Παραίτηση Κουκούτση ζήτησε ο Βασιλόπουλος – Αντιδράσεις από δημοτικές παρατάξεις

Παραίτηση Κουκούτση ζήτησε ο Βασιλόπουλος – Αντιδράσεις από δημοτικές παρατάξεις

Χωρίς αμφιβολία, η χθεσινή απόφαση της Δικαιοσύνης για το χαρακτήρα της νεοναζιστικής “Χρυσής Αυγής” ως εγκληματικής οργάνωσης, έχει ιστορική σημασία και προεκτάσεις.

Ανεξάρτητα από τις τελικές αποφάσεις με το ύψος των ποινών των μελών της, η χθεσινή ετυμηγορία “ακουμπά” και τη Δημοτική Αρχή Καλαμάτας, και όχι μόνο. Τη συνεργασία της με την παράταξη του Δημήτρη Κουκούτση γνώριζαν οι δημοτικές παρατάξεις της Μαρίας Οικονομάκου και της Ελένης Αλειφέρη, οι βουλευτές Μεσσηνίας της Ν.Δ., αλλά και τα τοπικά κομματικά της όργανα, όπως και οι ψηφοφόροι της παράταξης Κουκούτση. Κι όλοι την επικρότησαν με τον έναν ή τον άλλον τρόπο. Γνώριζαν ότι υποστήριζαν τη συμμαχία με έναν από τους “λύκους” του ναζιστικού μορφώματος.

Βέβαια, οι ευθύνες βαραίνουν περισσότερο για κάποιους τη Δημοτική Αρχή, η οποία του εμπιστεύθηκε και έμμισθη θέση σε νομικό πρόσωπο. Κι όπως είναι φυσικό, υπήρξαν από χθες και οι ανάλογες αντιδράσεις, με πρώτη αυτή του δημάρχου Θανάση Βασιλόπουλου.

Δήλωση δημάρχου Καλαμάτας
Στην ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα ο Θανάσης Βασιλόπουλος, μετά την απόφαση της Δικαιοσύνης, καλεί τον πρόεδρο του Συνέδρου Ύδρευσης και πρώην βουλευτή της Χρυσής Αυγής, Δημήτρη Κουκούτση, να παραιτηθεί.

Ειδικότερα, η δήλωση του δημάρχου Καλαμάτας έχει ως εξής: “Η απόφαση της Δικαιοσύνης και η καταδίκη του μορφώματος της «Χρυσής Αυγής» είναι ιστορική, αποδεικνύοντας ότι η Δημοκρατία μας λειτουργεί. Ο αγώνας ενάντια στη βία και το μίσος δε σταματά εδώ.

Είναι αυτονόητο ότι μετά τη σημερινή δικαστική απόφαση ο δημοτικός σύμβουλος και επικεφαλής παράταξης Δ. Κουκούτσης, οφείλει να παραιτηθεί από τη θέση ευθύνης στην οποία έχει εκλεγεί στο διαδημοτικό Σύνδεσμο Ύδρευσης”.

Μανώλης Μάκαρης
Από την πλευρά του ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης “Ανοιχτός Δήμος – Ενεργοί Πολίτες, Μανώλης Μάκαρης, σημειώνει: “Πριν από ένα χρόνο είχαμε στείλει μήνυμα καταδίκης της συνεργασίας της Δημοτικής Αρχής με τον πρώην βουλευτή της «Χρυσής Αυγής», Δημήτρη Κουκούτση:

Με ψήφισμα που είχαν υπογράψει οι επικεφαλής Μανώλης Μάκαρης (Ανοιχτός Δήμος – Ενεργοί Πολίτες), Τόνια Κουζή (Καλαμάτα Τόπος Ζωής) και Μιχάλης Αντωνόπουλος (Ανεξάρτητη Συμμαχία Πολιτών) και είχαν υπερψηφίσει οι παρατάξεις “Καλαμάτα Μπροστά”, “Πρότυπος Δήμος” και “Λαϊκή Συσπείρωση”, το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας, στην πλειοψηφία του, είχε καταδικάσει την επιλογή του δημάρχου Καλαμάτας, Θανάση Βασιλόπουλου.

“Καταδικάζουμε την ακροδεξιά επιλογή της Δημοτικής Αρχής Καλαμάτας και συγκεκριμένα του δημάρχου Αθανάσιου Βασιλόπουλου, όπως εκφράστηκε με την ανάθεση θέσεων ευθύνης στον υπόδικο πρώην βουλευτή της Χρυσής Αυγής, Δημήτριο Κουκούτση. Ζητούμε την άμεση απομάκρυνσή του από τη διοίκηση του Δήμου Καλαμάτας”. Αυτό ήταν το ψήφισμα το οποίο είχαν στηρίξει 17 δημοτικοί σύμβουλοι και είχαν καταψηφίσει 16.

Τώρα μετά την καταδίκη της Χρυσής Αυγής ο δήμαρχος Καλαμάτας αναγκάζεται πλέον να απομακρύνει τον Δ. Κουκούτση από το Σύνδεσμο Ύδρευσης, εφαρμόζοντας ουσιαστικά το περιεχόμενο του ψηφίσματος το οποίο είχε με σφοδρότητα καταψηφίσει.

Ο δήμαρχος Καλαμάτας οφείλει να ζητήσει συγγνώμη από τον καλαματιανό λαό για αυτήν τη συνεργασία. Οφείλει να πάρει ξεκάθαρη θέση: θα συνεχίσει να συνεργάζεται με την παράταξη του Δ. Κουκούτση και να στηρίζεται σε αυτήν στο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας;”.

Τόνια Κουζή
Με το δικό της τρόπο σχολιάζει η επικεφαλής της παράταξης “Καλαμάτα- Τόπος Ζωής” Τόνια Κουζή τις εξελίξεις μετά η δικαστική απόφαση. Υποστηρίζει: “Ερώτηση: Από το Σύνδεσμο θα παραιτηθεί ο Δ. Κουκούτσης; Στη συμπολίτευση θα είναι; Τα ψηφαλάκια θα προσμετρώνται; Να ξέρουμε όσοι είμαστε εντός για να βγούμε εκτός… Λάσπης.

Εκείνο το ψήφισμά μας, που υπερψηφίστηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο, πού έχει πεταχτεί; Εκείνη η επιστολή μας στο γραφείο του πρωθυπουργού; Απάντηση δεν πήραμε ποτέ από το γραφείο του πρωθυπουργού για την υπόθαλψη. Λαλίστατοι σήμερα όλοι, μουγγοί τότε.

Κάτι λίγοι δημοτικοί σύμβουλοι απλά υπερέβαλαν. Ο Σύνδεσμος Ύδρευσης και οι τρεις γαλάζιοι δήμαρχοι (Βασιλόπουλος, Αθανασόπουλος, Γιαννημάρας) εξεπλάγησαν;

Ντροπή”.
Κοινή δήλωση Δ. Φαββατά και Στ. Μπεχράκη

“Επιτέλους, μπορούμε πλέον να πάρουμε μέρος στο Δ.Σ. του Συνδέσμου Ύδρευσης ως εκπρόσωποι των μειοψηφιών. Η δήλωση του δημάρχου με την οποία ζητά την παραίτηση του Κουκούτση από το Σύνδεσμο Ύδρευσης, μετά την ιστορική δίκη και καταδίκη της Χρυσής Αυγής είναι πλέον αναγκαία, αλλά υπολειπόμενη κατά πολύ του μηνύματος που εξέπεμψε στο Πανελλήνιο η συνεργασία του με αυτό το μέλος της εγκληματικής οργάνωσης.

Η δήλωση του αυτή είναι δε και σε μεγάλη απόσταση από τη στάση που τήρησαν άλλα αυτοδιοικητικά συλλογικά σώματα, όπως αυτό του Δημοτικού Συμβουλίου της Αθήνας, τα οποία έστελναν διαφορετικά μηνύματα στην κοινωνία κατά του φασισμού και της Χρυσής Αυγής, με τα αλλεπάλληλα ομόφωνα ψηφίσματά τους και τα συνεχή αιτήματά τους για την καταδίκη της, από ό,τι έστειλε η Δημοτική Αρχή Βασιλόπουλου.

Μετά την καταδίκη της Χρυσής Αυγής από τους φυσικούς δικαστές τους, μετά τη δίκη με τη διεθνή σημασία και τον αντίκτυπο που έχει, η μερική αποκατάσταση του κύρους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο Δήμο μας μπορεί πλέον να γίνει μόνο με τον τερματισμό της συνεχιζόμενης συνεργασίας της Δημοτικής Αρχής – Κουκούτση και στο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας. Θα συνεχίσει ο δήμαρχος να συνεργάζεται με τη συγκεκριμένη παράταξη, εφόσον θεωρεί πλέον τον Κουκούτση μέλος αυτού του μορφώματος που προωθούσε τη βία και το μίσος;

Επιτέλους, μπορούμε πλέον να πάρουμε μέρος στο Δ.Σ. του Συνδέσμου Ύδρευσης ως εκπρόσωποι των μειοψηφιών του Δ.Σ. του Δήμου Καλαμάτας και να ασκήσουμε το ρόλο μας για πρώτη φορά μετά την απομάκρυνση του αμετανόητου βουλευτή από το Σύνδεσμο, χωρίς να ερχόμαστε σε σύγκρουση με τα δημοκρατικά φρονήματα των συμπολιτών μας!”.

Σχόλιο της Λαϊκής Συσπείρωσης Καλαμάτας
“Μετά 7 χρόνια από τη δολοφονία Φύσσα, από την επίθεση στους κομμουνιστές συνδικαλιστές στο Πέραμα, τη δολοφονική επίθεση στους Αιγύπτιους ψαράδες, το δικαστήριο καταδίκασε σήμερα (σ.σ. χθες) ποινικά τους χρυσαυγίτες δολοφόνους, κάτι που προέκυψε από τα πολλά αποδεικτικά στοιχεία που παρουσιάστηκαν στην ακροαματική διαδικασία.

Ανάμεσά τους ο Κουκούτσης, πρώην βουλευτής και επικεφαλής δημοτικής παράταξης που καταδικάστηκε για ένταξη στην εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής και συνεργάζεται με τη Δημοτική Αρχή και την παράταξη της κυρίας Αλειφέρη στη διοίκηση του Δήμου. Επίσης, έχει εκλεγεί ως πρόεδρος στο Σύνδεσμο Ύδρευσης Καλαμάτας-Μεσσήνης-Μάνης με τις ψήφους και των εκπροσώπων των άλλων δύο Δημοτικών Αρχών Μάνης και Μεσσήνης.

Η Δημοτική Αρχή και ο δήμαρχος προσωπικά έχουν τεράστια ευθύνη για την προσπάθεια να ξεπλύνουν (χωρίς επιτυχία) το φασισμό, αφού συνεργάστηκαν με τον πρώην βουλευτή της Χρυσής Αυγής.

Αυτό που πρέπει να κάνει η Δημοτική Αρχή είναι να σταματήσει κάθε συνεργασία με όλη την παράταξη Κουκούτση και όχι να περιμένει την παραίτησή του από την προεδρία του Συνδέσμου Ύδρευσης. Η παραίτηση έπρεπε να είχε γίνει χτες! Η ανακοίνωση του δημάρχου που ζητάει την παραίτηση Κουκούτση είναι υποκριτική και δεν έχει ούτε ίχνος αυτοκριτικής.

Ως Λαϊκή Συσπείρωση αισθανόμαστε δικαιωμένοι γιατί είχαμε από την αρχή της προεκλογικής περιόδου αλλά και μετά στο Δ.Σ. σταθερό και αταλάντευτο μέτωπο στο φασισμό. Δυστυχώς, οι αντιδράσεις των άλλων παρατάξεων άργησαν πάρα πολύ, παρά τα επανειλημμένα καλέσματά μας για καταδίκη του φασισμού.

Τέλος, περιμένουμε ο καταδικασμένος πλέον για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση Κουκούτσης να κρατήσει την υπόσχεσή του ότι αν καταδικαστεί, θα φύγει από το Δημοτικό Συμβούλιο. Το περιμένουμε, για να “ξεβρομίσει ο τόπος”, όπως έλεγε και το σύνθημα της ΧΑ…”.

Του Αντώνη Πετρόγιαννη