“Σώστε τα αρχαία της Υπαπαντής”: Ανοιχτή επιστολή προς το δήμαρχο και τους δημοτικούς συμβούλους

“Σώστε τα αρχαία της Υπαπαντής”: Ανοιχτή επιστολή προς το δήμαρχο  και τους δημοτικούς συμβούλους

Εν όψει  της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας την ερχόμενη Δευτέρα, 28 Σεπτεμβρίου, η διαδικτυακή ομάδα πολιτών που συγκροτήθηκε με σκοπό την ανάδειξη των αρχαίων στην πλατεία Υπαπαντής, «Σώστε τα αρχαία της Υπαπαντής», απευθύνει ανοιχτή επιστολή σε συμπολίτευση και αντιπολίτευση, επισημαίνοντας:

“Πέρασαν 10 ημέρες από τότε που το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε υπέρ της ανάδειξης των αρχαιοτήτων και από την πλευρά όλων επικρατεί ανησυχητική σιωπή. 

Παράγοντες της Δημοτικής Αρχής έσπευσαν να αποσυνδέσουν την υπόθεση αυτή από την ανάπλαση με έωλα επιχειρήματα και πέρα από τις προβλέψεις του νόμου για τις αρχαιότητες. Αφήνουν το χρόνο να κυλάει για να μας φέρουν προ τετελεσμένων, αγνοώντας και την ανάγκη και την πάνδημη απαίτηση.

Ως εκ τούτου, είμαστε υποχρεωμένοι να προειδοποιήσουμε ότι δε θα δεχθούμε τετελεσμένα και πως θα εξαντλήσουμε όλες τις νομικές δυνατότητες για να σωθούν οι αρχαιότητες που έχουν μπαζωθεί και δε βρίσκονται σε σωστική κατάχωση εδώ και 60 χρόνια. Αν η Δημοτική Αρχή οδηγήσει στις καλένδες την υπόθεση, αναλαμβάνει ακέραια την ευθύνη για τις εξελίξεις.

Με σαφή και με τον πλέον επίσημο τρόπο, ξεκαθαρίστηκε ποία είναι η διαδικασία για σωστική ανασκαφή και ανάδειξη των λειψάνων της αρχαίας πόλης. Αυτό το δρόμο οφείλει να ακολουθήσει τώρα η Δημοτική Αρχή, αυτό το δρόμο οφείλουν να ακολουθήσουν τώρα και οι μειοψηφίες που υποστήριξαν την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες και δεσμευόμενες να προσφύγουν στη δικαιοσύνη για την άμεση κίνηση της διαδικασίας σωστικής ανασκαφής ως προϋπόθεση για την ανάπλαση της πλατείας.

Κάνουν σοβαρό λάθος όσοι νομίζουν πως θα ξεχαστεί η ιστορία. Οι συχνές ξεναγήσεις, ένα ηλεκτρονικό βιβλίο, ένα ντοκιμαντέρ και κάθε πρόσφορο μέσο επικοινωνίας θα κρατούν ζωντανό το αίτημα της ανάδειξης των αρχαιοτήτων, αλλά και της περαιτέρω έρευνας στην ευρύτερη περιοχή με κάθε πρόσφορο μέσο. Και θα υπενθυμίζουν τη στάση που κράτησε ο καθένας στη συγκεκριμένη υπόθεση όχι στα λόγια, αλλά στην πράξη.

Δεν επιδιώκουμε και δεν επιθυμούμε να βρεθούμε απέναντι σε κανέναν, για μια ακόμη φορά εκφράζουμε τη θέση ότι πρέπει να βρεθούν στην ίδια πλευρά όλες οι δυνάμεις της πόλης, θα βρεθούν εκ των πραγμάτων απέναντί μας εκείνοι που θα αγνοήσουν την πάνδημη απαίτηση. 

Συγκροτήστε τώρα μια “επιτροπή κοινής εμπιστοσύνης” και ξεκινήστε τη διαδικασία που θα οδηγήσει τώρα στην απόφαση για σωστική ανασκαφή και τη χρηματοδότησή της ως υποέργο της ανάπλασης. Ο χρόνος κυλάει αμείλικτα και ελπίζουμε ότι κανένας δε θέλει να δει το όνομά του στον κατάλογο των “νεκροθαφτών” της αρχαίας πόλης.

Δεν πολιτευόμαστε, ο ρόλος μας θα σταματήσει όταν παρθεί η απόφαση και χρηματοδοτηθεί η ανασκαφή. Δεν έχουμε θεσμικό ρόλο αλλά δεν απεμπολούμε τα δικαιώματά μας ως ενεργοί πολίτες της Καλαμάτας. Μας είναι αδιάφοροι οι κάθε είδους ανταγωνισμοί και αντιπαραθέσεις, θέλουμε τώρα να έρθουν στο φως τα τεκμήρια της ιστορικότητας και των πολιτισμών που αναπτύχθηκαν σε αυτόν εδώ τον τόπο”.

Α.Π.