Ηρεμία μετά την «καταιγίδα» στο Δημοτικό Συμβούλιο Μεσσήνης

Ηρεμία μετά την «καταιγίδα»  στο Δημοτικό Συμβούλιο Μεσσήνης

Σε εντελώς διαφορετικό κλίμα σε σχέση με την προηγούμενη Παρασκευή «κύλησε» το Δημοτικό Συμβούλιο Μεσσήνης το βράδυ της Δευτέρας. Μετά την «εκρηκτική» συνεδρίαση που αφορούσε στην έκθεση του ορκωτού λογιστή για την ΚΕΑΔΗΜ την Παρασκευή 16 Οκτωβρίου, η ηρεμία επανήλθε και το σύνολο των θεμάτων πέρασαν ομόφωνα από το Δ.Σ. Μεσσήνης.

Ειδικότερα, το βράδυ της Δευτέρας πραγματοποιήθηκαν δύο ξεχωριστές συνεδριάσεις. Στην πρώτη ψηφίστηκε ομόφωνα ο ισολογισμός του έτους 2018, τον οποίο παρουσίασε στο Σώμα η ορκωτή λογίστρια κα Λατίφη.

Στη δεύτερη συνεδρίαση, που ξεκίνησε λίγη ώρα αργότερα, τέθηκε από τον κ. Λάσκαρη το θέμα του συλλαλητηρίου στη Μεσσήνη το περασμένο Σάββατο για την παραβατικότητα, ζητώντας να εισακουστούν τα αιτήματα του κόσμου. Απαντώντας στον κ. Λάσκαρη ο δήμαρχος Γιώργος Αθανασόπουλος αρχικά άφησε αιχμές για το γεγονός ότι απουσίαζε από την πολύ σοβαρή έκτακτη συνεδρίαση για την παραβατικότητα, ενώ και από την πλευρά του χαρακτήρισε ηχηρή την παρουσία του κόσμου, σημειώνοντας ότι δίνει δύναμη στον ίδιο να διεκδικήσει δίκαια αιτήματα. Τόνισε δε, ότι είναι θετικό μεν το γεγονός ότι έρχονται στη Μεσσηνία 30 επιπλέον αστυνομικοί, επισημαίνοντας ότι ο ίδιος ζητά μόνιμα μέτρα και όχι προσωρινά για την αντιμετώπιση της παραβατικότητας.

Ένταση Δουρούμη με τον πρόεδρο του Δ.Σ.

Πριν ξεκινήσει η συζήτηση των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης, όπου υπήρχε η αντικατάσταση του δημοτικού συμβούλου Μανώλη Δουρούμη από επιτροπές του Δήμου ύστερα από την πρόσφατη ανεξαρτητοποίησή του, σημειώθηκε μικρή ένταση μεταξύ του προέδρου του Σώματος, Νίκου Φύκιρη και του ανεξάρτητου συμβούλου.

Ο κ. Δουρούμης ζήτησε τη συγγνώμη του προέδρου για το γεγονός ότι είχε τοποθετηθεί πρόεδρος στην επιτροπή για την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου του Δημοτικού Συμβουλίου χωρίς να το επιθυμεί και χωρίς κανείς να τον ενημερώσει, όπως είπε.

Ο κ. Φύκιρης από την πλευρά του σημείωσε ότι η τοποθέτηση αυτή, που έγινε πριν από ένα χρόνο, είχε «τιμητική» διάθεση προς το πρόσωπό του, καθώς είχε διατελέσει κατά το παρελθόν πρόεδρος στο Δ.Σ., χωρίς ωστόσο η απάντησή του να ικανοποιήσει τον ανεξάρτητο σύμβουλο.

Τότε, ο κ. Φύκιρης ζήτησε συγγνώμη για να λήξει το θέμα, αλλά και γιατί, όπως επανέλαβε, δεν είχε την πρόθεση να δημιουργήσει κανένα πρόβλημα.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι κατά την αντικατάσταση του κ. Δουρούμη ως εκπροσώπου από το Σύνδεσμο Ύδρευσης Καλαμάτας-Μεσσήνης και Κοινοτήτων περιοχής Καλαμάτας, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας ζήτησε να είναι η Δημοτική Αρχή πιο προσεκτική με τις επιλογές της… αφήνοντας αιχμές προφανώς για την πρόσφατη παραίτηση του Δημήτρη Κουκούτση από τη θέση του προέδρου του συνδέσμου, ύστερα από την καταδίκη του στη δίκη της Χ.Α.

Κυκλικός κόμβος θα δημιουργηθεί στην έξοδο της Μεσσήνης προς Βαλύρα

Ένα ισόπεδος κυκλικός κόμβος θα δημιουργηθεί στη συμβολή της περιφερειακής οδού Σωτ. Πατατζή και 7ης επαρχιακής οδού, στην έξοδο της Μεσσήνης προς Βαλύρα. Το Δημοτικό Συμβούλιο ψήφισε ομόφωνα την πρόταση που εισηγήθηκε ο αντιδήμαρχος Υποδομών κ. Καλοφωλιάς.

Στόχος να επεκταθεί η εφαρμογή «Smart Cities» για εξοικονόμηση ενέργειας

Ομόφωνα ψηφίστηκε η έγκριση του πρωτοκόλλου παροχής υπηρεσιών ενεργειακής αναβάθμισης και αυτοματοποίησης συστημάτων ηλεκτροφωτισμού κοινόχρηστων χώρων, εφαρμογές «smart cities» με εξοικονόμηση ενέργειας στο Δήμο Μεσσήνης για την περίοδο 1/4/2020 – 30/6/2020.

Όπως διαπίστωσε και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κ. Ρούτσης, η εξοικονόμηση χρημάτων είναι πολύ μεγάλη, με το όφελος να φτάνει περίπου στα 382.000 ευρώ, ενώ απαντώντας σε ερώτηση της αντιπολίτευσης, σημείωσε ότι σκοπός της Δημοτικής Αρχής είναι η επέκταση του προγράμματος και η αντικατάσταση του δημοτικού φωτισμού με ενεργειακούς λαμπτήρες σε όλο το Δήμο Μεσσήνης.

Του Κώστα Γαζούλη