Κλοπές και καταστροφές στο συγκρότημα των ΕΠΑΛ στην Κρήτης

Κλοπές και καταστροφές στο  συγκρότημα των ΕΠΑΛ στην Κρήτης

Καταγγελίες από τη διευθύντρια για εξωσχολικούς – Έκκληση να παρέμβει η Αστυνομία

Υπό κατάληψη τελούν από τη Δευτέρα αρκετά σχολεία της Καλαμάτας, με κύρια αιτήματα την πολύωρη χρήση μάσκας και το μεγάλο αριθμό μαθητών ανά τμήμα. Όμως, αυτό το κύμα καταλήψεων φαίνεται να εκμεταλλεύτηκαν κάποιοι εξωσχολικοί, όπως μας έκανε γνωστό η διευθύντρια του 2ου ΕΠΑΛ, Ελένη Θεοδωρακάκου, και έτσι στο σχολικό συγκρότημα της οδού Κρήτης σημειώθηκαν καταστροφές και κλοπές υπολογιστών. Κατά την ίδια, ενώ το σχολείο δεν είναι υπό κατάληψη από μαθητές, κάποιοι εισέρχονται το βράδυ, κλείνουν με διάφορα αντικείμενα την είσοδο και δρουν ανεξέλεγκτα στο χώρο.

Σε δηλώσεις της στο «Θάρρος» και κάνοντας ένα μέχρι στιγμής απολογισμό, η κα Θεοδωρακάκου είπε ότι έχουν καταστραφεί πάνω από 100 καρέκλες, 50 θρανία και τζαμαρίες, ενώ ξηλώθηκαν πόρτες προκειμένου να γίνουν προπετάσματα στις εισόδους του συγκροτήματος. Πρόσθεσε, δε, ότι σε αίθουσα έχουν καταστραφεί όλες οι γυψοσανίδες, ολόκληρα παράθυρα αλουμινίου έχουν εξαφανιστεί, ενώ παραβιάστηκε πόρτα εργαστηρίου, από όπου εκλάπησαν τρεις υπολογιστές. Όλο, δε, το εργαστήριο καταστράφηκε.

Ιστορικό
Μιλώντας με χρονική σειρά, η κα Θεοδωρακάκου εξήγησε ότι την περασμένη Δευτέρα μπήκαν στο σχολείο 10 μαθητές και το έκλεισαν. Η ίδια με άλλους καθηγητές ενημέρωσαν τα παιδιά ότι είναι αδύνατον να προφυλάξουν το κτήριο, αφού υπάρχει ο κίνδυνος εξωσχολικών. Όπως είπε, από το μεσημέρι της Δευτέρας και μετά η κατάσταση άρχισε «να δυναμώνει, με άλλο στυλ», καθώς στο συγκρότημα μπήκαν κουκουλοφόροι που άρχισαν να βγάζουν αντικείμενα από τις αίθουσες στην κεντρική πόρτα του σχολείου. Η ίδια, συνέχισε, ενημέρωσε την Αστυνομία ότι στο χώρο βρίσκονταν και εξωσχολικοί.

Το πρωί της Τρίτης η διευθύντρια του 2ου ΕΠΑΛ έφτασε στο σχολείο και ενώ υπήρχε λουκέτο στην είσοδο, στο εσωτερικό δε φαίνονταν άτομα. Έτσι, αφού έκοψαν το λουκέτο, εισήλθαν στο χώρο. Επίσης, έδιωξαν το οδόφραγμα και πραγματοποιήθηκαν εργασίες, για να επανέλθει το σχολείο σε φυσιολογική κατάσταση, αφού υπήρχαν ήδη φθορές, ενώ πρόσθεσε ότι το απόγευμα της Τρίτης διεξήχθησαν κανονικά τα μαθήματα στο Εσπερινό ΕΠΑΛ.

Όμως, το βράδυ το σχολείο έκλεισε ξανά, με την ίδια και τους καθηγητές, όταν έφτασαν το πρωί της Τετάρτης, να αντικρίζουν την ίδια εικόνα. Δηλαδή, οδοφράγματα και αλυσίδες, αλλά και πάλι στο σχολείο δεν υπήρχε κάποιος, οπότε έγινε αφαίρεση των αντικειμένων και, μάλιστα, στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε μάθημα.

Σύμφωνα με την ίδια, το σχολείο μπορεί να λειτουργεί κανονικά, όμως τα μαθήματα γίνονται υπό άθλιες συνθήκες, καθώς δεν έχουν μείνει θρανία σε πολλές αίθουσες, ενώ υπάρχουν και πολλές φθορές.

Δεν ήταν μαθητές
Όπως εξήγησε η κα Θεοδωρακάκου, τις καταστροφές δεν έκαναν μαθητές ή, τουλάχιστον, άτομα με την ιδιότητα του μαθητή. Τώρα, αν μαθητές φορούσαν κουκούλες, είναι κάτι που η ίδια δεν μπορεί να ξέρει, όπως σχολίασε.

Επίσης, συμπλήρωσε ότι η κατάληψη δεν έχει γίνει από μαθητές του σχολείου. Κατά τη γνώμη της, οι άγνωστοι εκμεταλλεύονται το γεγονός ότι τα διπλανά σχολεία (Γυμνάσιο και Λύκειο Παραλίας) είναι υπό κατάληψη και έτσι το βράδυ πάνε στο συγκρότημα των ΕΠΑΛ, τοποθετούν θρανία στην είσοδο, προκαλούν καταστροφές, λεηλατούν και το πρωί εγκαταλείπουν το σημείο.

Πρέπει να παρθούν μέτρα
Η κα Θεοδωρακάκου θεωρεί απαράδεκτο κάποιοι να μπαίνουν στο σχολείο και να κάνουν βανδαλισμούς. Πρόσθεσε δε ότι στην κατάληψη υπάρχουν πολλά άτομα, με τους μαθητές να είναι ελάχιστοι, κάτι όμως που «μπλοκάρει τα χέρια της» να πάει στην Αστυνομία και να καταγγείλει ότι οι καταληψίες είναι εξωσχολικοί.

Φόβοι ότι αυτή η κατάσταση μπορεί να συνεχιστεί
Όσο για το τι μπορεί να συμβεί σήμερα το πρωί, καθώς και τις επόμενες μέρες, η διευθύντρια του 2ου ΕΠΑΛ τόνισε ότι, αν δεν επέμβουν η Αστυνομία και ο εισαγγελέας, η όλη κατάσταση θα συνεχίζεται κάθε βράδυ. Αυτό πλέον-σχολίασε- δεν είναι μια απλή κατάληψη σχολείου από μαθητές, αλλά κατάληψη δημόσιου χώρου από παράνομες ομάδες, καλώντας την Αστυνομία να παρέμβει και να συλλάβει όσους βρει το βράδυ εντός. «Διαφορετικά, οι άγνωστοι θα συνεχίσουν να κάνουν πλιάτσικο στο συγκεκριμένο χώρο» συμπλήρωσε.

«Άντρο» το συγκεκριμένο συγκρότημα
Σύμφωνα με τη διευθύντρια του 2ου ΕΠΑΛ, ο συγκεκριμένος χώρος έχει κάποιες ιδιαιτερότητες και αυτό εκμεταλλεύονται οι άγνωστοι, «ίσως επειδή είναι μεγάλος ο χώρος και εύκολα μπορεί να μπει κάποιος, το μετατρέπουν το βράδυ σε άντρο».

Πέρυσι- πρόσθεσε- ειδοποιήθηκε ένα βράδυ ότι γίνονταν φθορές στο συγκρότημα, ειδοποίησε την Αστυνομία και τελικά συνελήφθησαν δύο άτομα, 22 και 23 ετών, τα οποία δεν είχαν σχέση με το σχολείο και πλέον είναι κατηγορούμενα.

Τα προβλήματα του σχολείου, αλλά και οι κίνδυνοι
Κλείνοντας ανέφερε ότι υπάρχουν ζητήματα στο συγκρότημα και οι μαθητές μπορεί να θέλουν να διαμαρτυρηθούν κάνοντας κατάληψη, αλλά αποβαίνει κακό και για τους ίδιους, διότι κάποιοι τους εκμεταλλεύονται με τα γνωστά πλέον αποτελέσματα, κι έτσι «και να θέλουν να διεκδικήσουν κάτι, οι άγνωστοι δεν τους επιτρέπουν να το διεκδικήσουν».

Όσο για τα προβλήματα, μας είπε ότι δεν υπάρχει σχολικός φύλακας, επίσης μόνιμες καθαρίστριες δεν υπάρχουν σε όλη τη βάρδια, ενώ παρατηρούνται και πολλά κτηριακά ζητήματα.

Π.Μπ.