Με απόφαση του περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Παναγιώτη Νίκα, εκδόθηκε  νέα Πρόσκληση με τίτλο «Δίκτυο Διασφάλισης Δημόσιας Υγείας και Ενίσχυση των Μονάδων και Φορέων Υγείας του υπουργείου Υγείας με επικουρικό προσωπικό για την ανταπόκριση στις ανάγκες λόγω της επιδημίας COVID-19», του Επιχειρησιακού Προγράμματος Περιφέρειας «Πελοπόννησος 2014-2020», προϋπολογισμού 13.000.000 ευρώ. Δυνητικοί δικαιούχοι της Παρούσας Πρόσκλησης είναι το υπουργείο Υγείας και οι εποπτευόμενοι φορείς του.

Η πρόσκληση αφορά στη χρηματοδότηση ολοκληρωμένων δράσεων:

1. Για την ενίσχυση της ετοιμότητας των φορέων υγείας της διαχείρισης και της ικανότητας αντιμετώπισης της υγειονομικής κρίσης σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο.

2. Για την ανάληψη κατάλληλων υγειονομικών μέτρων και πολιτικών περιορισμού της διάδοσης, αντιμετώπισης της επιδημίας, περίθαλψης των κρουσμάτων, αντιμετώπισης των επιπτώσεων της κρίσης στις μονάδες υγείας, στο προσωπικό:

•σε όλες τις φάσεις της υγειονομικής κρίσης: συνεχής επαγρύπνηση – ετοιμότητα- διαχείριση της εν εξελίξει κρίσης – έλεγχος αναζωπύρωσης – διαχείριση συνεπειών

•πρόληψη και αντιμετώπιση συνεπειών σε άτομα με χρόνιες νόσους

•πρόληψη και αντιμετώπιση των αναδυόμενων κινδύνων σωματικής και ψυχικής υγείας που ελλοχεύουν ως παράπλευρες συνέπειες τόσο κατά τη διάρκεια όσο και στην ύφεση μιας υγειονομικής κρίσης.

Ειδικότερα, το υπουργείο Υγείας στην παρούσα υγειονομική κρίση της νόσου COVID -19 θέτει ως προτεραιότητα την πρόληψη των άμεσων κινδύνων, τη συνεχή ανάπτυξη για βελτίωση της πρόσβασης στις υπηρεσίες και ενίσχυση των ικανοτήτων των υπηρεσιών, την ανάπτυξη δράσεων για την πρόληψη, την επιτήρηση και την έγκαιρη και αποτελεσματική διαχείριση συμβάντων επικίνδυνων για τη δημόσια υγεία με τον περιορισμό ενδεχόμενων συνεπειών τους.

Στόχοι

Για το λόγο αυτό η παρούσα πρόσκληση αφορά σε δέσμη μέτρων/πράξεων που έχουν στόχο:

Α. Τη διασφάλιση ομοιογενούς και συνεχούς απόκρισης των Δημόσιων Δομών Υγείας μέσω της ενίσχυσης των Μονάδων Υγείας και Φορέων του τομέα Υγείας με επικουρικό προσωπικό για την ανταπόκριση στις αυξημένες ανάγκες λόγω της επιδημίας COVID-19.

Η δράση Ενίσχυση των Μονάδων Υγείας και Φορέων του τομέα Υγείας με επικουρικό προσωπικό για την ανταπόκριση στις αυξημένες ανάγκες λόγω της επιδημίας COVID-19 αφορά στην ενίσχυση και στήριξη του προσωπικού των Μονάδων Υγείας του δημοσίου και φορέων του υπουργείου Υγείας με την πρόσληψη ειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού του τομέα υγείας για την ετοιμότητα στην επαρκή αντιμετώπιση των επιπτώσεων της επιδημίας COVID-19.

Η πρόσληψη αυτού, ως επικουρικού προσωπικού σε δημόσιους φορείς και μονάδες υγείας, αποσκοπεί στην παροχή υπηρεσιών υγείας ειδικά την τρέχουσα περίοδο έντασης εργασίας για τη διαχείριση της επιδημίας της νόσου COVID-19 και των επιπτώσεων αυτής, για αυξημένη επαγρύπνηση και ετοιμότητα για οποιοδήποτε κύμα της επιδημίας για τη διασφάλιση της ανταπόκρισης του συστήματος για την υγεία των πολιτών.

Επιπλέον, αναπληρώνει επαγγελματίες από το υγειονομικό προσωπικό κάθε ειδικότητας που ασκούν το δικαίωμα άδειας ειδικού σκοπού π.χ. λόγω ευαλωτότητας, ή σε περιπτώσεις που τίθενται σε 14ήμερη καραντίνα ομάδες προσωπικού λόγω επαφής με κρούσματα, και αξιοποιείται για την κάλυψη αναγκών της αυξημένης ζήτησης υπηρεσιών από το δημόσιο τομέα λόγω των περιοριστικών μέτρων που επηρέασαν σοβαρά τον ιδιωτικό τομέα παροχής υπηρεσιών υγείας.

Η παρέμβαση αποσκοπεί:

• στη λειτουργική ετοιμότητα και ανθεκτικότητα του συστήματος υγείας στο πλαίσιο της υγειονομικής κρίσης λόγω COVID-19

• στην άμεση λειτουργική αναδιάταξη μονάδων και κλινικών εντός των υφιστάμενων υποδομών με ευέλικτες προσαρμογές για να ενισχυθούν σημαντικά οι ειδικές κλίνες ΜΕΘ και ΜΑΦ

• στη διαλογή, στην έγκαιρη ανίχνευση και διαχείριση ενδεχόμενων κρουσμάτων κορωνοϊού (Covid-19 ), καταρχήν στα νοσοκομεία και στα Κέντρα Υγείας αναφοράς στην ασφαλή διακομιδή των κρουσμάτων και στην αποτελεσματικότερη διαχείριση των περιστατικών που χρήζουν νοσηλείας, στην δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια φροντίδα υγείας

• στην παροχή υπηρεσιών υγείας και στην καλύτερη εξυπηρέτηση των ασθενών με χρόνια νοσήματα ή οξεία νόσο που δεν αφορά μόνο σε λοίμωξη του αναπνευστικού, από τις υπόλοιπες δομές υγείας, πλέον των δομών αναφοράς.

Περιλαμβάνει την ενίσχυση των δημοσίων νοσοκομείων της Περιφέρειας, των πανεπιστημιακών και στρατιωτικών νοσοκομείων, των δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, δομών και μονάδων υγείας αρμοδιότητας των Υγειονομικών Περιφερειών, του  ΕΚΑΒ, του ΕΟΠΠΥ, με ιατρικό, νοσηλευτικό, παραϊατρικό, βοηθητικό, και υποστηρικτικό της λειτουργίας λοιπό ανθρώπινο δυναμικό.

Νέες προσλήψεις στα νοσοκομεία της Μεσσηνίας

Με 15 νοσηλευτές-τριες θα ενισχυθεί μέσα στον Αύγουστο το Νοσοκομείο Καλαμάτας, ενώ το Νοσοκομείο Κυπαρισσίας με 12 νοσηλευτές-τριες και 4 άτομα βοηθητικό υγειονομικό προσωπικό.

Την παραπάνω είδηση έκανε γνωστή ο διοικητής των Νοσοκομείων της Μεσσηνίας, Γιώργος Μπέζος, με ανάρτηση στην προσωπική του σελίδα στο Facebook. Οι προσλήψεις αυτές έρχονται να προστεθούν στους συνολικά 80 νοσηλευτές-τριες και τα 15 άτομα βοηθητικό υγειονομικό προσωπικό ορισμένου χρόνου που προσλήφθηκαν τους προηγούμενους μήνες λόγω covid – 19.

Τους τελευταίους μήνες και λόγω covid-19 το Νοσοκομείο Καλαμάτας έχει προχωρήσει στη πρόσληψη 80 νοσηλευτών-τριών και 23 ατόμων βοηθητικό υγειονομικό προσωπικό ορισμένου χρόνου.

Κ.Γαζ.