Έρχεται νέο πρόγραμμα «εξοικονομώ» για τον τουρισμό

Έρχεται νέο πρόγραμμα «εξοικονομώ» για τον τουρισμό

Πρεμιέρα στις αρχές του 2021 αναμένεται να κάνει το ειδικό πρόγραμμα «Εξοικονομώ για τον τουρισμό», προϋπολογισμού 600 εκατ. ευρώ, που στοχεύει στην οικονομική ενίσχυση του τουριστικού κλάδου και την ανάπτυξη «πράσινων» ξενοδοχείων, σύμφωνα με δημοσίευμα της «Real News».

Το νέο πρόγραμμα αναμένεται να δώσει σημαντική ένεση ρευστότητας στους επιχειρηματίες του τουρισμού εν όψει νέας σεζόν, η οποία εκτιμάται ότι θα είναι ιδιαίτερης σημασίας για τη βιωσιμότητα των τουριστικών επιχειρήσεων, έπειτα από μια χρονιά που καθορίστηκε εν πολλοίς από την πανδημία του κορωνοϊού και έπληξε σε μεγάλο βαθμό το νευραλγικό κλάδο του τουρισμού.

Οικονομική ενίσχυση
Το πρόγραμμα, το οποίο αυτή την περίοδο επεξεργάζονται τα υπουργεία Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Τουρισμού, απευθύνεται σε 38.000 ξενοδοχεία κλασικού τύπου, επιπλωμένα διαμερίσματα, ξενοδοχεία μεικτού τύπου, ενοικιαζόμενα δωμάτια, παραδοσιακά καταλύματα, διατηρητέα, τουριστικές κατοικίες και επαύλεις σε όλη την Ελλάδα.

Η βοήθεια θα είναι ανάλογη με το μέγεθος του καταλύματος, ενώ υπάρχει πρόβλεψη για προσαύξηση της επιδότησης για τα καταλύματα εκείνα που βρίσκονται κοντά σε λιγνιτικές περιοχές (Πτολεμαΐδα και Μεγαλόπολη).

Στόχος του προγράμματος, το οποίο η ελληνική κυβέρνηση θέλει να εντάξει στο Ταμείο Ανάκαμψης, είναι η ενίσχυση του τουριστικού κλάδου και η αναβάθμιση των τουριστικών καταλυμάτων σε κτήρια σχεδόν μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης, που θα έχουν αυξημένο βαθμό ενεργειακής αυτονομίας μέσω «έξυπνων» συστημάτων διαχείρισης, παραγωγής και αποθήκευσης ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) και υποδομές φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων, δεδομένου ότι στα ελληνικά νησιά, όπου οι αποστάσεις είναι μικρές, υπάρχουν μεγάλες δυνατότητες για την ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης.

Ενεργειακή αναβάθμιση
Το πρόγραμμα «Εξοικονομώ για τον τουρισμό» αντανακλά ένα μοντέρνο και φιλόδοξο πλαίσιο για την ενίσχυση της ενεργειακής αναβάθμισης των κτηρίων, με την παροχή ολοκληρωμένων χρηματοδοτικών εργαλείων που θα συνδυάζουν ενίσχυση με φορολογικά κίνητρα.

Το μοντέλο «πράσινων» τουριστικών καταλυμάτων αναμένεται να συμβάλει όχι μόνο στη μείωση του λειτουργικού κόστους και στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων του κλάδου, αλλά και στη δημιουργία των κατάλληλων προϋποθέσεων για την προσέλκυση τουριστών ευαισθητοποιημένων σε θέματα περιβαλλοντικής προστασίας, σε μια εποχή κατά την οποία αυξάνεται ο αριθμός τουριστών που επιλέγουν «πράσινα» τουριστικά προϊόντα και υπηρεσίες. Επιδίωξη των δύο συναρμόδιων υπουργείων είναι η είσοδος του ελληνικού τουρισμού σε μια νέα κατεύθυνση, με το άνοιγμα σε νέες αγορές, και η αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος στη μετά COVID-19 εποχή.

Σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το κτηριακό δυναμικό των τουριστικών επιχειρήσεων ανέρχεται σε περίπου 10.000 ξενοδοχεία, που διαθέτουν 800.000 κλίνες.

Εκτιμάται, δε, ότι οι ενεργειακές ανάγκες των ξενοδοχείων ανέρχονται σε 540 εκατ. ευρώ το χρόνο, ενώ η ετήσια κατανάλωση ενέργειας υπολογίζεται σε 600 έως 2.000 ευρώ ανά δωμάτιο. Την ίδια στιγμή, οι ετήσιες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα ανέρχονται σε περίπου 160 κιλά CO2/τετραγωνικό μέτρο, ποσότητα που ισοδυναμεί με περίπου 10 τόνους CO2 ανά δωμάτιο.

Υπολογίζεται, επίσης, ότι η θέρμανση χώρων και νερού αντιπροσωπεύει περίπου το 70% της ετήσιας κατανάλωσης ενέργειας και το 40% της ετήσιας ενεργειακής δαπάνης ενός τυπικού ελληνικού ξενοδοχείου, ενώ ο φωτισμός αντιπροσωπεύει το 8% της κατανάλωσης ενέργειας και το 21% της ενεργειακής δαπάνης.

Άλλωστε, όλες οι δράσεις της πρότασης του υπουργείου Τουρισμού για την αξιοποίηση των κονδυλίων, τα οποία σε πρώτη φάση δε θα ξεπεράσουν τα 480 εκατ. ευρώ, από το Ταμείο Ανάκαμψης εντάσσονται στον άξονα ανάπτυξης «Ιδιωτικές επενδύσεις και μετασχηματισμός της οικονομίας» και έχουν ως στρατηγική.

Green Key
Το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα χρηματοδοτήσει δράσεις στους άξονες της πράσινης οικονομίας, του ψηφιακού μετασχηματισμού και της διευκόλυνσης της προσβασιμότητας. Στο πλαίσιο αυτό, προκρίνονται η προώθηση δράσεων ενεργειακής αναβάθμισης των τουριστικών καταλυμάτων και χρήσης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), η βελτίωση ενεργειακής απόδοσης και ενεργειακού αποτυπώματος των υποδομών, η ποιοτική αναβάθμιση των υποδομών φιλοξενίας και η πιστοποίηση κατά τα ενδεδειγμένα σχετικά πρότυπα ποιότητας (ενδεικτικά Green Key, Eco Label·), με στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς τους.

Επίσης, εντάσσονται η αναβάθμιση μηχανολογικού εξοπλισμού χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης και ρυπογόνου όχλησης με καινοτόμες υπηρεσίες μεταφοράς και διαχείρισης της εφοδιαστικής αλυσίδας και η εγκατάσταση σταθμών φόρτισης.

Η ανάπτυξη των «πράσινων» ξενοδοχείων αποτελεί μια τάση που αποκτά ολοένα και μεγαλύτερη δυναμική παγκοσμίως. Μία από τις πιο επίσημες διακρίσεις σε παγκόσμιο επίπεδο είναι η πιστοποίηση ενός καταλύματος με Green Key. Πρόκειται για το οικολογικό σήμα ποιότητας, το οποίο στοχεύει στην αύξηση της ευαισθητοποίησης των ιδιοκτητών, του προσωπικού, των πελατών και της τοπικής κοινωνίας για την ανάληψη δράσης σε ζητήματα περιβάλλοντος και βιώσιμης ανάπτυξης.