Την «άκουσαν» για τις χασισοφυτείες σε Νέδουσα και Γιαννιτσάνικα

Την «άκουσαν» για τις χασισοφυτείες  σε Νέδουσα και Γιαννιτσάνικα

«Καμπάνες» με δεκαετείς και πλέον καθείρξεις από το τριμελές εφετείο

Σε συνολικά 28 χρόνια κάθειρξης καταδικάστηκαν χθες από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Καλαμάτας τρία άτομα για δύο ξεχωριστές περιπτώσεις καλλιέργειας χασισόδεντρων σε Νέδουσα και Γιαννιτσάνικα.

Το δικαστήριο, μάλιστα, σε καμία από τις περιπτώσεις δε δέχτηκε η έφεση των καταδικασθέντων να έχει αναστέλλουσα δύναμη και έτσι οι τρεις επέστρεψαν στις φυλακές όπου είχαν οδηγηθεί μετά τη σύλληψή τους.

Οι δύο χασισοφυτείες είχαν εντοπισθεί πέρυσι τον Ιούλιο από το ελικόπτερο της Αστυνομίας σε πτήσεις που είχε κάνει με τις υποδείξεις αξιωματικών της Δίωξης Ναρκωτικών Καλαμάτας.

Νέδουσα

Η πρώτη περίπτωση αφορούσε φυτεία με 112 δενδρύλλια βορειοανατολικά της Νέδουσας στον Ταΰγετο, όπου κατηγορούμενος ήταν ένας 56χρονος αγρότης. Οι αστυνομικοί βρήκαν τα δενδρύλλια να έχουν έντονα σημάδια ξήρανσης και εκτίμησαν ότι μάλλον ο καλλιεργητής είχε αντιληφθεί την πτήση του ελικοπτέρου.

Όπως κατέθεσαν οι αστυνομικοί, στην περιοχή υπήρχε περιφραγμένο κτήμα με καλλιέργειες κηπευτικών και στο κάτω μέρος είχε κοπεί το σύρμα της περίφραξης, δημιουργώντας αυτοσχέδια πόρτα. Αμέσως μετά ξεκινούσε ένα μονοπάτι, που κατέληγε στη χασισοφυτεία. Αυτή εκτεινόταν σε 40 τ.μ. και η έκταση είχε διαμορφωθεί κατάλληλα. Τα δενδρύλλια είχαν ύψος έως 1,5 μέτρο, ενώ στο χώρο βρέθηκε και καλλιεργητικός εξοπλισμός.  

Η φυτεία είχε περιφραχθεί με σύρμα, κλαριά και πέτρες, ενώ ποτιζόταν με φυσική ροή από πλαστικούς σωλήνες που είχαν συνδεθεί σε πηγή που βρισκόταν 15 μέτρα μακριά.

Εκτός του ότι στη φυτεία μπορούσε να φτάσει κάποιος από το περιφραγμένο κτήμα του 56χρονου, οι αστυνομικοί βρήκαν να έχει χρησιμοποιήσει ίδιο πλαστικό σπάγκο στα δενδρύλλια με αυτό που χρησιμοποιούσε στις καλλιέργειες των λαχανικών του.

Χθες ο 56χρονος αρνήθηκε την κατηγορία, δηλώνοντας άγνοια για το ποιος είχε βάλει τη φυτεία. Ωστόσο, το δικαστήριο δεν τον πίστεψε και το έκρινε ένοχο, αναγνωρίζοντάς του όμως το ελαφρυντικό του πρότερου σύννομου βίου. Του επέβαλε κάθειρξη 12 ετών και χρηματικό ποσό 300.000 ευρώ.

Γιαννιτσάνικα

Η δεύτερη φυτεία είχε βρεθεί λίγα μόλις χιλιόμετρα από το κέντρο της Καλαμάτας, αλλά σε δύσβατη περιοχή. Τότε είχε συλληφθεί ένας 55χρονος κτηνοτρόφος, όμως στη συνέχεια προέκυψαν στοιχεία και για έναν αλλοδαπό, στον οποίο ο πρώτος είχε παραχωρήσει ένα καλυβάκι εκεί και έμενε. Μάλιστα, ο συγκεκριμένος αλλοδαπός παραδέχτηκε την καλλιέργεια. Τότε είχαν προφυλακισθεί αμφότεροι και χθες κάθισαν στο εδώλιο του Εφετείου.

Η φυτεία είχε εντοπισθεί στα Γιαννιτσάνικα, πάνω από τον παλιό σκουπιδότοπο, σε αγροτοδασική περιοχή στη θέση «Μελισσοπούλες».

Το φυσικό περιβάλλον σε έκταση περίπου 1 στρέμματος είχε διαμορφωθεί σε 7 ανισόπεδες διαδοχικές αναβαθμίδες, που επικοινωνούσαν με μονοπάτια. Εκεί καλλιεργούνταν 114 δενδρύλλια κάνναβης ύψους έως 80 εκατοστά περίπου, τα οποία εκριζώθηκαν και κατασχέθηκαν. Τα δενδρύλλια ήταν διαφόρων ποικιλιών κι αυτό που έκανε εντύπωση στους αστυνομικούς ήταν ότι ανάμεσά τους βρήκαν και δενδρύλλια «νανάκια», τα οποία ήδη βρίσκονταν στο τελικό στάδιο ωρίμανσης.

Ο κτηνοτρόφος αρνήθηκε ότι είχε σχέση με τη φυτεία, όμως το δικαστήριο τους έκρινε ενόχους και τους δύο. Στον κτηνοτρόφο αναγνώρισε το ελαφρυντικό του σύννομου βίου και τον καταδίκασε σε κάθειρξη 6 ετών και χρηματικό πρόστιμο 50.000 ευρώ. Στον δε αλλοδαπό επέβαλλε κάθειρξη 10 ετών και χρηματική ποινή 150.000 ευρώ.

Της Βίκυς Βετουλάκη