Ανακατατάξεις στο Δημοτικό Συμβούλιο Μεσσήνης

Ανακατατάξεις στο Δημοτικό Συμβούλιο Μεσσήνης

-Ν. Κοτταρίδης: «Δημιουργική αντιπολίτευση με προτάσεις και έλεγχο της Δημοτικής Αρχής»

-Κ. Τσάμης: «Στο πλευρό του Ν. Κοτταρίδη και δίπλα στα προβλήματα του τόπου μου»

«Ντόμινο» εξελίξεων δημιούργησε η ανεξαρτητοποίηση του τέως δημάρχου Γιώργου Τσώνη από την «Αδέσμευτη Κίνηση Πολιτών», της οποίας ηγήθηκε για δύο συνεχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις. Η ανεξαρτητοποίηση αυτή συνοδεύτηκε, όπως είναι γνωστό, και με την ανεξαρτητοποίηση της Γεωργίας Παναγοπούλου.

Οι εναπομείναντες 12 δημοτικοί σύμβουλοι κλήθηκαν στη συνέχεια να εκλέξουν το νέο επικεφαλής της παράταξης. Πριν φτάσουν στο στάδιο της ψηφοφορίας, στη συγκέντρωση της προηγούμενης Δευτέρας στο ξενοδοχείο «Κλεοπάτρα» στη Μεσσήνη τέσσερις εξ αυτών, οι Παναγιώτης Παπαδόπουλος, Παναγιώτης Γρουσουζάκος, Παναγιώτης Κανελλόπουλος και Γιώργος Αθανασόπουλος, ξεκαθάρισαν τις προθέσεις τους, σημειώνοντας ότι βρέθηκαν στο συνδυασμό υπό διαφορετικές συνθήκες, και προερχόμενοι ορισμένοι και από διαφορετικό «ιδεολογικό» υπόβαθρο, έκριναν σκόπιμο να ανεξαρτητοποιηθούν, μη βάζοντας «εμπόδια» παράλληλα στην ανασύνταξη της κεντροαριστερής παράταξης που επιθυμούν τα στελέχη που για χρόνια βρίσκονται στην «Αδέσμευτη Κίνηση Πολιτών».

Έπειτα απ’ αυτή την εξέλιξη, το βράδυ της Τετάρτης οι οκτώ δημοτικοί σύμβουλοι της μείζονος μειοψηφίας, και συγκεκριμένα οι Κώστας Τσάμης, Νίκος Κοτταρίδης, Τάσος Τσερπές, Γιώργος Βουτιέρος,  Χρήστος Καρύδης, Κωνσταντίνος Μπουρίκας, Νικόλαος Ξενόγιαννης και Ανδρέας Τράκας, στην αίθουσα του Δ.Σ Μεσσήνης εξέλεξαν ομόφωνα τον Νίκο Κοτταρίδη ως νέο επικεφαλής της αντιπολίτευσης στο Δήμο Μεσσήνης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τη στήριξη στο πρόσωπο του Νίκου Κοτταρίδη εκφράζουν και στελέχη της παράταξης που δε βρίσκονται στο σημερινό Δ.Σ., όπως οι πρώην αντιδήμαρχοι Κώστας Γεωργακόπουλος, Νίκος Χονδρός, Αντώνης Νικολόπουλος κ.ά.

Σε δηλώσεις του στο «Θάρρος» ο Νίκος Κοτταρίδης ευχαρίστησε όλους τους συναδέλφους του για την τιμή που του έκαναν στο πρόσωπό του. Υπογράμμισε ότι αντιλαμβάνεται πλήρως την ευθύνη που αναλαμβάνει ασκώντας ως επικεφαλής το ρόλο της αντιπολίτευσης, αλλά και το «βάρος» να εκπροσωπεί χιλιάδες ψηφοφόρους που στηρίζουν διαχρονικά την παράταξη.

Ο κ. Κοτταρίδης τόνισε ότι δεν είναι στις προθέσεις του να ασκήσει στείρα αντιπολίτευση, αλλά αντιθέτως μια δημιουργική αντιπολίτευση με προτάσεις που στόχο θα έχουν πάντα την αναπτυξιακή πορεία του τόπου. Φυσικά, θα υπάρχει και ο «έλεγχος» σε όσα πράττει η Δημοτική Αρχή, όπως ορίζει άλλωστε ο θεσμικός του ρόλος. Κλείνοντας έδωσε την υπόσχεση ότι τόσο ο ίδιος όσο και όλα τα στελέχη του συνδυασμού που παραμένουν ενωμένα θα βρίσκονται δίπλα στην κοινωνία και τα προβλήματα των δημοτών, καθώς δεν ξεχνούν ότι από εκεί προέρχονται και οι ίδιοι.

Δηλώσεις έκανε και ο Κώστας Τσάμης, ο πρώτος εκλεγμένος δημοτικός σύμβουλος της παράταξης και στις δύο τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις ήταν αυτός που είχε αρχικά προταθεί απ’ τους συναδέλφους του για να «ηγηθεί» της παράταξης.

Ο κ. Τσάμης μιλώντας στο «Θάρρος» σημείωσε: «Ευχαριστώ όλους τους συναδέλφους μου, αλλά και ανθρώπους της τοπικής κοινωνίας, που μου έκαναν την τιμή να με προτείνουν για επικεφαλής της παράταξης. Τη δεδομένη χρονική στιγμή τα επαγγελματικά μου καθήκοντα δε μου επιτρέπουν να ανταποκριθώ πλήρως, όπως πρέπει, στη θέση του επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, ωστόσο παραμένω “δίπλα” στην αυτοδιοίκηση και στα καθημερινά προβλήματα των συνδημοτών μου».

Κλείνοντας υπογράμμισε: «Επειδή η εμπειρία της απειρίας κρατεί νομίζω ότι κάναμε την καλύτερη επιλογή, αυτή τη στιγμή, στο πρόσωπο του Νίκου Κοτταρίδη, τον οποίο και θα βοηθήσω με όλες μου τις δυνάμεις».

Νέα δεδομένα στο Δημοτικό Συμβούλιο Μεσσήνης

Όλες οι παραπάνω εξελίξεις, όπως είναι φυσικό, δημιουργούν και νέα δεδομένα στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Μεσσήνης. Αρχικά, θα πρέπει να παραιτηθεί απ’ τη θέση του ο αντιπρόεδρος του Σώματος Παναγιώτης Κανελλόπουλος, ύστερα από την ανεξαρτητοποίησή του, καθώς αυτή η θέση ανήκει στην παράταξη της μείζονος μειοψηφίας, που θα κληθεί να επιλέξει τον αντικαταστάτη του.

Το ίδιο θα συμβεί και σε οργανισμούς, φορείς και επιτροπές όπου συμμετέχουν δημοτικοί σύμβουλοι που ανήκαν μέχρι πρότινος στην παράταξη της αντιπολίτευσης, και οι οποίοι μετά την ανεξαρτητοποίησή τους θα πρέπει με τη σειρά τους να αντικατασταθούν.

Στο Δημοτικό Συμβούλιο πλέον δημιουργείται και μια «ομάδα» 6 ανεξαρτήτων δημοτικών συμβούλων. Θα πρέπει να σημειώσουμε εδώ ότι ο νέος νόμος στην Τοπική Αυτοδιοίκηση δε δίνει περιθώρια δημιουργίας «παράταξης» ανεξαρτήτων συμβούλων, όπως επίσης οι ανεξάρτητοι δημοτικοί σύμβουλοι δεν έχουν τη δυνατότητα να προσχωρήσουν σ’ άλλη παράταξη…

Σίγουρα «πρωταγωνιστής» των ανεξαρτήτων δημοτικών συμβούλων θα πρέπει να θεωρείται ο τέως δήμαρχος Γιώργος Τσώνης, ο οποίος «αποδεικνύει» σε κάθε συνεδρίαση ότι δεν πρόκειται να αφήσει χωρίς «υπεράσπιση» το έργο που διετέλεσε, σηκώνοντας πολλές φορές στα ύψη τις «αντιπολιτευτικές φωνές».

Στο πλευρό του βρίσκεται σαφώς η Γεωργία Παναγοπούλου, που τον ακολούθησε άμεσα, η οποία όμως δεν έχει φυσική παρουσία στο Σώμα απ’ τη μέρα που εκλέχθηκε, ενώ «κοντά» του φέρονται να βρίσκονται και δύο δημοτικοί σύμβουλοι απ’ τους τέσσερις που πρόκειται πλέον να ανεξαρτητοποιηθούν. Όσο για τους άλλους δύο ανεξάρτητους, μετά τις τελευταίες εξελίξεις, παραμένει «ερωτηματικό» η στάση που θα έχουν το επόμενο διάστημα στο Σώμα, αλλά πρέπει να σημειώσουμε ότι έχουν «στηρίξει» αρκετές προτάσεις της Δημοτικής Αρχής, ακόμα και σε ζητήματα που διαφωνούσε η αντιπολίτευση.

Κλείνοντας, όπως όλα δείχνουν, «δύσκολα θα αποφύγει και ο δήμαρχος Γιώργος Αθανασόπουλος τις «διαρροές» από την παράταξη της Δημοτικής Αρχής, αν κρίνουμε απ’ τη στάση δημοτικών συμβούλων της πλειοψηφίας σε μια σειρά σημαντικών ζητημάτων. Προς ώρας, πάντως, δε φαίνεται να τίθεται ζήτημα πλειοψηφίας στο Δ.Σ. Μεσσήνης.

Του Κώστα Γαζούλη