«Φωτιές» στην Εκκλησία από “χαριστικό” σχέδιο νόμου

«Φωτιές» στην Εκκλησία  από “χαριστικό” σχέδιο νόμου

Ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας αμφισβήτησε ότι ελήφθη κάποια σχετική απόφαση 

Άλλη μία εμφυλιακή διαμάχη στους κόλπους της Ιεράς Συνόδου ρίχνει φως στην εσωτερική παθογένεια της Εκκλησίας αλλά και τις πολυδιαπλεκόμενες σχέσεις πολιτικής εξουσίας και ιεραρχών στην αυλή του Βυζαντίου.

Αφορμή το περιβόητο άρθρο 90 του σχεδίου νόμου του υπουργείου Οικονομικών για τις φορολογικές παρεμβάσεις που επιχειρεί να βγάλει από το δημόσιο λογιστικό τα εκκλησιαστικά ΝΠΔΔ. Δηλαδή, να ανοίξει το δρόμο για συναλλαγές παντός είδους χωρίς απολύτως κανέναν έλεγχο. 

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της “Εφημερίδας των Συντακτών”, ουδέποτε η Διαρκής Ιερά Σύνοδος συζήτησε ή ενέκρινε την αποστολή αιτήματος για διακανονισμό οφειλών προς εκκλησιαστικούς και ουδέποτε ενέκρινε το περιεχόμενο των προτεινόμενων διατάξεων, ανακοίνωσε ο σοβαρός μητροπολίτης Μεσσηνίας. Κι έγινε η σπίθα πυρκαγιά, σύμφωνα με την εφημερίδα.

Η “Εφημερίδα των Συντακτών” έγραφε ότι πρόκειται για μια «σκανδαλώδη ρύθμιση που δεν αρέσει σε όλους τους ιεράρχες, οι οποίοι μάλλον δε ρωτήθηκαν καν για το ζήτημα». Την επομένη του δημοσιεύματος, ο μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος, μέλος της παρούσης Διαρκούς Ιεράς Συνόδου (ΔΙΣ), δήλωνε ουσιαστικά ακριβώς αυτό.

Πολύ τολμηρή δήλωση για να είναι ψευδής. Το έκανε, μάλιστα, όταν, με αφορμή το θόρυβο που προκάλεσε το ζήτημα, η Σύνοδος αποφάσισε να εκδώσει υποστηρικτική προς την κυβέρνηση ανακοίνωση, τονίζοντας, αφενός, πως η συγκεκριμένη ρύθμιση «αποτελεί αξιέπαινη πράξη από το Κράτος και την Εκκλησία προς το Ίδρυμα» και, αφετέρου, ότι η ίδια η Σύνοδος «με ομόφωνη απόφασή της ζήτησε από το υπουργείο Οικονομικών να προετοιμαστεί η σχετική νομοθετική ρύθμιση».

Η συνέχεια ήταν ακόμη πιο ενδεικτική. Μόλις ο μητροπολίτης Μεσσηνίας αμφισβήτησε ότι ελήφθη τέτοια απόφαση και σημείωσε ότι ο ίδιος ως μέλος της δεν έχει υπογράψει κάτι τέτοιο, λίγες ώρες αργότερα η Διαρκή Ιερά Σύνοδος (ΔΙΣ) εξέδωσε νέα ανακοίνωση με την οποία διαβεβαίωνε πως «όλες οι επιστολές της ΔΙΣ υπογράφονται πάντοτε και από όλα τα μέλη της, το δε στέλεχος με όλες τις υπογραφές τηρείται στο αρμόδιο γραφείο της Αρχιγραμματείας της Ιεράς Συνόδου». 

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Εφ.Συν.» ο μητροπολίτης Μεσσηνίας πράγματι ουδέποτε υπέγραψε τη συγκεκριμένη απόφαση, καθώς πρόκειται για απόφαση προηγούμενης συνόδου! 

Είναι μια παλαιότερη απόφαση που ανασύρθηκε για να αξιοποιηθεί τώρα, ασχέτως αν χρεώνεται στην παρούσα Σύνοδο, τα μέλη της οποίας έχουν πλήρη άγνοια. Γιατί όλα αυτά; 

Γιατί, προφανώς, τώρα είναι καλή εποχή για ένα άρθρο σαν αυτό του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών. Γιατί, εδώ και πολλά χρόνια, έτσι γίνεται. Αποτελεί πλέον κανόνα. Περνούν ατζέντες θεμάτων σε άκαιρες στιγμές, εγκρίνονται αποφάσεις από συνθέσεις κατάλληλες και σε δεδομένη στιγμή ανακοινώνονται και παίρνουν τον ασφαλή δρόμο της επιτυχίας.