Τελείωσαν τα διαδικαστικά με την ανάπλαση της Υπαπαντής

Τελείωσαν τα διαδικαστικά  με την ανάπλαση της Υπαπαντής

Η κατάρτιση όρων και η σύνταξη διακήρυξης ανοικτής διαδικασίας για την επιλογή αναδόχου κατασκευής του έργου «Ανάπλαση Ιστορικού Κέντρου Καλαμάτας, γ΄ φάση (Πλατεία Υπαπαντής)» συζητήθηκαν στη χθεσινή συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής και έλαβαν τη θετική ψήφο όλων των μελών που συμμετέχουν σε αυτή.

Υπενθυμίζουμε ότι βασικοί στόχοι της παρέμβασης  είναι οι εξής:

-Να αποκατασταθεί το δάπεδο και παράλληλα να αποκτήσει το σχεδιασμό και τα υλικά που αρμόζουν στη σημασία την οποία έχει η πλατεία για τη πόλη. Να μην αλλοιωθεί η σημερινή δυνατότητα λειτουργίας της πλατείας

-Να απαγορεύεται η στάθμευση των αυτοκινήτων, αλλά να παραμένει προσιτή για ειδικές περιπτώσεις

-Να προβλεφθεί ικανοποιητικός φωτισμός

-Να ενισχυθεί το πράσινο και τα καθιστικά.

Σε σχέση με το πράσινο προτείνεται μικρή αύξηση των επιφανειών του, φύτευση μικρών δένδρων στη δυτική πλευρά και πέντε μεγάλων αειθαλών δένδρων: ένα στη μικρή πλατεία Ιεραρχών και τέσσερα στη βορινή πλευρά, για να μην εμποδίζουν την προοπτική της πλατείας από τους διερχόμενους. Στη νότια πλευρά του ναού, σε συγκεκριμένες θέσεις, μεταφυτεύονται τέσσερα από τα υπάρχοντα μικρά δένδρα.

Τέλος, σε σχέση με τη στάθμευση προτείνονται τα εξής, για να υπάρχει και μια «αντιπαροχή» στους κατοίκους της γύρω περιοχής, μιας και θα απαγορευθεί η στάθμευση εντός της πλατείας: Δημιουργία μικρού χώρου στάθμευσης για 15 αυτοκίνητα στη δυτική πλευρά εκτός του χώρου της πλατείας και εκτός εργολαβίας. Δημιουργία μιας εσοχής για στάθμευση 8 αυτοκινήτων στη νότια και μιας για στάθμευση 15 αυτοκινήτων στην ανατολική πλευρά. Καθορισμός θέσεων στάθμευσης για έξι λεωφορεία (pullman) στο έναντι πεζοδρόμιο της οδού Χρυσοστόμου Θέμελη.

Ο επικεφαλής τη μείζονος μειοψηφίας, Βασίλης Κοσμόπουλος, έθεσε το θέμα της ανάδειξης των αρχαίων που βρίσκονται στην πλατεία, ενώ σχολίασε ότι οι εργασίες δε θα πρέπει να παρέμβουν αρνητικά στη λειτουργία του Ιερού Ναού, οπότε θα χρειαστεί να τηρηθεί ένα αυστηρό χρονοδιάγραμμα έργων.

Ανάλογη ήταν και η τοποθέτηση του Βασίλη Τζαμουράνη, ο οποίος τόνισε ότι από την έκπτωση του έργου κατά τη διαγωνιστική διαδικασία είναι πιθανό να βρεθούν και οι πόροι για την ανάδειξη των αρχαίων.

Α.Π.