Στο Δικαστικό Μέγαρο Καλαμάτας ο 2ος απινιδωτής των ομογενών από τη Νέα Υόρκη

Στο Δικαστικό Μέγαρο Καλαμάτας ο 2ος απινιδωτής των ομογενών από τη Νέα Υόρκη

Παραδόθηκε χθες στο δικηγορικό σύλλογο, ενώ θα εξυπηρετεί και το διοικητήριο

Με απινιδωτή, δωρεά του Συλλόγου Μεσσηνίων της Νέας Υόρκης «Αριστομένης», εφοδιάσθηκε από χθες ο Δικηγορικός Σύλλογος Καλαμάτας, προκειμένου να μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε έκτακτη ανάγκη στο Δικαστικό Μέγαρο, αλλά και τις υπηρεσίες που στεγάζονται στο γειτονικό Διοικητήριο. Πρόκειται για το δεύτερο απινιδωτή που δωρίζουν οι ομογενείς μας, με τον πρώτο να παραδίδεται προχθές στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Καλαμάτας.

Παράδοση

Η παράδοση έγινε με λίγους παρευρισκομένους, σε μια λιτή τελετή στο εντευκτήριο του Δικηγορικού Συλλόγου στο ισόγειο του Δικαστικού Μεγάρου, από τους εκπροσώπους του Συλλόγου «Αριστομένη» Σταύρο Γιαννόπουλο και Φώτη Τσίχλη στον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου, Περικλή Ξηρογιάννη.

Στην τελετή παρευρέθησαν μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Δικηγορικού Συλλόγου, ο πρόεδρος του Συλλόγου Δικαστικών Υπαλλήλων Διονύσης Λαμπρόπουλος, εκπρόσωπος της Αστυνομικής Διεύθυνσης Μεσσηνίας και ο διευθυντής της Καρδιολογικής κλινικής του Νοσοκομείου Καλαμάτας και δημοτικός σύμβουλος, Μανώλης Μάκαρης.

Ο απινιδωτής θα είναι υπό την εποπτεία και την επίβλεψη της Καρδιολογικής Κλινικής του νοσοκομείου και προσωπικά του κ. Μάκαρη.

Γέφυρες με την πατρίδα

Οι εκπρόσωποι του συλλόγου των ομογενών μετέφεραν τους χαιρετισμούς του προέδρου τους, Γιώργου Μασουρίδη, ο οποίος εργάζεται ως αξιωματικός στην Ασφάλεια Αεροδρομίων της Νέας Υόρκης. Ο κ. Γιαννόπουλος σημείωσε ότι πρώτα ανταποκρίθηκαν στο αίτημα του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας και ακολούθως στην Πυροσβεστική Υπηρεσία, και αισθάνονται ιδιαίτερη συγκίνηση γι’ αυτές τις δωρεές.

«Μας δόθηκε για μια ακόμα φορά η ευκαιρία να είμαστε πρωτοπόροι στα καλέσματα της γενέτειρας Μεσσηνίας, να βοηθήσουμε και να στηρίξουμε προς κάθε κατεύθυνση. Δεύτερη ημέρα σήμερα γεμάτη συναισθήματα χαράς και συγκίνησης» τόνισε υπογραμμίζοντας ότι στους ομογενείς λείπει η πατρίδα και βλέπουν ως χρέος τους να διατηρήσουν τις γέφυρες με τη Μεσσηνία. Ειδική αναφορά έκανε και στον επίτιμο πρόεδρο του συλλόγου των ομογενών Τάσο Κοκαλιάρη, ο οποίος- όπως είπε- είναι υπεύθυνος για ένα μεγάλο μέρος της προσφοράς των δύο απινιδωτών, ενώ ευχαρίστησε και το Δήμο Καλαμάτας για τη φιλοξενία.

Δώρο ζωής

Σε δηλώσεις του ο κ. Ξηρογιάννης έκανε λόγο για δώρο ζωής από τους ομογενείς, υπογραμμίζοντας πως είναι το πρώτο Δικαστικό Μέγαρο της χώρας που αποκτά αυτόματο εξωτερικό απινιδωτή.

Παρατήρησε ότι στα κρίσιμα λεπτά ενός έκτακτου περιστατικού το μηχάνημα αυτό μπορεί να σώσει τη ζωή του ανθρώπου που κινδυνεύει και πρόσθεσε ότι θα τοποθετηθεί σε προσβάσιμο σημείο, για να μπορεί να χρησιμοποιηθεί και από τους ανθρώπους του Διοικητηρίου.

Ο κ. Ξηρογιάννης επισήμανε ότι άτομα του Δικαστικού Μεγάρου θα εκπαιδευτούν στη χρήση του και στην καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση με τη χρήση απινιδωτή, ενώ να σημειωθεί ότι ο ίδιος ήδη έχει εκπαιδευθεί σε αυτό.

«Αυτή η συνεργασία που έχουμε με τους ομογενείς μας αποδεικνύει ότι τα σύνορα της Μεσσηνίας μας δεν είναι γεωγραφικά, όπως και τα σύνορα της Ελλάδας, αλλά είμαστε μια μεγαλύτερη οντότητα με τους Έλληνες εδώ και τους Έλληνες τους ομογενείς μας, οι οποίοι είναι δίπλα μας. Και παρά τα προβλήματα της εποχής μας, βρήκαν τον τρόπο σήμερα να είναι μαζί μας», συμπλήρωσε ο κ. Ξηρογιάνης, σημειώνοντας ότι η συνεργασία του Δικηγορικού Συλλόγου με τους ομογενείς θα έχει συνέχεια σε πολλά θέματα.

Δίκτυο απινιδωτών

Από την πλευρά του ο διευθυντής της Καρδιολογικής Κλινικής, Μανώλης Μάκαρης, μίλησε για μια σημαντική πρωτοβουλία των ομογενών και τόνισε: «Η ανακοπή που συμβαίνει σε εξωνοσοκομειακό περιβάλλον, έχει υψηλή θνητότητα. Η επιβίωση είναι μόλις 9%. Με την κατάλληλη εκπαίδευση και με αυτά τα μέσα, η επιβίωση του ατόμου μπορεί να εκτοξευθεί στο 50, 60 ακόμα και στο 70%. Καταλαβαίνουμε, λοιπόν, τη σημαντικότητα που έχει αυτή η προσφορά τους. Για εμάς τους γιατρούς είναι πολύ σημαντικό να δημιουργηθεί ένα δίκτυο αυτόματων εξωτερικών απινιδωτών. Ήδη εμπλουτίζεται συνεχώς στην πόλη μας αυτό το δίκτυο και θέλουμε να δημιουργηθεί και ο αναγκαίος αριθμός ανθρώπων που θα εκπαιδευτεί στην καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση με τη χρήση αυτόματου εξωτερικού απινιδωτή. Η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία κατά το παρελθόν έχει κάνει σεμινάρια στην Καλαμάτα και έχει εκπαιδεύσει αρκετούς συμπολίτες μας και θα συνεχίσει προς αυτή την κατεύθυνση, όπως και η ειδική ομάδα που έχουμε συγκροτήσει στο νοσοκομείο» κατέληξε ο κ. Μάκαρης.

Της Βίκυς Βετουλάκη