Καλαμάτα: Ολοκληρώθηκε το πρώτο πάρκο τσέπης, ακολουθούν τα επόμενα

Καλαμάτα: Ολοκληρώθηκε το πρώτο πάρκο τσέπης, ακολουθούν τα επόμενα

Το πρώτο πάρκο τσέπης επί της Νέδοντος ολοκληρώθηκε και ήδη ξεκίνησαν οι εργασίες για τη δεύτερη παρέμβαση σε άλλο σημείο της πόλης, ειδικότερα επί της Ασκληπιού, έναντι του Ιερού Ναού Παμμεγίστων Ταξιαρχών.

Με τις παρεμβάσεις αυτές, όπως και τις επόμενες που θα υλοποιηθούν, ο Δήμος Καλαμάτας φιλοδοξεί να είναι ο πρώτος στην Ελλάδα με ολοκληρωμένο δίκτυο πάρκων τσέπης κι όχι με μεμονωμένες παρεμβάσεις. Τα πάρκα τσέπης αποτελούν χώρους που έχουν ως στόχο να δώσουν ανάσα δροσιάς σε γειτονιές και ταυτόχρονα ένα χρώμα σε πυκνοδομημένες περιοχές.

Ο δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος είχε ανακοινώσει ότι έχουν ήδη καταγραφεί αρκετά σημεία σε διάφορες περιοχές της πόλης, προκειμένου να μετατραπούν σε πάρκα τσέπης – σημεία συνάντησης, έχοντας συγκεκριμένο χαρακτήρα και βελτιώνοντας την καθημερινότητα των πολιτών.

Σημειώνεται ότι τα εν λόγω πάρκα είναι ανοιχτοί χώροι, με πρόσβαση στο κοινό, που συμβάλλουν στην αναβάθμιση των περιοχών που δημιουργούνται  και στοχεύουν στην επανοργάνωση του αστικού και κοινωνικού ιστού σε επίπεδο γειτονιάς.

1ο Πάρκο Τσέπης (πάρκινγκ Νέδοντος)
Η υλοποίηση των έργων γίνεται από συνεργεία αυτεπιστασίας των Διευθύνσεων Τεχνικών και Γεωτεχνικών Υπηρεσιών υπό την επίβλεψη των αντιδημάρχων Γ. Μπάκα και Δ. Μαστραγγελόπουλου, ενώ το σχεδιασμό του εγχειρήματος των πάρκων τσέπης στην πόλη έχει αναλάβει ο πολιτικός μηχανικός Β. Κουτραφούρης, ειδικός συνεργάτης του δημάρχου.

Το πρώτο πάρκο τσέπης δημιουργήθηκε σε χώρο 370 τ.μ. περίπου.

Οι παρεμβάσεις που έγιναν, ήταν οι εξής: Τοποθετήθηκαν σημεία και διάδρομοι κίνησης από ανοιχτόχρωμο δάπεδο. Επιλέχθηκαν διαστάσεις τέτοιες που να επιτρέπουν την απρόσκοπτη χρήση του πάρκου τσέπης από ΑμεΑ. Επιτεύχθηκε λειτουργική σύνδεση με τον ποδηλατόδρομο, ενώ τοποθετήθηκε αστικός εξοπλισμός [παγκάκια από φυσικό υλικό (ξυλεία), επιπρόσθετα φωτιστικά σώματα -led- μεσαίου ύψους για τον τοπικό φωτισμό του σημείου παρέμβασης, καλαθάκια απορριμμάτων].

Επίσης στο σημείο έγινε εγκατάσταση αρδευτικού δικτύου και κατάλληλη φύτευση με χαμηλά και υψηλά δέντρα, προκειμένου να εξασφαλιστεί η σκίαση και ο δροσισμός των χώρων με φυσικό τρόπο.

2ο Πάρκο Τσέπης (Ασκληπιού)
Σύμφωνα δε με τον προγραμματισμό, ξεκίνησαν χθες οι εργασίες για τη δημιουργία του 2ου πάρκου τσέπης – σημείου συνάντησης, επί της οδού Ασκληπιού, έναντι του Ιερού Ναού των Παμμεγίστων Ταξιαρχών.