Δήμος Καλαμάτας: Εκτεταμένες ζημιές και καταστροφές στα υπό κατάληψη συγκροτήματα

Δήμος Καλαμάτας: Εκτεταμένες ζημιές και καταστροφές στα υπό κατάληψη συγκροτήματα

Την παραμονή των σχολικών φυλάκων του Δήμου Καλαμάτας και σε βραδινή βάρδια (10.00 μ.μ. έως 6.00 π.μ.) στα σχολικά συγκροτήματα του πρώην Πολυκλαδικού, του ΕΠΑΛ στην οδό Κρήτης και του 4ου Γυμνασίου – 6ου Λυκείου, αποφάσισε -μεταξύ άλλων- ο Δήμος στη διάρκεια σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο προχθές.

Επίσης, κατά τη σύσκεψη, με τη συμμετοχή του διευθυντή της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας, εκπροσώπων της Αστυνομικής Διεύθυνσης, της Δημοτικής Αστυνομίας και υπηρεσιακών παραγόντων, αποφασίστηκε η διενέργεια βραδινών περιπολιών της Δημοτικής Αστυνομίας (00.00 έως 6.00) και ολιγόλεπτη παραμονή έξω από τα σχολικά συγκροτήματα, καθώς και απόσυρση των κάδων απορριμμάτων από τα παραπάνω σχολικά συγκροτήματα και μεταφορά τους σε παράπλευρα σημεία.

Η εφαρμογή των παραπάνω μέτρων θα ισχύσει έως και τη Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου. Τα μέτρα δύναται να τροποποιηθούν ή και να παραταθούν. Τονίζεται, τέλος, ότι σε σχολικές μονάδες που τελούν υπό κατάληψη έχουν υπάρξει εκτεταμένες φθορές σε κτήρια και εξοπλισμό.

Πλήρης εικόνα για το μέγεθος των ζημιών θα δοθεί όταν τα συνεργεία του Δήμου εισέλθουν στους χώρους για επίσημη καταγραφή. Ήδη, πάντως, από το δήμαρχο Θανάση Βασιλόπουλο  έχει δοθεί οδηγία στη Σχολική Επιτροπή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για εξεύρεση πόρων προκειμένου άμεσα να υπάρξει αποκατάσταση των ζημιών και τα σχολεία να μπορέσουν να λειτουργήσουν χωρίς προβλήματα.

Πριν από τη σύσκεψη ο πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Ηλίας Γυφτέας, τόνισε ότι έχουν σημειωθεί καταστροφές σε σχολεία που βρίσκονται υπό κατάληψη, ακόμη και κλοπή ηλεκτρονικών υπολογιστών.

Ειδικότερα, ανέφερε ότι στα 1ο και 2ο ΕΠΑΛ Καλαμάτας έχουν προκληθεί φθορές σε θρανία και καρέκλες, έχουν σπάσει τζάμια, έχουν καεί βιβλία, έχουν σπάσει κλειδαριές και λουκέτα, ενώ έχει γίνει κλοπή και ηλεκτρονικών υπολογιστών.  Πρόσθεσε ακόμη ότι έγινε απόπειρα πρόκλησης πυρκαγιάς στο 4ο Γυμνάσιο Καλαμάτας από άτομα από το υπό κατάληψη 5ο Γυμνάσιο.

Σε ό,τι αφορά το πρώην Πολυκλαδικό, σημείωσε ότι οι καταληψίες δεν επιτρέπουν τη λειτουργία Ειδικού Γυμνασίου και Λυκείου Καλαμάτας, εκφράζοντας τη θλίψη του γι’ αυτό.

Τέλος, ανέφερε ότι βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τους διευθυντές των Γυμνασίων και Λυκείων του Δήμου Καλαμάτας και καταγράφονται όλες οι ζημιές. Τόνισε, δε, ότι δε θα είναι εύκολη η αποκατάσταση των καταστροφών, διότι θα πρέπει να εξευρεθούν τα απαιτούμενα χρήματα.

Α.Π.