Καλαμάτα: Κινητοποιήσεις γονέων για ελλείψεις στα σχολεία

Καλαμάτα: Κινητοποιήσεις γονέων για ελλείψεις στα σχολεία

Με παράσταση διαμαρτυρίας σήμερα το πρωί έξω από το Δημαρχείο Καλαμάτας ξεκινούν τις κινητοποιήσεις τους οι γονείς για τις ελλείψεις που υπάρχουν στα σχολεία του Δήμου, τα υπεράριθμα τμήματα μαθητών εν μέσω πανδημίας και τη μείωση των ωρών εργασίας των καθαριστριών στις σχολικές μονάδες.

Το απόγευμα της Πέμπτης, δε, πραγματοποιήθηκε η γενική συνέλευση της Ένωσης Συλλόγων Γονέων του Δήμου Καλαμάτας για την έναρξη της σχολικής χρονιάς με τα νέα δεδομένα λόγω της πανδημίας.

Επικίνδυνες θεωρίες
Όπως ανέφερε αναφέρει η Ένωση, σε λίγες μέρες οι μαθητές θα επιστρέψουν στο φυσικό τους χώρο, στο σχολείο, του οποίου ο αναντικατάστατος ρόλος αναδείχτηκε μέσα στην πανδημία. «Η εμφάνιση της πανδημίας ανέδειξε με εκκωφαντικό τρόπο τη διαχρονική ευθύνη των κυβερνήσεων για τα συσσωρευμένα προβλήματα που ταλανίζουν την εκπαίδευση.

Σήμερα, εν μέσω του δεύτερου και αναμενόμενου κύματος πανδημίας, η κυβέρνηση έχασε πολύτιμο χρόνο να ικανοποιήσει τα δίκαια και ρεαλιστικά αιτήματά μας που διασφαλίζουν την προστασία, την υγεία μαθητών και εκπαιδευτικών και, φυσικά, την ασφαλή λειτουργία των σχολείων.

Εξαιτίας των παλινωδιών και των αντιφάσεων στις ανακοινώσεις και τις εξαγγελίες στελεχών της κυβέρνησης, του υπουργείου Παιδείας αλλά και από διάφορες επιστημονικοφανείς απόψεις, δημιουργείται γόνιμο έδαφος για την ανάπτυξη επικινδύνων θεωριών παρασύροντας μικρά τμήματα και της ελληνική κοινωνίας. Η κυβέρνηση αξιοποιεί τις απόψεις αυτές, που αποπροσανατολίζουν τους γονείς από τα δίκαια και ρεαλιστικά μέτρα που προτείνει. Είναι πρόκληση να λέει ο πρωθυπουργός ότι η υγεία των παιδιών μας και η προστασία της “είναι κόστος”. Αντί να κάνουν το σχολείο καλύτερο, πρόλαβαν να το κάνουν ακόμα χειρότερο», τονίζεται από τους γονείς της Ένωσης.

Αιτήματα
Κατά τη γενική συνέλευση επισημάνθηκε ότι εν μέσω πανδημίας αύξησαν τον αριθμό των μαθητών σε Νηπιαγωγεία και Δημοτικά από 22 μαθητές σε 25, ενώ, αντί φέτος να προσλάβουν ακόμα περισσότερους εκπαιδευτικούς, ακόμα δεν έχουν καλύψει 20.000 περίπου κενά.

Επίσης, δεν προσλάβανε καμία παραπάνω καθαρίστρια, αντιθέτως οι ημερήσιες ώρες καθαριότητας θα είναι ακόμα λιγότερες από αυτές του περσινού Σεπτεμβρίου (προ πανδημίας), ενώ μέχρι σήμερα οι καθαρίστριες δεν έχουν πάει στα σχολεία. Τέλος, επισημάνθηκε ότι δεν αυξήθηκε καθόλου η χρηματοδότηση των σχολικών επιτροπών.

«Και αντί να απολογηθούν για την κατάσταση που υπάρχει στα σχολεία, τα ρίχνουν όλα στους μαθητές, αν θα φοράνε ή όχι μάσκα, αν θα πλένουν ή όχι τα χέρια τους, και η ευθύνη της κυβέρνησης πάει περίπατο…», επισημαίνει η Ένωση Γονέων, ενώ τα αιτήματά της έχουν τα εξής:

-Εξασφάλιση όλου του απαραίτητου αριθμού μόνιμων εργαζομένων στην καθαριότητα των σχολείων. Τα σχολεία να καθαρίζονται καθ’ όλη τη διάρκεια λειτουργία τους

-Να γίνει άμεσα αποσυμφόρηση των μεγάλων τμημάτων της πόλης (υπάρχουν τμήματα με 27 μαθητές!), ενώ σε πολλά σχολεία υπάρχουν αίθουσες κενές προς αξιοποίηση

-Καμία ώρα κενή λόγω έλλειψης εκπαιδευτικών

-Λειτουργία του ολοήμερου ανά τμήμα και όχι ανά σχολείο

-Μέτρα για την ασφαλή μετάβαση κάθε μαθητή από και προς το σχολείο (να μη στοιβάζονται στα μέσα μεταφοράς)

-Γενναία αύξηση χρηματοδότησης προς τις σχολικές επιτροπές

-Δημιουργία Σχολιατρικής Υπηρεσίας που θα έχει την ευθύνη για τον έλεγχο λειτουργίας των σχολείων αλλά και τη διαχείριση των κρουσμάτων

-Εξασφάλιση δωρεάν τεστ για μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικούς

-Εξασφάλιση τεχνολογικού εξοπλισμού για τους μαθητές που ενδέχεται να απουσιάζουν.

Τέλος, η γενική συνέλευση αποφάσισε κινητοποιήσεις με την πρώτη σήμερα το πρωί στις 10.00, οπότε θα γίνει παράσταση διαμαρτυρίας στο Δημαρχείο Καλαμάτας.

Επίσης, αποφασίσθηκε, συμμετοχή στις κινητοποιήσεις που θα εξαγγείλουν τα σωματεία των εκπαιδευτικών, ανάρτηση πανό με τα αιτήματα έξω από τις εισόδους των σχολείων, πραγματοποίηση γενικών συνελεύσεων από τους Συλλόγους Γονέων στα σχολεία και παραχώρηση συνέντευξης Τύπου τις πρώτες μέρες λειτουργίας των σχολείων για προβολή των αιτημάτων.

Την ανακοίνωση της Ένωσης και την απόφαση της γενικής συνέλευσης υπογράφουν σύλλογοι από 14 σχολεία της Καλαμάτας, ενώ αναμένονται αποφάσεις και από άλλα.

Της Βίκυς Βετουλάκη