Η φλόγα της ζωής θα περάσει την Πέμπτη από την Καλαμάτα

Η φλόγα της ζωής θα περάσει  την Πέμπτη από την Καλαμάτα

2 στους 10 ασθενείς του Νοσοκομείου Καλαμάτας χρειάζονται αίμα

Την προσεχή Πέμπτη θα περάσει από την Καλαμάτα η Λαμπαδηδρομία Εθελοντών Αιμοδοτών. Η πρώτη στάση της φλόγας θα γίνει στις 6.00 το απόγευμα στους Αγίους Αποστόλους, ενώ μερικά λεπτά αργότερα θα φτάσει στο Μέγαρο Χορού, όπου θα πραγματοποιηθεί η κύρια εκδήλωση. Πρόκειται για μια εκδήλωση αφιερωμένη στους εθελοντές αιμοδότες, σκοπεύοντας ωστόσο να αφυπνίσει και άλλο κόσμο να προσφέρει αίμα.

Μιλώντας χθες σε συνέντευξη Τύπου η διευθύντρια Αιμοδοσίας του Νοσοκομείου Καλαμάτας, Αγγελική Καπόγλη, ανέφερε ότι η συγκεκριμένη πρωτοβουλία ανήκει στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Εθελοντών Αιμοδοτών (Π.Ο.Σ.Ε.Α.), με τη μεσσηνιακή πρωτεύουσα να αποτελεί τον επόμενο σταθμό στην πορεία της φλόγας από το Άργος.

Η ίδια χαρακτήρισε τη συγκεκριμένη εκδήλωση πολύ σημαντική, που σκοπό έχει να αφυπνίσει τον κόσμο, αλλά και να τιμήσει τους εθελοντές αιμοδότες για τη συνεχή προσφορά αίματος, η οποία δεν πρέπει να σταματά, αφού αυτό το δώρο είναι ό,τι σημαντικότερο μπορεί να κάνει κάποιος στο συνάνθρωπό του.

Τέλος, κάλεσε τον κόσμο να δώσει το «παρών» στο Μέγαρο όσο είναι εφικτό, αλλά και στη διαδρομή που θα περάσει η φλόγα.

Η νοσηλεύτρια Έλενα Χρονοπούλου χαρακτήρισε τη συγκεκριμένη φλόγα ως «φλόγα της αγάπης», η οποία κάθε χρόνο ταξιδεύει σε όσες περισσότερες πόλεις είναι εφικτό, ενώ, όπως είπε, στην Καλαμάτα τελευταία φορά είχε έρθει το 2014. Στόχος είναι να διαδώσει την ιδέα της εθελοντικής αιμοδοσίας, να ενεργοποιήσει τη συνεργασία των φορέων που ασχολούνται με το αίμα και, τέλος, να φωτίσει τις πανανθρώπινες αξίες της προσφοράς.

Με τη σειρά του ο διευθυντής της  Μονάδας Μεσογειακής Αναιμίας του Γενικού Νοσοκομείου Καλαμάτας, Ιωάννης Αδαμόπουλος, ανέφερε ότι σε μια εποχή που έχουμε δώσει όλοι τεράστια υπεραξία στο εγώ μας, είναι καιρός να σκεφτούμε ότι δεν είμαστε ένας, αλλά ένας ανάμεσα στους πολλούς. Πρόσθεσε, δε, ότι μόνος του κανείς δεν μπορεί να καταφέρει τίποτα.

Μιλώντας στη συνέχεια για την αξία του αίματος, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι για λίγες σταγόνες, όπως και λίγα κύτταρα του μυελού των οστών, κάποιοι συνάνθρωποί μας είναι καταδικασμένοι σε αργό ή γρήγορο θάνατο.

Κάλεσε δε τον κόσμο να συνειδητοποιήσει ότι η δωρεά αίματος, καθώς και μυελού των οστών, σώζει κυριολεκτικά ζωές, ενώ πρόσθεσε ότι πρέπει να δίνουμε όλοι για να έχουμε όλοι, αφού αν κάποιος δίνει μόνο για τον εαυτό του, στο τέλος δε θα έχει κανένας.

Αναφερόμενος στο Νοσοκομείο της Καλαμάτας, είπε ότι στους δέκα ασθενείς που θα νοσηλευτούν οι δύο θα χρειαστούν μετάγγιση, άρα είναι ένα φλέγον το ζήτημα ανεύρεσης αίματος.

Σχετικά με τη δωρεά του μυελού των οστών, είπε ότι για έναν ασθενή θα χρειαστούν περίπου 20.000 δότες, με την Ελλάδα αυτή τη στιγμή να διαθέτει 400.000 εγγεγραμμένους δότες. Από αυτούς, έχουν δωρίσει 235.000.

Τελευταίος το λόγο πήρε ο πρόεδρος της «Φάρις», Παντελής Δρούγας, που σημείωσε πως θεωρεί τιμή και χαρά η επιχείρηση να συμμετέχει σε τέτοιες πρωτοβουλίες και προσπάθειες, ενώ πρόσθεσε ότι θα προσπαθήσει να διαδώσει την αξία της δωρεάς αίματος. Όσο για την εκδήλωση, ανέφερε ότι θα τηρηθούν όλα τα μέτρα προστασίας που ορίζει η ΚΥΑ για να μην υπάρξει κανένα θέμα με την υγεία των παρευρισκομένων.

Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση