Διάβηκαν το «Μονοπάτι του Φωτός» τα μέλη του Ευκλή

Διάβηκαν το «Μονοπάτι του Φωτός» τα μέλη του Ευκλή

Την περασμένη Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου  οι φυσιολάτρες του Συλλόγου Πεζοπόρων – Ορειβατών Καλαμάτας «Ο Ευκλής» εξόρμησαν στο Νομό Ηλείας, για να περπατήσουν το απαιτητικό μονοπάτι των 11.600 χλμ., το δεύτερο τμήμα των Μονοπατιών του Απόλλωνα (Apollo Trails) με την ονομασία «Το Μονοπάτι του Φωτός»  στο Λύκαιο όρος.

Το μονοπάτι αυτό ακολούθησε ο Παυσανίας τον 2ο αιώνα μ.Χ. για να γνωρίσει και να επισκεφθεί το Ναό του Επικούρειου Απόλλωνα.

Οι σαράντα εννέα περιηγητές του «Ευκλή», αφού πρώτα επισκέφθηκαν το Ναό του Επικούρειου Απόλλωνα, ξεκίνησαν τη διαδρομή τους πάνω σε μονοπάτια, σε γιδόστρατες, σε δασικούς δρόμους για να καταλήξουν στη γραφική κωμόπολη Ανδρίτσαινα με τα λιθόστρωτα σοκάκια, την όμορφη πλατεία της και την ξακουστή «Τρανή» κρήνη με έτος κατασκευής το 1724 !

Στη διαδρομή τους συνάντησαν παλιά αλώνια στη θέση «Αλωνάκι» με την υπέροχη θέα, γνώρισαν την περιοχή «Ανάθεμα», που ονομάστηκε έτσι από την ενέδρα που έστησαν οι Τούρκοι στις αρχές του 19ου αιώνα, εκεί  «έστησαν» το κεφάλι του πιο όμορφου παλικαριού της Γορτυνίας!

Κατόπιν το μονοπάτι τούς οδήγησε στην περιοχή «Καλαμιώνα» και στη συνέχεια από ένα έντονο ανηφορικό τμήμα του προς την περιοχή «Σταυρούλι».

Η γραφική Ανδρίτσαινα, τέλος, και τα μεγάλα σκιερά πλατάνια της πλατείας αποζημίωσε και ξεκούρασε όλους τους πεζοπόρους.

Επόμενη προγραμματισμένη δράση του «Ευκλή» είναι στις 20 Σεπτεμβρίου το φαράγγι του Ριντόμου και το εντυπωσιακό «Στένωμα» στο Πηγαδιώτικο γεφύρι.