Ο «Ιανός» απειλεί τη Μεσσηνία -Οδηγίες προς τους πολίτες

Ο «Ιανός» απειλεί τη  Μεσσηνία -Οδηγίες προς τους πολίτες

Αναμένονται δυνατοί άνεμοι και μεγάλες ποσότητες βροχής

Δύσκολες ώρες αναμένονται στο Νομό Μεσσηνίας, αν δεν αλλάξει κάτι στις προγνώσεις των μετεωρολόγων.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα μοντέλα που ίσχυαν μέχρι και χθες, η Μεσογειακή Καταιγίδα αναμένεται «να χτυπήσει» την περιοχή μας από απόψε, με κύρια χαρακτηριστικά τους δυνατούς ανέμους και τις μεγάλες ποσότητες βροχής.

Όπως είπε ο Κώστας Μενούνος, το σύστημα έχει αρχίσει να παίρνει τα χαρακτηριστικά του «Ζορμπά». Έτσι, συμβουλεύει τον κόσμο να προετοιμαστεί για τα παραπάνω συμβάντα και να προβούν σε καθάρισμα υδρορροών και φρεατίων, καθώς και στα παραλιακά καταστήματα να αποσύρουν τις ξαπλώστρες.

Εμείς, από την πλευρά μας, να ευχηθούμε ο «Ιανός» να περάσει από την περιοχή μας με όσο το δυνατόν λιγότερες συνέπειες. Καλό, δε, θα είναι οι πολίτες να προετοιμαστούν για ακραία φαινόμενα, και μακάρι τα μοντέλα να διαψευστούν.

Για όποια εξέλιξη θα σας ενημερώνουμε στην ιστοσελίδα του «Θάρρους».

Η ανακοίνωση της ΕΜΥ
Έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων και δελτίο θυελλωδών ανέμων εξέδωσε η ΕΜΥ, προειδοποιώντας για την κακοκαιρία που θα επικρατήσει στην Κεντρική και Νότια Ελλάδα από σήμερα το απόγευμα.

Σύμφωνα με το Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων που εκδόθηκε χθες, κακοκαιρία προβλέπεται να επικρατήσει στην Κεντρική και Νότια Ελλάδα από το απόγευμα (17/9), που θα ξεκινήσει από τα νοτιοδυτικά, με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες και τους πολύ θυελλώδεις ανέμους.

Αναλυτικά, έντονα φαινόμενα προβλέπονται:

Σήμερα Πέμπτη από το απόγευμα στο Νότιο Ιόνιο και την Πελοπόννησο, κυρίως στα δυτικά τμήματά της.

Την Παρασκευή (18/9) στο Νότιο Ιόνιο, την Πελοπόννησο, τη Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής) και την Εύβοια. Από το απόγευμα στα δυτικά τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν, ενώ το βράδυ θα επηρεαστούν οι Δυτικές Κυκλάδες. Στην Πελοπόννησο και την Ανατολική Στερεά τα φαινόμενα θα είναι πολύ ισχυρά.

Το Σάββατο (19/9) τα έντονα φαινόμενα θα επηρεάσουν την Ανατολική Πελοπόννησο και την Ανατολική Στερεά, τις Κυκλάδες και πιθανόν την Κρήτη. Από το μεσημέρι στην Ανατολική Στερεά και την Ανατολική Πελοπόννησο βαθμιαία θα εξασθενήσουν.

Οι πολίτες μπορούν να ενημερώνονται καθημερινά για την εξέλιξη των έκτακτων καιρικών φαινομένων στα τακτικά δελτία καιρού της ΕΜΥ και στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.emy.gr.

Συστάσεις
Από την πλευρά της, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους της χώρας, για να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Παράλληλα, συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων:

-Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς

-Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά

-Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους

-Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων (κίνδυνος από πτώσεις κεραυνών)

-Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτήριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα

-Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κ.λπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).

Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κ.λπ.

Για πληροφορίες και ανακοινώσεις σχετικά με την επικρατούσα κατάσταση και τη βατότητα του οδικού δικτύου λόγω εισροής πλημμυρικών υδάτων σε αυτό οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της ΕΛ.ΑΣ.: www.astynomia.gr.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση: www.civilprotection.gr.

Ετοιμότητα στο Δήμο Καλαμάτας
Σε κατάσταση ετοιμότητας βρίσκεται η Πολιτική Προστασία και το αρμόδιο προσωπικό στο Δήμο Καλαμάτας εν όψει της κακοκαιρίας.

Με εντολή του δημάρχου Θανάση Βασιλόπουλου, σε συνέχεια έκτακτης σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί στο Δημαρχείο, εντείνονται οι καθαρισμοί φρεατίων στον αστικό ιστό και σε περιοχές που κατά το παρελθόν έχουν αντιμετωπίσει προβλήματα, αλλά και σε ρέματα ή σημεία που λειτουργούν ως λεκάνες απορροής.

Επίσης είναι διαθέσιμα και τα αναγκαία μηχανήματα (οχήματα και μηχανήματα έργου), ενώ ενημέρωση έχει γίνει και σε προέδρους Κοινοτήτων του Δήμου, για να λάβουν τα αναγκαία μέτρα.

Από το Δήμο Καλαμάτας γίνεται, επίσης, έκκληση προς τους επιχειρηματίες να λάβουν τα μέτρα τους προκειμένου να μην υπάρξουν ζημιές από και στον εξοπλισμό τους, κυρίως στο παραλιακό μέτωπο.

Να σημειωθεί πως στη σύσκεψη συμμετείχαν οι αρμόδιοι αντιδήμαρχοι, ο διοικητής της Π.Υ. Καλαμάτας, η υπεύθυνη του Γραφείου Πολιτικής Προστασίας του Δήμου, ο διευθυντής της ΔΕΥΑΚ, υπηρεσιακοί παράγοντες, εκπρόσωποι της ΕΛΑΣ, και της Δημοτικής Αστυνομίας.

Σε περίπτωση που υπάρξουν έντονα καιρικά φαινόμενα και παρουσιασθεί ανάγκη, οι πολίτες μπορούν να καλέσουν στο αριθμό της Δημοτικής Αστυνομίας: 27213 60750 ή του Γραφείου Πολιτικής Προστασίας: 27213 60707 ή σε εκείνον του αρμόδιου αντιδημάρχου Γιάννη Μπάκα: 6977 589382, για να δηλώσουν το περιστατικό.

Συνεχίζεται ο καθαρισμός σε ρέματα και φρεάτια – Παρέμβαση και στην κοίτη του Νέδοντα
Στο μεταξύ, συνεργεία του Δήμου Καλαμάτας έχουν προβεί το τελευταίο διάστημα σε καθαρισμούς ρεμάτων ανάντη της πόλης, καθώς και σε Κοινότητες του Δήμου.

Σημειώνεται ότι η αρμοδιότητα ανήκει στην Π.Ε. Μεσσηνίας, ωστόσο ο Δήμος ως οφείλει συνδράμει με τις δυνάμεις του στην προσπάθεια που γίνεται για την καλύτερη προετοιμασία εν όψει έντονων καιρικών φαινομένων.

Παράλληλα, συνεργεία της ΔΕΥΑΚ και του Δήμου συνεχίζουν το διάστημα αυτό τους καθαρισμούς φρεατίων, εστιάζοντας σύμφωνα με τον προγραμματισμό σε περιοχές που κατά το πρόσφατο παρελθόν έχουν δώσει πλημμυρικά φαινόμενα (Μπουλούκου, Γλαύκου, Μπακογιάννη, Λεΐκων κ.α.).

Επίσης συνεργείο του Δήμου καθαρίζει την κοίτη του Νέδοντα και προχωρά σε κλάδευση δέντρων που εξείχαν σε αυτή.

Καθαρισμός φρεατίων, τριγωνικών τάφρων και σωληνωτών έχει γίνει και στις Δημοτικές Ενότητες.

Κεντρικό Λιμεναρχείο Καλαμάτας
Τέλος, το Κεντρικό Λιμεναρχείο Καλαμάτας προειδοποιεί τους ιδιοκτήτες μικρών σκαφών που ελλιμενίζονται σε λιμάνια και όρμους της θαλάσσιας περιοχής του Μεσσηνιακού κόλπου να μεριμνήσουν για την ασφάλειά τους. Συνιστάται, επίσης, να αποφεύγεται ο απόπλους κάθε μικρού  σκάφους μέχρι βελτίωσης των δυσμενών καιρικών συνθηκών.

Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση