Πρώτο κουδούνι με μάσκες και αποστάσεις

Πρώτο κουδούνι με μάσκες και αποστάσεις

“Έτρεχαν” ξημερώματα να μοιράσουν μάσκες, σήμερα τα παγούρια

Έπειτα από συσκέψεις επί συσκέψεων των λοιμωξιολόγων και τελικά μια εβδομάδα αργότερα άνοιξαν χθες τα σχολεία όλης της χώρας.

Το πρώτο κουδούνι χτύπησε, με τη χθεσινή πρώτη μέρα να μη θυμίζει σε τίποτα τα προηγούμενα χρόνια, καθώς οι μαθητές μπήκαν στις τάξεις τους με μάσκες. Σε όποια, δε, σχολεία τελέστηκε αγιασμός, συμμετείχε μόνο μέρος των μαθητών και στη συνέχεια οι ιερείς έμπαιναν στις σχολικές αίθουσες. Αγιασμός θα γίνει σήμερα και σε σχολεία που δεν έγινε χθες, αφού οι ιερείς ήταν αδύνατο να πάνε σε όλα λόγω της εορτής της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού.

Στο πρακτικό κομμάτι τώρα, όπως είχε ανακοινωθεί από το υπουργείο Παιδείας, σχεδόν σε όλους τους μαθητές δόθηκε χθες μια υφασμάτινη μάσκα (είναι να δοθούν και άλλες). Μάλιστα, έφτασαν στην Καλαμάτα το βράδυ του Σαββάτου και έτσι έπρεπε να γίνει συγκέντρωση και διανομή, με γονείς να εκφράζουν παράπονα για το μέγεθος, καθώς και την ποιότητα, ενώ τα παγούρια που είχε ανακοινώσει το υπουργείο Παιδείας θα μοιραστούν σήμερα.

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Καλαμάτας βρέθηκε σε αρκετά σχολεία της πόλης και μιλώντας στους μαθητές χαρακτήρισε τη φετινή σχολική χρονιά διαφορετική και τους ζήτησε συνεργασία, προκειμένου όλοι μαζί να δημιουργήσουν μια ασπίδα απέναντι στον αόρατο αυτόν εχθρό και να μην τον μεταφέρουν στα σπίτια τους. Έτσι ζήτησε να φορούν μάσκα, να πλένουν συνεχώς τα χέρια τους και να ακολουθούν τις οδηγίες των ειδικών. Ακόμα κάλεσε τους μαθητές να επενδύσουν στις γνώσεις, ενώ ευχήθηκε του χρόνου η πρώτη μέρα των σχολείων να είναι χωρίς μάσκες, καθώς και τη φετινή χρονιά κανένα σχολείο και καμία τάξη να μην κλείσουν εξαιτίας κρούσματος.

Ο μητροπολίτης Μεσσηνίας, που τέλεσε τον αγιασμό στα Εκπαιδευτήρια Μπουγά, απευθυνόμενος στους μαθητές είπε ότι είναι μια χρονιά ιδιαίτερη, που απαιτεί προσοχή λόγω της πανδημίας, καθώς μπορεί να προκαλέσει μέχρι και το θάνατο.

Συνεχίζοντας τους είπε ότι δεν πρέπει αυτή η κατάσταση να τους αποπροσανατολίσει από τους στόχους τους και ειδικά τους μαθητές της Γ’ Λυκείου, ενώ ευχήθηκε στο τέλος της σχολικής χρονιάς να δουν τους αγώνες τους να δικαιώνονται.

Τέλος, μίλησε με τα καλύτερα λόγια για το συγκεκριμένο σχολείο και είπε στους μαθητές να εκμεταλλευτούν όσο μπορούν τις δυνατότητες που τους δίδονται.

Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση
Φωτογραφίες: Στασινός Μουτσούλας


6ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμάτας
Το πρώτο κουδούνι για τη νέα σχολική χρονιά χτύπησε χθες και στο 6ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμάτας, με όλα τα προβλεπόμενα μέτρα για τη μη διάδοση του covid-19. Τον αγιασμό τέλεσε ο πρωτοπρεσβύτερος π. Ξενοφώντας Γαλανόπουλος, ενώ παρευρέθησαν οι δημοτικοί σύμβουλοι Παύλος Κλάδης και Λεωνίδας Λιάππας.


Τέλος, ο Σύλλογος Γονέων καλωσόρισε τa πρωτάκια προσφέροντάς τους το τετράδιο πρώτης γραφής, ενώ εύχεται αυτή τη δύσκολη σχολική χρονιά γονείς, δάσκαλοι και μαθητές «να οπλιστούμε με δύναμη και υπομονή για να είναι δημιουργική».

ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ 
Πρώτο κουδούνι με μάσκες, δύναμη και αισιοδοξία
Διαφορετικό το χθεσινό πρώτο κουδούνι στα σχολεία και της Κυπαρισσίας, όπως και ευρύτερα της Τριφυλίας. Η νέα σχολική χρονιά ξεκίνησε με μάσκες και αντισηπτικά στις σχολικές μονάδες, αλλά και με δύναμη κι αισιοδοξία μαθητών, εκπαιδευτικών και γονέων!

Μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικοί από νωρίς το πρωί ήταν στα σχολεία με μάσκες. Κι όμως, τα μάτια των μαθητών έλαμπαν και το βλέμμα τους, παρά τις ιδιάζουσες συνθήκες, ήταν γεμάτο αυτοπεποίθηση.

Στα 1ο και 3ο Δημοτικό Σχολείο μαθήτριες και μαθητές πήγαιναν μαζί με τους γονείς τους φορώντας μάσκες και τους υποδέχονταν οι εκπαιδευτικοί, κι αυτοί με μάσκες, με ένα γλυκό καλωσόρισμα.

Στο Γενικό Λύκειο Κυπαρισσίας τελέστηκε αγιασμός από την τοπική εκκλησία σε ομάδα μαθητών, παρουσία του βουλευτή Μεσσηνίας, Μίλτου Χρυσομάλλη και μελών του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων, με ευχές για καλή σχολική χρονιά.

Του Ηλία Γιαννόπουλου


Δήμος Μεσσήνης

Σε αγιασμούς σχολείων του Δήμου, μετέβη χθες ο Δήμαρχος Μεσσήνης Γιώργος Αθανασόπουλος συνοδευόμενος από την αρμόδια αντιδήμαρχο Παιδείας Ελένη Τσέλιου-Μουρούφα.


Η προσέλευση όλων έγινε κάτω από αυστηρά μέτρα προστασίας, ενώ στους αγιασμούς στον εξωτερικό χώρο των σχολείων συμμετείχε αντιπροσωπεία μαθητών από κάθε τάξη, δεδομένου ότι στο επίκεντρο της σημερινής πρώτης μέρας, βρίσκεται η ενημέρωση για τα μέτρα κάτω από τα οποία θα λειτουργήσουν οι σχολικές δομές και την εφαρμογή των κανόνων υγιεινής και καθαριότητας.


Ο Δήμαρχος στον χαιρετισμό του, τόσο στο 3ο Δημοτικό Σχολείο όπου βρέθηκε όσο και στα δύο λύκεια της πόλης ΕΠΑΛ και ΓΕΛ, τόνισε πως είναι ευθύνη όλων να θωρακίσουν τα μεγάλα αγαθά της υγείας και της παιδείας με τρόπο ώστε να μην αντιστρατεύονται το ένα το άλλο. Στόχος είναι αφενός η παροχή υψηλού επιπέδου εκπαίδευσης και αφετέρου η ευθύνη του καθενός να προστατεύει και να προστατεύεται.

Έχοντας αυτά ως γνώμονα, η χρονιά ξεκινάει με επιπλέον βοηθητικό προσωπικό (καθαριστριών ΙΔΟΧ), τις απαιτούμενες μάσκες που απέστειλε η ΚΕΔΕ και διανεμήθηκαν σε όλα τα σχολεία και τα παγούρια που απέστειλε το Υπουργείο Παιδείας για τους μαθητές των δημοτικών σχολείων. Ο κ. Αθανασόπουλος τόνισε, ότι η Δημοτική Αρχή θα βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τις διευθύνσεις των σχολείων, συμπαραστάτης και αρωγός σε ότι χρειαστούν.


Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στα «πρωτάκια» που φέτος ξεκινούν το μεγάλο ταξίδι της μάθησης, λέγοντας ότι χρειάζονται ενθάρρυνση και φροντίδα για να εγκλιματιστούν, ενώ ευχήθηκε υπομονή, επιμονή και σύνεση στους τελειόφοιτους του λυκείου που θα βάλουν στόχο μία θέση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Τέλος, ευχήθηκε σε όλους καλή και ασφαλή σχολική χρονιά με υγεία.


Δήμος Οιχαλίας

Ομαλά πραγματοποιήθηκε η έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς σε όλα τα σχολεία του Δήμου Οιχαλίας.

Οι μάσκες που παρέλαβε ο Δήμος από την ΚΕΔΕ το Σάββατο βράδυ διανεμήθηκαν έγκαιρα σε όλα τα σχολεία. Εκπρόσωποι του Δήμου παρευρέθηκαν στους Αγιασμούς των σχολείων.

Η Δήμαρχος Οιχαλίας κα Γεωργακοπούλου παρευρέθηκε στο Δημοτικό Μελιγαλά και Γυμνάσιο – Λύκειο Μελιγαλά και η οποία ευχήθηκε στους μαθητές αλλά και διδάσκοντες καλή, δημιουργική και υγιή νέα σχολική χρονιά και ενημέρωσε ότι ο Δήμος Οιχαλίας ήταν πάντα και είναι δίπλα στους μαθητές και στους διδάσκοντες.
Επίσης αναφέρθηκε ότι μέλημα όλων μας, είναι να μην υπάρξει απώλεια συνανθρώπων μας από την πανδημία και να τηρούνται τα μέτρα ατομικής υγιεινής.


Δήμος Πύλου-Νέστορος
Ολοκληρώθηκαν οι απολυμάνσεις- απεντομώσεις των σχολικών μονάδων

Σε σχολαστική απολύμανση και απεντόμωση όλων των σχολικών μονάδων και παιδικών σταθμών προχώρησε ο Δήμος Πύλου-Νέστορος λόγω της χθεσινής έναρξης της σχολικής χρονιάς, σε συνεργασία με εξειδικευμένη πιστοποιημένη εταιρεία.

Οι εργασίες ολοκληρώθηκαν την Παρασκευή και στόχο είχαν την καταπολέμηση όλων των μικροβίων και ιών, όπως και του COVID-19, της γρίπης, του Η1Ν1 κ.ά. που μπορεί να βρίσκονται στους δημόσιους χώρους.

Ο δήμαρχος Πύλου-Νέστορος, Παναγιώτης Καρβέλας, επισκεπτόμενος τις σχολικές μονάδες, εξέφρασε την ικανοποίησή του δηλώνοντας: «Συμβάλλουμε στην προσπάθεια για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας, συνεχίζοντας αδιάκοπα τις απολυμάνσεις στα Δημοτικά Σχολεία και σε δημόσιους χώρους και τηρώντας παράλληλα όλους τους προβλεπόμενους κανόνες ασφάλειας και υγιεινής, σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ».

Ο κ. Καρβέλας στις επισκέψεις του συνοδευόταν από τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου και πρόεδρο της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας Κωνσταντίνο Ρομπάκη, τον αντιδήμαρχο και πρόεδρο της Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δημήτριο Γαϊτάνη, τον αντιδήμαρχο και πρόεδρο της Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δημήτριο Σιψά, τον αντιδήμαρχο Καθαριότητας Διονύσιο Αγγελόπουλο, καθώς και από υπηρεσιακά στελέχη του Δήμου.