«Ένα γράμμα»: Ρομά και καταπάτηση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων από το Δήμο Καλαμάτας

«Ένα γράμμα»: Ρομά και καταπάτηση Ανθρωπίνων  Δικαιωμάτων από το Δήμο Καλαμάτας

Αξιότιμοι κυρίες και κύριοι,

με αφορμή την επέλαση του τυφώνα «Ιανού» περιοχές της Ελλάδας θρήνησαν συμπολίτες μας, ενώ μετράμε ανυπολόγιστες ζημίες…

Οι προειδοποιήσεις των ειδικών χρόνια τώρα μιλάνε για τις κλιματικές αλλαγές… Σκοπός της ανοιχτής επιστολής είναι η καταγγελία και η ενημέρωσή σας για τη στάση του Δήμου Καλαμάτας και προσωπικά του δημάρχου Θανάση Βασιλόπουλου και όλων των εκλεγμένων στο Δήμο, καθώς επίσης του αντιπεριφερειάρχη Στάθη Αναστασόπουλου και κάθε εμπλεκόμενου στο θέμα Πολιτικής Προστασίας.

Δυστυχώς, η διαχρονική αδιαφορία της Πολιτείας μέχρι και σήμερα θέλει τους Έλληνες πολίτες Ρομά να ζούνε σε άθλιες συνθήκες!

Στην πόλη της Καλαμάτας τρεις δεκαετίες τώρα υπάρχει ο μεγαλύτερος καταυλισμός των «Ελλήνων Τσιγγάνων Φυλή Χαλκιδαίων». Εκεί ζουν περίπου 250 άνθρωποι μαζί με τα παιδιά τους.

Όταν άρχισαν οι προειδοποιήσεις των μετεωρολόγων, αντιλαμβάνεστε ότι υπήρξε ιδιαίτερη ανησυχία, δεδομένου του γεγονότος ότι τον περσινό Σεπτέμβριο ένας τυφώνας είχε περάσει μέσα από τον καταυλισμό ισοπεδώνοντας το μεγαλύτερο μέρος, δίχως, ευτυχώς, να υπάρξει απώλεια ζωής. Και τότε η Δημοτική Αρχή δε στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων παρά τις εκκλήσεις μας να μεταφερθούν τα παιδιά και οι μητέρες σε ασφαλές μέρος μέχρι την αποκατάσταση των ζημιών…

Φέτος, λοιπόν, δεν είναι μόνο ο κυκλώνας «Ιανός» που όλοι αδιαφόρησαν με πρώτο το δήμαρχο Καλαμάτας. Αντιλαμβάνεστε τι θα γινόταν εάν το φαινόμενο δεν άλλαζε κατεύθυνση… Εκείνες, λοιπόν, τις δύο κρίσιμες μέρες οι τσιγγάνοι βρήκαν καταφύγιο στην Κεντρική Αγορά Καλαμάτας.

Ένας χώρος με σκέπαστρο αλλά ανοιχτός. Το πιο απλό που θα μπορούσε να γίνει είναι να μεταφερθούν σε έναν κλειστό χώρο, για παράδειγμα στο Εθνικό Στάδιο της πόλης.

Κι ας έρθουμε στην

πανδημία του COVID 19

Από τις αρχές της πανδημίας ζητούσαμε από το δήμαρχο, άμεσα, απολύμανση, ενημέρωση και νερό, επάρκεια νερού. Φτάσαμε στο σημείο για να ακουστούμε να δημοσιοποιήσουμε τα email … που είχαμε στείλει.

Από τις 4 Αυγούστου, οπότε κι έχουμε νέα κρούσματα COVID 19, με επιστολή ενημερώνεται ο δήμαρχος, προκειμένου να φροντίσει για την επάρκεια νερού στον καταυλισμό. Επίσης, ζητάμε την άμεση ενημέρωση των επικεφαλής και όλων των δημοτικών συμβούλων, καθώς και του Συνηγόρου του Δημότη.

Όχι μόνο δεν απέστειλαν την επιστολή, δεν ασχολήθηκαν καθόλου με το θέμα νερό:

«Email: 4/8/2020 2:26 μ.μ.

Το ίδιο email 4/8/2020 2:30 μ.μ. στέλνω και στο Γ.Γ. Γραμματέα Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας κ. Γιώργο Σταμάτη

Προς δήμαρχο Καλαμάτας

Παρακαλώ για κοινοποίηση:

-Συνήγορο του δημότη

-πρόεδρο δημοτικού συμβουλίου

-επικεφαλής και λοιπούς δημοτικούς συμβούλους

Αξιότιμε κ. Δήμαρχε,

Επειδή η πανδημία του κορωνοϊού επανέρχεται στο προσκήνιο, θέλω να σας θυμίσω ότι στο κέντρο της πόλης σας, 30 και πλέον χρόνια υπάρχει ο καταυλισμός των Ελλήνων Τσιγγάνων. Ως ενεργός πολίτης για μια ακόμη φορά σας ζητώ να φροντίσετε να υπάρχει επάρκεια νερού στον καταυλισμό.

Τόσο η πολιτική προστασία όσο και η επιστημονική κοινότητα επανέρχονται με τα μέτρα προστασίας… Το νερό είναι σε πρώτο πλάνο!!! Επειδή διαχρονικά και δυστυχώς πολύ περισσότερο στις μέρες σας αγνοούνται ΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ, παρακαλώ εντός της εβδομάδας να φροντίσετε για την επάρκεια νερού στον καταυλισμό.

Με εκτίμηση

Γεωργία Φάσσου

Ενεργός πολίτης»

«Στις 19/8/2020 11:10 π.μ. στέλνω δεύτερο emai.

Κοινοποιώ: στο Συνήγορο του Πολίτη & στο Συνήγορο του Δημότη

Αξιότιμε κύριε δήμαρχε,

Ως ενεργός πολίτης από τις 3 Αυγούστου 2020, σας είχα ζητήσει να φροντίσετε ώστε στον καταυλισμό των Ελλήνων Τσιγγάνων της Αγίας Τριάδος να υπάρχει επάρκεια νερού.

Η εκκωφαντική σιωπή σας θέλω να ξέρετε ότι με στενοχωρεί!!!

Τα παιδιά του καταυλισμού στις 7 Σεπτεμβρίου θα πάνε και αυτά στο σχολείο και πιστέψτε με θέλουν να πηγαίνουν καθαρά στο σχολείο τους.

Θα σας θυμίσω ακόμα ότι η πανδημία του κορωνοϊού επιβάλλει και το πλύσιμο των χέρια κ.λπ.

Εκατομμύρια ευρώ σε σποτ για κορωνοϊό…

Παρακαλώ φροντίστε άμεσα για την αυτονόητη παροχή νερού!!!

Σε δεύτερη φάση θα μιλήσουμε και για όλα όσα δεν κάνουν οι Δήμοι… που συντηρούν τις φαβέλες της ντροπής!!!

Θα σας πω μόνο τούτο: καταυλισμός δίπλα σε συνοικισμό και σε δύο σχολεία, δίχως αποχέτευση, δίχως νερό, δίχως ρεύμα, τα αυτονόητα αγαθά, στη δική μου συνείδηση είναι η απόλυτη καταπάτηση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων…

Με εκτίμηση

Γεωργία Φάσσου».

Ο δήμαρχος απαξιώνει για μια ακόμη φορά τις εκκλήσεις μας για επάρκεια νερού. Θα πρέπει να επισημάνω ότι ο καταυλισμός βρίσκεται δίπλα σε δύο σχολεία κι έναν συνοικισμό. Μέχρι σήμερα ουδείς έχει φροντίσει είτε για τη μετεγκατάσταση με ολοκληρωμένο σχέδιο όπως νόμιμη εργασία, ομαλή κοινωνική ένταξη και ό,τι άλλο προβλέπεται…

Τα παιδιά του καταυλισμού από το Νηπιαγωγείο πηγαίνουν όλα στο σχολείο. Φανταστείτε, λοιπόν, τη θέληση αυτόν των παιδιών που προσπαθούν δίχως ρεύμα, δίχως αποχέτευση, δίχως νερό.

Το εγκληματικό ατόπημα τόσο του δημάρχου Καλαμάτας όσο και όλων των εκλεγμένων στο Δήμο υποχρεώνουν, στο πλαίσιο και του συνταγματικού δικαιώματος κάθε Έλληνα πολίτη, αφενός να ενημερωθείτε και αφετέρου να ζητήσω την επίλυση των προβλημάτων… Τέλος, ζητώ την παρέμβασή σας για την περαιτέρω διερεύνηση των όποιων ευθυνών…

Με εκτίμηση

Γεωργία Φάσσου

Συνταξιούχος ΑμεΑ – Ακτιβίστρια

(πρώην δημοσιογράφος)

-Το γράμμα απευθύνεται στους: Πρόεδρο Δημοκρατίας, πρωθυπουργό Ελλάδος, αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, πρόεδρο Ελληνικού Κοινοβουλίου, εισαγγελέα Αρείου Πάγου, εισαγγελέα Πρωτοδικών Καλαμάτας, Γενική Γραμματεία Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων υπουργείου Δικαιοσύνης, Συνήγορο του Παιδιού, Συνήγορο του Πολίτη, αρχηγούς κομμάτων αντιπολίτευσης, υπουργό Εσωτερικών, υφυπουργό αρμόδιο για την Πολιτική Προστασία και τη Διαχείριση Κρίσεων, υπουργό Υγείας, υφυπουργό αρμόδια για θέματα Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, γ.γ. Γραμματέα Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας, βουλευτές Ελληνικού Κοινοβουλίου, ευρωβουλευτές, περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Πανελλήνια Συνομοσπονδία Συλλόγων Ελλήνων Ρομά – ΕΛΛΑΝΠΑΣΣΕ, Ένωση Ελλήνων Ρομά Διαμεσολαβητών και Συνεργατών τους, πρόεδρο Συλλόγου Ελλήνων Τσιγγάνων Αγίας Τριάδος Καλαμάτας «Φυλή των Χαλκιδαίων», αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας, δήμαρχο Καλαμάτας, πρόεδρο Συμβουλίου Κοινότητας Καλαμάτας.