Ο Δήμος Καλαμάτας προχωρά στην προγραμματική σύμβαση με το ΕΜΠ για τα αρχαία της Υπαπαντής

Ο Δήμος Καλαμάτας προχωρά στην  προγραμματική σύμβαση με το ΕΜΠ για τα αρχαία της Υπαπαντής

Εις διπλούν συζήτηση έγινε χθες, τόσο στο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας όσο και στο Περιφερειακό, για την ανάδειξη των αρχαίων της Υπαπαντής.

Εκείνο το οποίο γνωρίζουμε, σύμφωνα με σχετικές δηλώσεις του περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα, είναι ότι η Περιφερειακή Αρχή δε θα συμμετείχε στη χθεσινή συζήτηση, αναμένοντας τις αποφάσεις του Δήμου Καλαμάτας, που είναι άλλωστε και ο κύριος του έργου των αναπλάσεων που σχετίζονται (και) με την ανάδειξη των αρχαιοτήτων στην περιοχή.

Όσον αφορά στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας, που διεξήχθη στο αμφιθέατρο «Αλέξανδρος Κουμουνδούρος» του Διοικητηρίου, κεκλεισμένων όμως των θυρών λόγω πανδημίας, το θέμα συζητήθηκε έπειτα από αίτηση που κατέθεσαν 20 δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης.

Πάντως, εκείνο που προκαλεί εντύπωση είναι ότι η εισήγηση των δημοτικών παρατάξεων δε λαμβάνει υπ’ όψιν τις εξελίξεις που υπήρξαν στο μεσοδιάστημα, με τις δηλώσεις του δημάρχου Καλαμάτας Θανάση Βασιλόπουλου για συνεργασία με το ΕΜΠ όσον αφορά εργασίες αξιολόγησης των στοιχείων που είναι θαμμένα. Σκοπός, σε περίπτωση που υπάρξουν νέα δεδομένα, να ξεπεραστεί η απόφαση από το 2011 του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ) επί της μελέτης για τη γ’ φάση ανάπλασης του Ιστορικού Κέντρου Καλαμάτας.

Σε κάθε περίπτωση, η Δημοτική Αρχή φέρεται αποφασισμένη να προχωρήσει το θέμα και γι’ αυτό στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής, η οποία είναι προγραμματισμένη για μεθαύριο το μεσημέρι, ένα από τα θέματα είναι η σύναψη προγραμματικής σύμβασης μεταξύ «Ειδικού Λογαριασμού Κονδυλίων Έρευνας – Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο» (ΕΛΚΕ – ΕΜΠ) και Δήμου Καλαμάτας, για τη διενέργεια γεωφυσικής έρευνας στην πλατεία Υπαπαντής.

Α.Π.