Επιστολή φορέων και σωματείων της Μεσσήνης στον πρωθυπουργό: Εκτράχυνση της κοινωνικής σταθερότητας – απαιτούνται μέτρα

Επιστολή φορέων και σωματείων της Μεσσήνης στον πρωθυπουργό: Εκτράχυνση της κοινωνικής  σταθερότητας – απαιτούνται μέτρα

Λόγο για «εκτράχυνση της κοινωνικής σταθερότητας στο Δήμο Μεσσήνης» κάνουν σε επιστολή τους προς τον πρωθυπουργό ο Εμπορικός Σύλλογος Μεσσήνης «Ο Ερμής», σωματεία και φορείς της περιοχής. Παράλληλα, η επιστολή κοινοποιείται στους υπουργούς Οικονομικών, Προστασίας του Πολίτη, Δικαιοσύνης, Παιδείας και Εργασίας, τους βουλευτές του Νομού Μεσσηνίας, τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου και τον αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας, το δήμαρχο Μεσσήνης, τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας και τον πρόεδρο Π.Ο.Ε.Ε.

Σε αυτήν αναλυτικά σημειώνεται: «Αξιότιμε κύριε πρωθυπουργέ, έπειτα από έκτακτη διευρυμένη τηλεδιάσκεψη του Εμπορικού Συλλόγου Μεσσήνης με τη

συμμετοχή φορέων και συλλόγων του Δήμου Μεσσήνης, με σκοπό την αποτίμηση της υφιστάμενης κατάστασης που επικρατεί στην τοπική μας κοινωνία και τη λήψη αποφάσεων για την προστασία των πολιτών από τη συνεχόμενη παραβατική συμπεριφορά συγκεκριμένης κοινωνικής ομάδας ανθρώπων, που απαρτίζεται κυρίως από Ρομά, ελήφθη ομόφωνα η παρακάτω πρόταση, την οποία σας κοινοποιούμε.

Λόγω των τελευταίων γεγονότων και της έξαρσης της συνεχόμενης παραβατικής συμπεριφοράς Ελλήνων πολιτών της κοινότητας Ρομά, καθώς και από τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων αυτών που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια στο Δήμο Μεσσήνης, στο Νομό Μεσσηνίας, αλλά και στη χώρα γενικότερα, πιστεύουμε πως πρέπει να επανέλθει το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών, η προστασία της ανθρώπινης ζωής και περιουσίας, μέσα από την εντονότερη αστυνόμευση, την αυστηροποίηση των ποινών με τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα και την κοινωνική ένταξη των ευπαθών ομάδων.

Οι εμπορικές επιχειρήσεις του Δήμου Μεσσήνης και του Νομού Μεσσηνίας γενικότερα έχουν πληγεί ιδιαίτερα από τη δεκαετή οικονομική κρίση της χώρας μας, η οποία ταυτόχρονα οδήγησε σε αύξηση του παρεμπορίου και, κατά συνέπεια, της παραβατικής συμπεριφοράς της συγκεκριμένης ομάδας ανθρώπων.

Η ΕΛΑΣ, κάτω από πραγματικά αντίξοες συνθήκες, κατάφερε να εξαρθρώσει πολλές εγκληματικές οργανώσεις, με αποτέλεσμα όμως να δοθεί επιπλέον χώρος και δυνατότητα στη συγκεκριμένη ομάδα (που μέχρι πρότινος αρκούνταν στη μικροπαραβατικότητα και στο παραεμπόριο) να αποθρασυνθεί και να εισέλθει πλέον και σε εγκληματικές πράξεις, όπως η διακίνηση ναρκωτικών και όπλων, που πλέον είναι καθημερινότητα στο Δήμο μας.

Αποτέλεσμα αυτών είναι να έχει μειωθεί το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών, να δεχόμαστε επιθέσεις ακόμα και σε ανοιχτά καταστήματα με κίνδυνο της ζωής μας και οι πολίτες της πόλης μας να έχουν φτάσει στο τραγικό σημείο να ζητάνε το κλείσιμο του ταχυδρομείου της πόλης μας, καθώς γίνεται κέντρο συνάθροισης της συγκεκριμένης ομάδας ανθρώπων, που πολλές φορές προβαίνουν σε παραβατικές συμπεριφορές. Επιστέγασμα του απύθμενου θράσους της συγκεκριμένης ομάδας ανθρώπων είναι να έχει δεχθεί επιθέσεις και το ίδιο το Αστυνομικό Τμήμα Μεσσήνης.

Επιπλέον, ο Δήμος μας έχει δεχθεί μια άνευ προηγουμένου δυσφήμηση από τα παραπάνω

καθημερινά περιστατικά, καθώς γίνεται συχνά πρωτοσέλιδο στα μέσα επικοινωνίας, με αποτέλεσμα να δημιουργείται λανθασμένη εντύπωση στους δυνητικούς επισκέπτες και επενδυτές της περιοχής μας, να μειώνεται ακόμα περισσότερο η εμπορική δραστηριότητα, και το χειρότερο, να έχει μειωθεί η αξιοπρέπεια των πολιτών της πόλης μας σε σημείο να ντρεπόμαστε για τον τόπο μας, ιδιαιτέρως μετά τα τελευταία γεγονότα που διαδραματίστηκαν με το τραγικό περιστατικό του θανάτου Ρομά και των όσων επεισοδίων επακολούθησαν από τη συγκεκριμένη ομάδα ανθρώπων.

Τονίζουμε ότι δεν επικροτούμε την αυτοδικία, καθώς η βία φέρνει βία, όμως το χρόνιο αυτό πρόβλημα που ταλανίζει την πόλη μας και το νομό μας, οδηγεί μέσα από την αγανάκτηση των πολιτών στα γνωστά αποτελέσματα.

Η αδυναμία αντιμετώπισής του από όσους έχουν την ευθύνη για την ομαλή λειτουργία της κοινωνίας και την εφαρμογή των νόμων, οφείλεται στο ότι έχουν ολιγωρήσει εγκληματικά. Το συγκεκριμένο ζήτημα ήταν το μείζον θέμα συζήτησης κατά την επίσκεψη του υπουργού Προστασίας του Πολίτη τον Ιανουάριο του 2020 – με τη συμμετοχή του συνόλου των πολιτικών εκπροσώπων της περιοχής μας και των αστυνομικών αρχών – αλλά δυστυχώς οι τότε εξαγγελίες δεν έχουν οδηγήσει σε απτά αποτελέσματα, τουναντίον είχαμε την πλήρη κοινωνική εκτράχυνση των τελευταίων ημερών.

Το κράτος έχει τη συνταγματική υποχρέωση να επιβάλει το νόμο προς όλες τις κατευθύνσεις. Η εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας του πολίτη αλλά και η κοινωνική μέριμνα είναι από τις βασικές αρχές του Συντάγματός μας και αποτελούν προϋπόθεση για την ανάπτυξη της χώρας. Μια περιοχή δεν μπορεί να αναπτυχθεί όταν οι πολίτες της, οι επισκέπτες της και οι επιχειρηματίες νιώθουν ανασφάλεια.

Αυτή η εικόνα δεν ταιριάζει σε μια πόλη που έχει αναδείξει μεγάλους ανθρώπους του πολιτισμού, των τεχνών και των γραμμάτων, του αθλητισμού και της πολιτικής σκηνής με προσφορά σε ολόκληρη τη χώρα, όπως ο Μ. Στασινόπουλος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο Ι. Αλευράς Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, η ποιήτρια Κική Δημουλά και πολλοί άλλοι. Και

σίγουρα δεν ταιριάζει σε μία περιοχή, η οποία λόγω της επιμονής του καθηγητή Π. Θέμελη, με την ανάδειξη της Αρχαίας Μεσσήνης, οραματίζεται ένα άλλο αναπτυξιακό μοντέλο για το μέλλον της.

Αξιότιμε κύριε πρωθυπουργέ, για όλους αυτούς τους λόγους και κυρίαρχα για τη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής στον τόπο μας, σας ζητούμε:

Από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη:

-Την άμεση εφαρμογή ενός σχεδίου εντονότερης αστυνόμευσης, την επιπλέον στελέχωση της Ελληνικής Αστυνομίας με ανθρώπινο δυναμικό και μέσα για τηλειτουργία της, αλλά και την εξάρθρωση αυτών των εγκληματικών οργανώσεων

-Την καταπολέμηση του παραεμπορίου, σε όλες του τις εκφάνσεις.

Από το υπουργείο Δικαιοσύνης:

-Την αυστηροποίηση του Ποινικού Κώδικα με τις ανάλογες ποινές που θα λειτουργούν ως αποτροπή όλων των παραπάνω εγκληματικών και παραβατικών συμπεριφορών.

Από το υπουργείο Παιδείας:

-Την εκπόνηση και εφαρμογή ενός σχεδίου για υποχρεωτική εκπαίδευση των Ρομά

Από το υπουργείο Εργασίας:

-Την εκπόνηση και εφαρμογή ενός σχεδίου εύρεσης εργασίας και κοινωνικής ένταξης σε συνεργασία με τις Περιφέρειες και τους Δήμους.

Από το υπουργείο Οικονομικών:

-Σε συνεργασία με τα παραπάνω υπουργεία, τη διασύνδεση με κλίμακες έως και μόνιμης απώλειας των επιδομάτων και όλων των οικονομικών ευεργετημάτων, με κριτήρια την τήρηση της νομιμότητας, την υποχρεωτική εκπαίδευση και την εύρεση εργασίας, καθώς δεν είναι δυνατόν να επιβραβεύουμε την παραβατικότητα και οι νομοταγείς πολίτες να πληρώνουν φόρους για αυτή την επιβράβευση.

Με την πεποίθηση ότι θα πράξετε τα δέοντα, σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων και ευελπιστούμε στην άμεση ανταπόκρισή σας.

Μετά τιμής,

Σωματείο Πρατηριούχων Υγρών Καυσίμων Μεσσηνίας “Ο Αριστομένης”, Μεταφορικός Τουριστικός Συνεταιρισμός Ραδιοταξί Ιδιοκτητών Μεσσήνης ΣΥΝ.ΠΕ., Σύλλογος Γυναικών Μεσσήνης, Σωματείο Εθελοντών Μεσσήνης, Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων 3ου Δημοτικού Σχολείου Μεσσήνης, Σύλλογος “Η χαρά του Παιδιού”,

Σωματείο “Θεατρικό Εργαστήρι Μεσσήνης”, ΓΠΣ Πάμισος Μεσσήνης, Ολυμπιακός Ανάληψης, Γυμναστικός Σύλλογος Μεσσήνης, Σύλλογος Αθλουμένων Μεσσήνης, Αθλητικός Σύλλογος Μεσσηνίας “Αριστόδημος”, Πολιτιστικός Σύλλογος “Οι φίλοι της Μεσσήνης”, Πολιτιστικός & Εξωραϊστικός Σύλλογος Πιπερίτσας και Εμπορικός Σύλλογος Μεσσήνης».