Συνάντηση Χρυσομμάλη, Κατσανιώτη και πατατοπαραγογών με Βορίδη

Συνάντηση Χρυσομμάλη, Κατσανιώτη και πατατοπαραγογών με Βορίδη

Άμεση ενίσχυση σύμφωνα με τα στρεμματικά δεδομένα του ΟΣΔΕ

Συνάντηση εργασίας με το υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκη Βορίδη, είχαν το απόγευμα της Πέμπτης, έπειτα από πρωτοβουλία του βουλευτή Μεσσηνίας της Ν.Δ. Μίλτου Χρυσομάλλη, σε συνεργασία με το βουλευτή Αχαΐας Ανδρέα Κατσανιώτη, πατατοπαραγωγοί της Μεσσηνίας και της Αχαΐας, καθώς και εξαγωγείς πατάτας. 

Έπειτα από τρεις μήνες προσπαθειών και σχεδόν καθημερινής συνεργασίας των δύο βουλευτών με τον υπουργό, προκειμένου να βρεθεί ουσιαστική και βιώσιμη λύση για την ενίσχυση του εισοδήματος των πατατοπαραγωγών της Δυτικής Πελοποννήσου, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης κατέληξε σε συγκεκριμένες και ποσοτικοποιημένες λύσεις.

Ο κ. Βορίδης ανέλυσε στους παρισταμένους τα δεδομένα αναφορικά με το ζήτημα των ενισχύσεων των παραγωγών και τις δυνατότητες των διαφορετικών χρηματοδοτικών εργαλείων που έχει στη διάθεσή του το υπουργείο. Σημείωσε, δε, ότι σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση αναγνωρίζει την απώλεια εισοδήματος των πατατοπαραγωγών ως αποτέλεσμα της υγειονομικής κρίσης και, επομένως, το δίκαιο του αιτήματός τους για ενίσχυση. 

Για το λόγο αυτό και αφού έχει αναλύσει πλήρως τα απαραίτητα στοιχεία, δήλωσε ότι μπορεί το υπουργείο να προχωρήσει στην άμεση ενίσχυση των πατατοπαραγωγών σύμφωνα με τα στρεμματικά δεδομένα του ΟΣΔΕ του 2019, χρησιμοποιώντας χρήματα του κρατικού προϋπολογισμού. Τόνισε, μάλιστα, ότι η Ε.Ε. ακόμα δεν έχει προχωρήσει σε καμία αύξηση του προϋπολογισμού των προγραμμάτων αγροτικής ανάπτυξης, παρά μόνο σε νομοθετικές τροποποιήσεις για τη διευκόλυνση της διάθεσής του.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, που κράτησε πλέον της μιας ώρας, οι Μεσσήνιοι και Αχαιοί πατατοπαραγωγοί ανέπτυξαν τις αντιπροτάσεις τους στον υπουργό, αναφορικά με τη μέθοδο υπολογισμού για τη χορήγηση των ενισχύσεων, αλλά και τη διασταύρωση των δεδομένων. 

Συνοψίζοντας τα σχόλια των παραγωγών, ο Μίλτος Χρυσομάλλης πρότεινε το υπουργείο να εξετάσει την ενίσχυση με βάση τα στρεμματικά δεδομένα του ΟΣΔΕ του 2020, σε συνδυασμό με τα δεδομένα αγοράς πατατόσπορου που τηρούνται από τα Κέντρα Ελέγχου και Πιστοποίησης Πολλαπλασιαστικού Υλικού και Ελέγχου Λιπασμάτων του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, πρόταση την οποία ο Μάκης Βορίδης έκανε δεκτή. Η μέθοδος αυτή θα επιτρέψει τη δικαιότερη αποζημίωση των πατατοπαραγωγών και θα αποτρέψει πιθανά φαινόμενα αδικίας ως προς αυτούς.

Παράλληλα, συζητήθηκε το ζήτημα της αντιμετώπισης των ελληνοποιήσεων αιγυπτιακής πατάτας, καθώς και των επιπτώσεων που έχει στο εισόδημα των παραγωγών αλλά και στην ποιότητα των προϊόντων που αγοράζουν οι καταναλωτές. 

Ο κ. Βορίδης ζήτησε στενότερη συνεργασία με τους παραγωγούς, ειδικά στο πεδίο της ενημέρωσης των ελεγκτικών υπηρεσιών, προκειμένου να αντιμετωπιστεί δυναμικότερα το φαινόμενο.