“Ανοίγει” το πακέτο των αναπλάσεων οδών στην Καλαμάτα

“Ανοίγει” το πακέτο των  αναπλάσεων οδών στην Καλαμάτα

Στο πακέτο αναπλάσεων τμημάτων στην Καλαμάτα που φιλοδοξεί να υλοποιήσει η Δημοτική Αρχή στο διάστημα 2020- 2021 εντάσσεται εκείνο των οδών Αναγνωσταρά και Πλαστήρα.

Στην προηγούμενη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου εγκρίθηκε το πρακτικό με το οποίο επιλέχτηκε οριστικός ανάδοχος στην ανάπλαση της Αναγνωσταρά, προϋπολογισμού 850.000 ευρώ. Το έργο ανατέθηκε στην κοινοπραξία Ιωάννης Ηλιόπουλος – Ηλίας Ξυδέας, η οποία κατά το διαγωνισμό πρόσφερε έκπτωση ύψους 47,23%, οπότε το κόστος προσδιορίζεται στα 448.537 ευρώ.

Σημειώνεται ότι ο εκπρόσωπος της κοινοπραξίας, Γιάννης Ηλιόπουλος, όταν κλήθηκε από την Οικονομική Επιτροπή να τεκμηριώσει την προσφορά του, η οποία από τη Δημοτική Αρχή κρίθηκε υψηλή, ενημέρωσε ότι το έργο στην Αναγνωσταρά θα γίνει ανά τμήματα, προκειμένου οι επαγγελματίες να υποστούν ολιγοήμερες οχλήσεις.

Στη δε αυριανή συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής η Επιτροπή Διαγωνισμού προτείνει ως ανάδοχο του έργου της ανάπλασης της οδού Πλαστήρα τον οικονομικό φορέα “Τσερπές – Κωτσάκης- Παπαδέας Ο.Ε.” με  έκπτωση 57,63% επί του τιμολογίου της μελέτης. Το έργο είχε αρχικό προϋπολογισμό 1.114.354,84 (χωρίς ΦΠΑ).

Ανάπλαση Αναγνωσταρά

Όλη η παρέμβαση έχει σχεδιαστεί με κύριο κριτήριο την αναβάθμιση τόσο της συγκεκριμένης όσο και της ευρύτερης περιοχής ανάπλασης και τη βελτίωση των συνθηκών λειτουργίας τόσο των καταστημάτων όσο και των λοιπών λειτουργιών, αλλά πρωτίστως την εξυπηρέτηση των πολιτών.

Ένα δεύτερο και σημαντικότερο κριτήριο έχει σχέση με την ενοποίηση όλων των αναπλάσεων που έχουν πραγματοποιηθεί έως τώρα στο κέντρο της πόλης, προκειμένου στο σύνολό τους να λειτουργούν ως μια ενιαία ζώνη αναψυχής, πρασίνου, περιπάτου και στάσης των κατοίκων και επισκεπτών της πόλης.

Σύμφωνα με την πρόταση, προβλέπεται η διαπλάτυνση των υφιστάμενων πεζοδρομίων, ενώ στο σημερινό οδόστρωμα, αφού πρώτα αποξηλωθεί η υπάρχουσα και όχι σε καλή κατάσταση άσφαλτος, προβλέπεται να τοποθετηθούν έγχρωμοι κυβόλιθοι τσιμέντου, στην ίδια στάθμη που είναι σήμερα ο δρόμος.

Επίσης προβλέπεται η κατασκευή νέου δικτύου ηλεκτροφωτισμού που θα περιλαμβάνει, εκτός των άλλων, την τοποθέτηση φωτιστικών σωμάτων νέας τεχνολογίας τύπου led, όπως και η διευθέτηση των ομβρίων υδάτων. Ένα νέο στοιχείο είναι ότι έχει δοθεί ιδιαίτερη σημασία στη δημιουργία χώρων πρασίνου με τοποθέτηση ψηλών δέντρων, πράγμα που σήμερα απουσιάζει παντελώς, με εμφανή τα προβλήματα έλλειψης σκίασης, ιδιαίτερα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Σε όλο το μήκος της Αναγνωσταρά και σε ό,τι αφορά την ασφαλή διακίνηση των πεζών και αμαξιδίων από πεζοδρόμιο σε πεζοδρόμιο, έχει προβλεφθεί η κατασκευή κεκλιμένων επιπέδων (ραμπών).

Ανάπλαση Πλαστήρα

Σημειώνεται πως μία από τις δύο περιοχές εστίασης της εγκεκριμένης Στρατηγικής Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης του Δήμου Καλαμάτας είναι η παραλιακή ζώνη, στην οποία τα τελευταία χρόνια επεκτείνεται ο αστικός ιστός, τόσο από άποψη δόμησης όσο και από άποψη χρήσης από τους κατοίκους και τους επισκέπτες.

Ο μετασχηματισμός της παραλιακής ζώνης σε μια μείζονα υπερτοπική «πύλη» αποτελεί βασικό στοιχείο του οράματος της ΣΒΑΑ. Βασικός οδικός άξονας (προς τη δύση) της παραλιακής ζώνης είναι και η οδός Ν. Πλαστήρα, η οποία εξυπηρετεί κατά κύριο λόγο τον οικισμό του Κορδία. Είναι οδός προσπέλασης προς οικιστική περιοχή και φέρει κυκλοφορία από και προς τη δυτική ακτή της Καλαμάτας.

Η περιοχή αναφοράς, την οποία διαπερνά η οδός Πλαστήρα, χαρακτηρίζεται αναπτυσσόμενη, καθότι διαθέτει εξαιρετικό φυσικό περιβάλλον (μεγάλη ακτογραμμή), ενώ η βελτίωση της εικόνας της θα προσελκύσει κατ’ αρχάς επενδύσεις, θα αυξήσει την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων τουρισμού και αναψυχής και θα οδηγήσει σε θέσεις εργασίας και άμβλυνση των κοινωνικών προβλημάτων.

Α.Π.