Δήμος Τριφυλίας: Αντίδραση αντιπολίτευσης σε νέα απευθείας ανάθεση λόγω κορωνοϊού

Δήμος Τριφυλίας: Αντίδραση αντιπολίτευσης σε νέα  απευθείας ανάθεση λόγω κορωνοϊού

Η έντονη αντίδραση σύσσωμης της αντιπολίτευσης εκφράστηκε στη χθεσινή συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής Τριφυλίας στο πρώτο κιόλας θέμα της ημερήσιας διάταξης που ήταν η «Έκτακτη απευθείας ανάθεση της κατεπείγουσας προμήθειας μέσων προστασίας και λοιπών υλικών για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού COVID -19». Ειδικότερα, αφορούσε προμήθεια μασκών, αυτόματων διανομέων σαπουνιού, υλικών σήμανσης οδών και κολωνακίων!

Όπως ειπώθηκε για την κατεπείγουσα προμήθεια έχει συνταχθεί μελέτη προϋπολογισμού 24.800 ευρώ, στο όριο της απευθείας ανάθεσης. Έγινε πρόσκληση δημάρχου σε συγκεκριμένη εταιρεία, ενώ κατατέθηκαν και δύο άλλοι φάκελοι προσφορών χωρίς να τους έχει γίνει πρόσκληση. Ο δήμαρχος, ειπώθηκε, διαπραγματεύεται με οικονομικό φορέα της επιλογής του για την απευθείας ανάθεση και δεν απηύθυνε πρόσκληση στις άλλες εταιρείες, ενώ θα επιστραφούν οι φάκελοί τους χωρίς να ανοιχτούν. Γιατί, λόγω covid-19, μαζί με προσωπίδες ασφαλείας βάζουν κολωνάκια και υλικά σήμανσης οδών, ρώτησε η Μαρία Πανουσιοπούλου και συνέχισε θέτοντας ερώτημα γιατί δεν αναγράφεται στην Τ.Π. κωδικός CPV για τις προμήθειες πλαστικού κολωνακίου ύψους 57 εκ. και ανοξείδωτου κολωνακίου ύψους 85 εκ., των οποίων συνολικά η αξία ανέρχεται σε 4.350 ευρώ χωρίς ΦΠΑ.

Η κα Πανουσιοπούλου τόνισε ακόμη: «Αναφέρθηκε ότι υπάρχουν δύο ακόμα προσφορές. Τις ανοίγουμε και πάμε με την οικονομικότερη προσφορά. Αφού έχετε ακόμα δύο προσφορές, γιατί τις αρνείστε;». Επίσης, ρώτησε γιατί μπλέκονται τα υλικά σήμανσης με τα υλικά για τον κορωνοϊό.

Απαντώντας ο πρόεδρος της Ο.Ε. και αντιδήμαρχος Οικονομικών, Δημήτρης Στριμπάκος, είπε ότι «δεν είχαμε κάνει πρόσκληση στις άλλες εταιρείες», με την κα Πανουσιοπούλου να επιμένει ότι από τη στιγμή που έγιναν κι άλλες προσφορές, πρέπει να ανοιχτούν και να επιλεγεί η συμφερότερη.

Ο Γιάννης Μερκούρης αναρωτήθηκε αν έχουν κάποια υποχρέωση, με τον αντιδήμαρχο Αλέκο Κουτρουμπή να του απαντά: «Ακριβώς, έχουμε υποχρέωση στον Ασπρογέρακα, γιατί μας εξυπηρέτησε όταν δεν υπήρχαν αντισηπτικά…».

Ο κ. Μερκούρης σημείωσε πως θα πρέπει να ξεκαθαρίσουν για ποιον λόγο δεν ανοίγουν τις άλλες προσφορές και τάχθηκε υπέρ του ανοίγματός τους. «Εμείς τις επιστρέψαμε», είπε ο κ. Στριμπάκος, για να τον διορθώσει ο κ. Μερκούρης: «Με ποια απόφαση, ποίου οργάνου, τις επιστρέψατε; Δεν τις επιστρέψατε. Εδώ θα αποφασίσουμε». Ακολούθως ρώτησε ποιο άρθρο της ΠΝΠ αναφέρει τέτοια έκτακτη προμήθεια, αντισηπτικών και υλικών σήμανσης και κολωνακίων μαζί, με τον αντιδήμαρχο Αντώνη Βλάχο να του απαντά: «Κάνε ένσταση εσύ. Το προβλέπει». «Δεν αιτιολογείτε την προμήθεια», τόνισε ο κ. Μερκούρης και ρώτησε σχετικά με τους 600 αυτόματους διανομείς για σαπούνι, θέμα για το οποίο έγινε έντονη συζήτηση, στην οποία παρενέβη και η γενική γραμματέας του Δήμου, λέγοντας πως δε θα είναι σαπούνι, αλλά αντισηπτικό.

Μόλις ο κ. Μερκούρης ρώτησε αν θα έρθει κι άλλη ανάθεση για προμήθεια αντισηπτικών, η γενική γραμματέας απάντησε ότι υπάρχουν δύο τόνοι αντισηπτικά και απολυμαντικά διαθέσιμα στην αποθήκη του Δήμου από προηγούμενη προμήθεια, με τον πρώτο να της λέει ότι σε σχολικό συγκρότημα της Κυπαρισσίας που πήγε στον αγιασμό δεν είχαν και παραπονέθηκαν.

Η Σταματία Αλεξοπούλου τόνισε ότι δεν ψηφίζει το θέμα ως εισήχθη, ενώ ο Γιάννης Μερκούρης κατήγγειλε την όλη διαδικασία και τόνισε «εγώ θα σας πάω κάτω κάτω»…

Του Ηλία Γιαννόπουλου