Πειραματική Σκηνή Καλαμάτας: Με δύο διαφορετικές παραστάσεις…μας περιμένει στο Κάστρο

Πειραματική Σκηνή Καλαμάτας: Με δύο διαφορετικές παραστάσεις…μας περιμένει στο Κάστρο

Κόντρα στις καταστάσεις που δημιούργησε ο κορωνοϊός κατάφερε να πάει η Πειραματική Σκηνή Καλαμάτας, θέλοντας και φέτος να δώσει το καλλιτεχνικό της στίγμα. Έτσι, λοιπόν, αύριο Σάββατο η Θεατρική Ομάδα «Σύντηξη», που έχει προκύψει από παιδιά της Πειραματικής Σκηνής και είναι υπό τη σκέπη της, θα παρουσιάσει την παράσταση «Η πύλη των Κόσμων», ενώ τη σκυτάλη παίρνει μετά η πρώτη ομάδα, που θα ανεβάσει από τη Δευτέρα έως και την Πέμπτη την παράσταση «Δον- Κιχώτης».

Μιλώντας χθες σε συνέντευξη Τύπου η πρόεδρος της Πειραματικής Σκηνής, Λέττα Πετρουλάκη, δήλωσε ότι με αυτές τις δύο παραστάσεις επιθυμεί να σταλεί το μήνυμα ότι «ζώντας σε μια ακραία κατάσταση, η Πειραματική Σκηνή αντιστέκεται δημιουργώντας πολιτισμό».
Οι πρόβες, πρόσθεσε, έγιναν σε ανοιχτό χώρο για να μην υπάρξει κίνδυνος για τα παιδιά, τα οποία και αφιέρωσαν σε αυτές όλες τις διακοπές τους. Δήλωσε, δε, χαρούμενη που η Πειραματική καταφέρνει να ανεβάσει δύο παραστάσεις, τη μια του συλλόγου και την άλλη υπό την αιγίδα του.

Ξεκαθάρισε, πάντως, ότι σε αμφότερες θα ληφθούν όλα τα απαιτούμενα μέτρα προστασίας και ασφαλείας, για να προστατευτούν και τα παιδιά και οι θεατές.

«Η Πύλη των Κόσμων» της «Σύντηξης»
Μιλώντας για τη νέα ομάδα η κα Πετρουλάκη ανέφερε ότι η «Σύντηξη» γεννήθηκε από τη «μήτρα» της Πειραματικής και αποτελείται από εφήβους που έχουν μεγαλώσει στο σύλλογο και εκεί διδάχτηκαν πολιτισμό και θέατρο.

Όσο για την «Πύλη των Κόσμων», δημιουργήθηκε, διασκευάστηκε και σκηνοθετήθηκε εξ ολοκλήρου από τα ίδια τα παιδιά, κάτι που της δίνει ικανοποίηση, αφού όσα περνούν από την Πειραματική γίνονται στο μέλλον δημιουργοί.

Η «Σύντηξη», όπως είπαν εν συνεχεία ο Κωνσταντίνος Δημητρακόπουλος και η Νίκη Πελεκούδα, αποτελείται από επτά μέλη και είναι η πρώτη της παρουσία στο Κάστρο Καλαμάτας.
Εμπνεύστηκαν, δε, την παράσταση από το δημοτικό τραγούδι του «Νεκρού Αδερφού», το οποίο μεταφέρουν στη σκηνή. Η παρουσίαση, όπως είπαν, θα γίνει με διαφορετικές τεχνικές, αφού θα περιέχει θέατρο σκιών, κουκλοθέατρο, σωματικό θέατρο και, κυρίως, αφήγηση.

Η συγκεκριμένη παράσταση θα ανέβει στο αμφιθέατρου του Κάστρου αύριο στις 9.30 το βράδυ.

«Δον Κιχώτης»
Όσον αφορά στο «Δον Κιχώτη», θα αρχίσει τη Δευτέρα και θα ολοκληρωθεί την Πέμπτη. Μια ιστορία που, όπως είπε η κα Πετρουλάκη, έχει επίκεντρο έναν ονειροπόλο, ο οποίος αποφάσισε να γεμίσει τη ζωή του περιπέτειες, προκειμένου να κυνηγήσει και να πολεμήσει την αδικία και το κακό. Πρόκειται για μια παράσταση γεμάτη μουσική και τραγούδια, που απευθύνεται σε όλο τον κόσμο, ενώ θα συμμετάσχει και ένα νέο μέλος της ομάδας. Πρόκειται για ένα ασυνόδευτο παιδί από τη Συρία.

Ο σκηνοθέτης Βενετσάνος Μπαλόπουλος πρόσθεσε από την πλευρά του ότι στις μέρες μας το έργο «Δον Κιχώτης» έχει περάσει μέσα μας ως σύμβολο και με τη διασκευή του Δημήτρη Αδάμη γίνεται γρήγορο, σύγχρονο και με έντονους χαρακτήρες, κάτι που το έκανε δύσκολο, αφού έπρεπε τα παιδιά να έχουν ρυθμό, συγκέντρωση, ενώ κλήθηκαν να ερμηνεύσουν χαρακτήρες των οποίων τα βιώματα δεν έχουν ζήσει.

Τα εισιτήρια
Τέλος, η Μαρίζα Νταϊφά ανέφερε ότι η παράσταση της «Σύντηξης» θα έχει ελεύθερη είσοδο με ελεύθερη συνεισφορά, ενώ στο «Δον Κιχώτη» η γενική είσοδος είναι στα 7 ευρώ.

Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση