Αποψιλώνονται τα Δημοτικά Συμβούλια

Αποψιλώνονται τα Δημοτικά Συμβούλια

Το υπουργείο εσωτερικών «κονταίνει» τα ανώτατα όργανα των δήμων

-Κάθετα αντίθετος με τις προωθούμενες διατάξεις ο γ.γ. της ΚΕΔΕ, Δ. Καφαντάρης

Στη σταδιακή και… μελετημένη αποψίλωση των εξουσιών των Δημοτικών Συμβουλίων, των ανώτατων συλλογικών οργάνων της Αυτοδιοίκησης, προχωρά η κυβέρνηση, ομνύοντας στην κυβερνησιμότητα των Δήμων.

Διατάξεις που προωθεί το υπουργείο Εσωτερικών με το νομοσχέδιο «Τροποποίησης του Κώδικα Ελληνικής Ιθαγένειας» μεταφέρουν ένα σύνολο αναπτυξιακών αρμοδιοτήτων με σημαντικό οικονομικό βάρος στις Οικονομικές Επιτροπές των Δήμων, όργανα όπου έχουν απόλυτες – και πλασματικές, στον απόηχο του περσινού «νόμου Θεοδωρικάκου»- πλειοψηφίες οι παρατάξεις των δημάρχων.

Το θέμα συζητήθηκε στην προχθεσινή συνεδρίαση της ΚΕΔΕ, όπου καταγράφηκαν αντικρουόμενες μεταξύ των δημάρχων απόψεις. Τόσο αιρετοί αντιπολιτευόμενων παρατάξεων όσο και αιρετοί της πλειοψηφίας εντόπισαν στις προωθούμενες αλλαγές αντιδημοκρατικό πνεύμα, αλλά και την προοπτική κατάργησης των Δημοτικών Συμβουλίων ως τα όργανα που λαμβάνουν τις κρισιμότερες αποφάσεις για τις τοπικές κοινωνίες.

Στον αντίποδα, άλλοι αιρετοί, προερχόμενοι από τον πολιτικό χώρο της Ν.Δ., υποδέχθηκαν τις προωθούμενες ρυθμίσεις ως «εργαλείο» κυβερνησιμότητας των Δήμων και παράκαμψης στείρων αντιπολιτευτικών τακτικισμών.

Κάθετη διαφωνία με τις προωθούμενες διατάξεις εξέφρασε, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της “Εφημερίδας των Συντακτών”, ο γενικός γραμματέας της ΚΕΔΕ, δημοτικός σύμβουλος Πύλου-Νέστορος, Δ. Καφαντάρης. «Δε θα περνά από Δημοτικό Συμβούλιο ο ισολογισμός νομικών προσώπων» είπε, μια αναφορά που σκορπά ανησυχία για φαινόμενα οικονομικής αδιαφάνειας ως αποτέλεσμα των προτεινόμενων ρυθμίσεων.

Καθώς το κλίμα στην προχθεσινή συνεδρίαση της ΚΕΔΕ ήταν ήδη τεταμένο με αφορμή το φιάσκο με τις μάσκες, το Σώμα δεν πήρε ξεκάθαρη θέση επί των επίμαχων διατάξεων, ώστε να αποφευχθεί περαιτέρω διχασμός ανάμεσα στους αιρετούς της πλειοψηφίας.

Ούτως ή άλλως, «δε νομίζω η γνώμη μας να ληφθεί υπόψη. Το υπουργείο Εσωτερικών έχει μορφοποιημένη άποψη. Θέλει να δώσει αρμοδιότητες στις οικονομικές επιτροπές “κονταίνοντας” τα Δημοτικά Συμβούλια», είχε σχολιάσει νωρίτερα ο εισηγητής της ΚΕΔΕ για το θέμα, δήμαρχος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, Γρ. Κωνσταντέλλος.