Χασίς από τον Ταΰγετο σε Καλαμάτα, Αττική και Κορινθία

Χασίς από τον Ταΰγετο  σε Καλαμάτα, Αττική και Κορινθία

Εξαρθρώθηκαν δυο αυτόνομες εγκληματικές οργανώσεις

Δύο εγκληματικές οργανώσεις, τα μέλη των οποίων, σύμφωνα με την Αστυνομία, δραστηριοποιούνταν συστηματικά στη διακίνηση και την καλλιέργεια ναρκωτικών ουσιών στην Αθήνα, την Κορινθία και τη Μεσσηνία, εξάρθρωσε το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Καλαμάτας, σημειώνοντας άλλη μια επιτυχία στον αγώνα κατά των ναρκωτικών.

Με ταυτόχρονες επιχειρήσεις σε Μεσσηνία, Αττική και Κορινθία οι αστυνομικοί της Δίωξης συνέλαβαν τη Δευτέρα 10 άτομα κατηγορούμενα ως αρχηγούς και μέλη του δύο εγκληματικών οργανώσεων, ενώ προχώρησαν και σε σημαντικές κατασχέσεις ναρκωτικών και όπλων.

Δεν είναι η πρώτη φορά που το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Καλαμάτας επιχειρεί με καταδρομικό τρόπο εκτός νομού, προκειμένου να ολοκληρώσει μια υπόθεση, με όλες τις δυσκολίες που αυτό συνεπάγεται.

Η μία εγκληματική οργάνωση δραστηριοποιούνταν στην καλλιέργεια χασίς στον Ταΰγετο, το οποίο μετά αποθήκευε και διακινούσε τόσο σε περιοχές της Καλαμάτας όσο και στην Αθήνα. Σε αυτή, μάλιστα, κατηγορούνται ότι συμμετείχαν και δύο άτομα που έχουν προφυλακιστεί, το Δεκέμβριο για 37 κιλά χασίς και το Μάιο για 202 δενδρύλλια κάνναβης.

Η δεύτερη εγκληματική οργάνωση είχε ως αντικείμενο τη διακίνηση χασίς, κοκαΐνης και ναρκωτικών χαπιών σε Μεσσηνία, Κορινθία και Αττική.

Σε βάρος των συλληφθέντων σχηματίσθηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, για τα ναρκωτικά και για τις -κατά περίπτωση- παραβάσεις των νομοθεσιών για τα όπλα, τα βεγγαλικά και εκρηκτικά. Χθες όλοι τους οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών, όπου τους απαγγέλθηκαν κατηγορίες και πήραν προθεσμία για να απολογηθούν στον ανακριτή.

Η δικογραφία περιλαμβάνει ακόμη τα δύο άτομα που κρατούνται στις φυλακές, καθώς κι ένα ακόμα που δε συνελήφθη.

Από τις έρευνες που έγιναν κατασχέθηκαν πάνω από 3,5 κιλά χασίς και 14 δενδρύλλια κάνναβης, πιστόλι, κροτίδες, αυτοκίνητα κ.ά. 

Οι οργανώσεις εκμεταλλεύονταν κάθε πρόσφορο μέσο για τη δράση τους και, σύμφωνα με πληροφορίες, δε δίσταζαν να διακινήσουν ναρκωτικά ακόμα και με λεωφορείο!

«Μίλησαν» τα τηλέφωνα

Μήνες τώρα οι αστυνομικοί του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας «άκουγαν» τη δράση των δύο εγκληματικών οργανώσεων από τις καταγραφές των συνομιλιών που έκανε  ο κοριός της ΓΑΔΑ. Έτσι, τη Δευτέρα κρίθηκε ότι πλέον η διερεύνηση της υπόθεσης έχει δεθεί και προχώρησαν σε επιχειρήσεις.

Στο πλαίσιο των ερευνών ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία και η δράση 13 μελών των δύο οργανώσεων. Η σύλληψη 10 ενεργών μελών τους (8 Έλληνες και 2 Αλβανοί) είναι αποτέλεσμα ευρείας κλίμακας συντονισμένης αστυνομικής επιχείρησης, τα ξημερώματα της Δευτέρας, σε Αττική, Κορινθία και Μεσσηνία.

Οι επιχειρήσεις οργανώθηκαν και πραγματοποιήθηκαν από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Καλαμάτας, σε συνεργασία με αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών Αττικής, της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας, του Τμήματος Ασφάλειας Κορίνθου, των Αστυνομικών Τμημάτων Γαργαλιάνων και Μεσσήνης, των ΟΠΚΕ Μεσσηνίας, και με τη συνδρομή των αστυνομικών σκύλων ανίχνευσης ναρκωτικών της Μεσσηνίας και της Αργολίδας.

Από την έρευνα εξακριβώθηκε ότι από τον Οκτώβριο του 2019 έως και τη Δευτέρα είχαν αναπτύξει τη δράση τους δύο αυτοτελείς εγκληματικές οργανώσεις, που διέθεταν ιεραρχική δομή, με διαρκή δράση και διακριτούς ρόλους.

Καλλιέργειες χασίς Ταϋγέτου

Σύμφωνα με την Αστυνομία, την πρώτη εγκληματική οργάνωση αποτελούσαν ένας 61χρονος καταστηματάρχης από την Καλαμάτα, ο οποίος κατηγορείται ότι είχε ηγετικό ρόλο, ένας 55χρονος αυτοκινητιστής από την Καλαμάτα, καθώς και ένας 57χρονος και ένας 53χρονος που βρίσκονται στη φυλακή τους τελευταίους μήνες για υποθέσεις ναρκωτικών που σχετίζονται με τις εγκληματικές οργανώσεις.

Ο 53χρονος συνελήφθη το Δεκέμβριο σε περιοχή της Αγίας Τριάδας στην Καλαμάτα. Οι αστυνομικοί αρχικά στο σπίτι του βρήκαν οκτώ ανισοβαρείς ποσότητες με ακατέργαστη κάνναβη, συνολικού βάρους 33,10 γραμμαρίων, δύο ανισοβαρείς ποσότητες ηρωίνης και κατεργασμένη κάνναβη, σε μορφή πάστας, βάρους 1,10 γραμμ. Σε άλλο σπίτι και αποθήκη, όμως, που διατηρούσε οι αστυνομικοί ανακάλυψαν 6 λαδούσες, οι οποίες αντί για ελαιόλαδο, είχαν φρεσκοτρυγισμένη φούντα. Ο 53χρονος έκρυβε εκεί 37 κιλά και 760 γραμμάρια διαλεγμένης φούντας, ποσότητα η οποία έχει αποδοθεί σε καλλιέργεια φυτείας στον Ταΰγετο. Ο 53χρονος είχε απασχολήσει και στο παρελθόν τις Αρχές, καθώς είχε συλληφθεί για καλλιέργεια περίπου 350 χασισόδεντρων στον Ταΰγετο το 2000.

Ο δεύτερος έγκλειστος, ο 57χρονος, συνελήφθη το Μάιο και μάλιστα μέσα στη φυτεία, στον Ταΰγετο, με 17 νεαρά δενδρύλλια κάνναβης στα χέρια, τα οποία σκόπευε να φυτέψει. Οι αστυνομικοί της Δίωξης ανακάλυψαν ότι είχε δημιουργήσει  δύο φυτείες κάνναβης στον Ταΰγετο, στην περιοχή της Αλαγονίας, συνολικά 202 δενδρυλλίων. Παράλληλα, στο σπίτι του στην Αλαγονία εντόπισαν σχεδόν τρία κιλά χασίς.

Επίσης, για συμμετοχή σε αυτή την εγκληματική οργάνωση κατηγορείται ένας 46χρονος από την Αθήνα, ο οποίος δε συνελήφθη.

Η εγκληματική αυτή οργάνωση διακινούσε ποσότητες χασίς οι οποίες προέρχονταν από την καλλιέργεια φυτειών κάνναβης στον Ταΰγετο, η ποιότητα του οποίου συνεχίζει να είναι «ξακουστή» και η τιμή της να κυμαίνεται σε υψηλά επίπεδα. Χαρακτηριστικά, όταν το χασίς από την Αλβανία πωλείται από 800- 2000 ευρώ το κιλό, το χασίς που έχει καλλιεργηθεί στον Ταΰγετο ξεκινάει από 2.000 ευρώ, ενώ η τιμή μπορεί να φτάσει και 5.000 ευρώ το κιλό.

Σύμφωνα με τον τρόπο δράσης που έχει εξακριβώσει η Αστυνομία για τη συγκεκριμένη οργάνωση, οι δύο έγκλειστοι στις φυλακές είναι αυτοί που καλλιεργούσαν το χασίς και προμήθευαν την οργάνωση, ενώ οι υπόλοιποι είχαν ρόλο διακινητών της ναρκωτικής ουσίας στην Καλαμάτα και τις γύρω περιοχές ή τη μεταφορά της στην Αθήνα.

Διακίνηση ναρκωτικών

Τη δεύτερη εγκληματική οργάνωση κατηγορούνται ότι αποτελούσαν δύο 39χρονοι, ένας άεργος από  την Αθήνα και ένας άεργος Αλβανός που έμενε στη Μεσσήνη, στους οποίους αποδίδεται ηγετικός ρόλος. Ως μέλη κατηγορούνται πέντε Έλληνες κι άλλος ένας Αλβανός. Συγκεκριμένα, ένας 59χρονος από την Αθήνα που κατηγορείται ως αποθηκάριος της οργάνωσης, ένας 47χρονος οπωροπώλης από τη Μεσσήνη, ένας 41χρονος άεργος Αλβανός από τη Μεσσήνη, ένας 47χρονος αγρότης από τη Μεσσήνη, ένας 41χρονος ιδιωτικός υπάλληλος από το Λουτράκι Κορινθίας και ένας 35χρονος από την Καλαμάτα.

Αυτή η εγκληματική οργάνωση κατηγορείται ότι διακινούσε κάνναβη, κοκαΐνη και ναρκωτικά δισκία σε Καλαμάτα, Κορινθία και Αττική, που προμηθευόταν ο 39χρονος Αλβανός από διάφορα άτομα. Επίσης, κατηγορούνται για καλλιέργεια χασίς.

Στο σπίτι του 59χρονου στη Δάφνη Αττικής, ο οποίος κατηγορείται ως αποθηκάριος των ναρκωτικών της οργάνωσης, βρέθηκε μεγάλη ποσότητα χασίς την οποία είχε αποθηκευμένη.

Συνθηματικά

Οι δύο οργανώσεις, προκειμένου να συγκαλύπτουν την παράνομη δραστηριότητά τους και να αποπροσανατολίζουν τις έρευνες των διωκτικών Αρχών, χρησιμοποιούσαν πολλές τηλεφωνικές συνδέσεις, που δεν ήταν δηλωμένες στα πραγματικά τους στοιχεία, αλλά σε στοιχεία αλλοδαπών υπηκόων τρίτων χωρών («αχυράνθρωπων» – ghost persons), ενώ κατά τις μεταξύ τους συνομιλίες επικοινωνούσαν με συνθηματικές εκφράσεις και προκαθορισμένο κώδικα συνεννόησης.

Για παράδειγμα, στις συνομιλίες τους το χασίς αναφερόταν ως «φου», «ταφού», «πράσινο», «ντόπιο» και «Αλβανό». Η κοκαΐνη αναφερόταν ως «λευκό», «γρήγορο» και «κοκό». Τα δε ναρκωτικά δισκία ως «κουμπιά» και «μικρούλια».

Από την εγκληματική τους δράση είχαν αποκομίσει σημαντικά χρηματικά ποσά τα οποία χρησιμοποιούσαν κυρίως για την κάλυψη βιοποριστικών και άλλων αναγκών.

Κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων, μαζί με τις συλλήψεις διενεργήθηκαν παράλληλες έρευνες σε σπίτια, αποθήκες, υπαίθριους χώρους και αυτοκίνητα των συλληφθέντων, όπου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

-ποσότητα κάνναβης (φούντα), συνολικού βάρους 3.680,40 γραμμαρίων. Από αυτά περίπου 3,5 κιλά βρέθηκαν στο σπίτι του 59χρονου που κατηγορείται ως αποθηκάριος στη Δάφνη Αττικής.

-14 δενδρύλλια κάνναβης, ύψους έως 80 εκατοστών, περίπου. Τα 6 βρέθηκαν στο διαμέρισμα του 59χρονου κατηγορούμενου ως αποθηκάριου στη Δάφνη Αττικής, φυτεμένα σε γλάστρες και τα άλλα 5 βρέθηκαν φυτεμένα σε χώρο του 41χρονου στο Λουτράκι Κορινθίας.

-55 γραμμάρια λευκής ουσίας, η χημική σύσταση της οποίας διερευνάται

-4 ζυγαριές ακριβείας

-εξοπλισμός εσωτερικής καλλιέργειας φυτών κάνναβης (λαμπτήρες, πολύμπριζα κ.λπ.).

Επίσης, κατασχέθηκαν ένα πιστόλι μετά γεμιστήρα, ένα περίστροφο, δύο αεροβόλα πιστόλια, το ένα εκ των οποίων με ενσωματωμένη διόπτρα και σιγαστήρα, ένα καψύλλιο χειροβομβίδας, μία κάννη όπλου, ένας γεμιστήρας πιστολιού, ένα κυνηγητικό όπλο, 3 αστυνομικοί ράβδοι (γκλοπ), 10 μαχαίρια, 202 κροτίδες, 6 αμπούλες πεπιεσμένου αέρα, 297 φυσίγγια, διαφόρων τύπων και διαμετρημάτων, 13 κινητά τηλέφωνα, 2 οχήματα και το χρηματικό ποσό των 1.585 ευρώ.

Επιπλέον, συνελήφθη ένας 30χρονος για ναρκωτικά, διότι σε έρευνα που έγινε στο σπίτι του, στο Λουτράκι Κορινθίας, βρέθηκαν 5 δενδρύλλια κάνναβης, ύψους έως 80 εκατοστών και μικροποσότητα κάνναβης 0,5 γραμμ. 

Οι έρευνες συνεχίζονται από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Καλαμάτας, προκειμένου να διερευνηθεί τυχόν εμπλοκή – συμμετοχή περισσοτέρων ατόμων σε αυτή και ενδεχομένη διασύνδεσή τους με άλλες ομοειδείς εγκληματικές ομάδες.

Της Βίκυς Βετουλάκη