Καλαμάτα: Καταλήψεις για τις μάσκες και το μεγάλο αριθμό μαθητών ανά τμήμα

Καλαμάτα: Καταλήψεις για τις μάσκες και το μεγάλο αριθμό μαθητών ανά τμήμα

Νωρίς ξεκίνησαν φέτος οι καταλήψεις στα σχολεία της Καλαμάτας, αφού μόλις πριν από μια εβδομάδα ξεκίνησε η σχολική χρονιά.

Ειδικότερα, σήμερα είναι κλειστά τα 3 Επαγγελματικά Ημερήσια Λύκεια της Καλαμάτας, καθώς και τα 3ο, 4ο και 6ο Γενικά Λύκεια.

Όσο για τα αιτήματα των μαθητών στα εν λόγω σχολεία, είναι κοινά, πέραν εκείνων του 4ου ΕΠΑΛ και του 6ου ΓΕΛ, σχολεία που συστεγάζονται στο συγκρότημα της Αθηνών, το οποίο παρουσιάζει πολλά κτηριακά ζήτημα που κατά καιρούς έχουν αναδειχθεί. Έτσι, οι μαθητές των δυο τελευταίων σχολείων θέτουν και αυτό το ζήτημα.

Όπως οι μαθητές εξηγούν στα αιτήματά τους, η πολύωρη χρήση μάσκας επιφέρει δυσφορία. Σέβονται και συμμερίζονται τα μέτρα προστασίας, αλλά είναι πέραν των δυνάμεών τους να υποστούν το «μαρτύριο», όπως το χαρακτηρίζουν, των μασκών.

Η δε αλλαγή στο πρόγραμμα, που είναι δύο ώρες μαθήματος χωρίς διάλλειμα, είναι μη ανεκτή, αφού, όπως υποστηρίζουν, είχαν συνηθίσει διαφορετικά τα προηγούμενα χρόνια, με την κατάσταση να επηρεάζει την προσοχή τους στην παρακολούθηση των μαθημάτων.

Επίσης, σημειώνουν ότι οι μικρές αίθουσες διδασκαλίας είναι μη ασφαλείς και ενώ ο αριθμός μαθητών έπρεπε να είναι 17 ανά τάξη, αυτή τη στιγμή ξεπερνά τους 25, κάτι που χαρακτηρίζουν ως επικίνδυνο για την υγεία τους, διότι μπορεί να μολυνθούν και να μεταφέρουν τον ιό στα συγγενικά τους πρόσωπα εκτός σχολείου.

Παράλληλα, ισχυρίζονται ότι πολλές φορές υπάρχει συνωστισμός στους μαθητές, αφού αργούν στο σχόλασμα να ανοίξουν οι πόρτες

Πέραν των παραπάνω, οι μαθητές επισημαίνουν ότι τη φετινή χρονιά με τις αλλαγές του υπουργείου το σχολείο ενισχύει τον εξετασιοκεντρικό του χαρακτήρα, ενώ η αντικατάσταση των καλλιτεχνικών με το μάθημα των μαζορετών «γυρνάει» την πλάτη στον πολιτισμό.

Εκείνο που ζητούν από γονείς, καθηγητές, αλλά και τον υπόλοιπο κόσμο, είναι να σταθούν δίπλα τους στη διαμαρτυρία και να τους βοηθήσουν.

Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση


Μπορεί το άνοιγμα των σχολείων να έγινε μόλις πριν εβδομάδα, αλλά οι πρώτες καταλήψεις είναι γεγονός.

Ειδικότερα, από το πρωί υπό κατάληψη είναι τουλάχιστον τα Επαγγελματικά Λύκεια της οδού Κρήτης καθώς, το 3ο Γενικό Λύκειο (Παραλίας), το 4ο Γενικό Λύκειο καθώς και το 6ο Γενικό Λύκειο (πρώην Πολυκλαδικό).

Ακόμα δε γνωρίζουμε τα αιτήματα των μαθητών.

Σε λίγο περισσότερη ενημέρωση