Προχωρά η λειτουργία υδατοδρομίου στην Καλαμάτα

Προχωρά η λειτουργία  υδατοδρομίου στην Καλαμάτα

Το θέμα της λειτουργίας υδατοδρομίου στην Καλαμάτα έρχεται από… προχθές. Εξαγγελίες και υποσχέσεις από τους αρμοδίους σε τακτά χρονικά διαστήματα. Μέχρι που η ιστορία έγινε ανέκδοτο.

Και ξαφνικά, με άλμα επί κοντώ, ξεπερνώντας και το… τέρας της γραφειοκρατίας, έρχεται και πάλι στην επικαιρότητα. Μάλιστα, την ερχόμενη Δευτέρα στο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας θα συζητηθεί η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων του έργου «Δημιουργία υδατοδρομίου Λιμένα Καλαμάτας».

Βέβαια, τα γεγονότα θα μπορούσαν να έχουν τρέξει πιο γρήγορα, αλλά ο κορωνοϊός και οι αρνητικές εξελίξεις στον τουρισμό στη Μεσσηνία είχαν ως αποτέλεσμα, πέραν όλων των άλλων, την αναβολή για ένα χρόνο της πιθανότητας λειτουργίας υδατοδρομίου στο λιμάνι της Καλαμάτας.

Άλλωστε, οι πρώτες… σκιές είδαν το φως της δημοσιότητας μετά την ανακοίνωση ότι για το 2021 πήρε αναβολή και η λειτουργία του δικτύου υδροπλάνων στο Ιόνιο. Την είδηση επιβεβαίωσε στο Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρόεδρος της εταιρείας «Ελληνικά Υδατοδρόμια ΑΕ», Αναστάσιος Γκόβας.

Σε επικοινωνία του “Θ” με το δήμαρχο Καλαμάτας, Θανάση Βασιλόπουλο, ο τελευταίος μάς επιβεβαίωσε τις δυσμενείς εξελίξεις. Ωστόσο, δήλωσε ότι η μετάθεση του χρόνου έδωσε την ευκαιρία στο Δήμο Καλαμάτας και το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο να οργανώσουν με καλύτερες προϋποθέσεις το διαγωνισμό για εκδήλωση ενδιαφέροντος.

Υπενθυμίζουμε ότι, σύμφωνα με επιστολή της εταιρείας “ΥΔΡΟΠΛΑΝΑ ΕΛΛΑΔΑΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ- Hellenic Seaplanes”, στις αρχές Μαρτίου, προς το υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών, κατατέθηκε αίτημα “χορήγησης άδειας ίδρυσης υδατοδρομίου επί υδάτινης επιφάνειας στη θαλάσσια περιοχή Λιμένα Καλαμάτας του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Καλαμάτας”.

Ειδικότερα, όπως ανέφερε η σχετική επιστολή: «Σύμφωνα με το πλαίσιο της κείμενης νομοθεσίας και ειδικότερα των μεταβατικών διατάξεων του Νόμου 4663/2020 και με το άνωθεν σχετικό, σας υποβάλλουμε αίτημα για τη χορήγηση άδειας ίδρυσης υδατοδρομίου που βρίσκεται στη θαλάσσια περιοχή Λιμένα Καλαμάτας του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Καλαμάτας. Με την αίτηση αυτή επισυνάπτεται τεχνικός φάκελος σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή, σύμφωνα με την παρ. Α του άρθρου 8 του Ν. 4663/2020. Παρακαλούμε για τις ενέργειές σας και είμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε σχετική διευκρίνιση”.

Α.Π.