Θανάσης Βασιλόπουλος στον «Ε.Τ.»: Η Καλαμάτα τουριστική δύναμη με… ΠΟΠ μενού

Θανάσης Βασιλόπουλος στον «Ε.Τ.»: Η Καλαμάτα τουριστική δύναμη με… ΠΟΠ μενού

Συνέντευξη του δημάρχου Θανάση Βασιλόπουλου φιλοξενήθηκε στο ένθετο «Οικονομία» της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής», που κυκλοφόρησε στις 11 Οκτωβρίου.

Οι ερωτήσεις του δημοσιογράφου Χρήστου Ντιγριντάκη αφορούσαν στους τομείς του τουρισμού και της οικονομίας στις συνθήκες που η υγειονομική κρίση έχει διαμορφώσει.

Αναδημοσιεύουμε ορισμένα αποσπάσματα από τη συνέντευξη του δημάρχου Καλαμάτας:

-Πώς ολοκληρώνεται η τουριστική σεζόν για την Καλαμάτα; Σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία ο εσωτερικός τουρισμός έδειξε τη δυναμική του στην περιοχή; Ποια ήταν η μεγαλύτερη πρόκληση;

Η τουριστική περίοδος ολοκληρώνεται μέσα σε πρωτόγνωρες συνθήκες λόγω της υγειονομικής κρίσης. Η αλήθεια είναι ότι ως Δήμος Καλαμάτας τα τελευταία χρόνια έχουμε στοχεύσει και στην εσωτερική αγορά και πετύχαμε η περιοχή μας να συγκαταλέγεται ανάμεσα στους αγαπημένους προορισμούς των Ελλήνων.

Η κίνηση αυτή αποδείχτηκε σωτήρια, αφού η Καλαμάτα και οι γύρω περιοχές κράτησαν μεγάλο αριθμό από τους παραδοσιακούς επισκέπτες τους, αλλά και προσέλκυσαν νέους, αφού ως Δήμος είμαστε ένας ασφαλής υγειονομικά προορισμός.

Όσον αφορά στη μεγαλύτερη πρόκληση, θα απαντήσω ξεκάθαρα ότι ήταν επανεκκίνηση, μετά το lockdown, της τοπικής οικονομίας και των επιχειρήσεων.

Εκεί δώσαμε βαρύτητα και μέσα από συνεργασία και με τους επαγγελματίες του Δήμου μας αυξήσαμε το διαθέσιμο κοινόχρηστο χώρο, ενώ προχωρήσαμε και σε μειώσεις τελών. Ο Δήμος οφείλει να στηρίζει, με όσες δυνατότητες έχει, δράσεις που σχετίζονται με την τοπική οικονομία, αφού έτσι στηρίζει και την κοινωνία και αυτή είναι για μένα και τους συνεργάτες μου μια διαρκής πρόκληση.

-Ο πρωτογενής τομέας είναι ένας ακόμη βασικός άξονας ανάπτυξης της περιοχής. Μπορεί η διασύνδεση της αγροδιατροφής με τον τουρισμό να δώσει περαιτέρω ώθηση τους δύο κλάδους;

Πιστεύουμε πως μπορεί και ακριβώς γι’ αυτό έχουν γίνει συγκεκριμένες κινήσεις, με στόχο την προάσπιση των τοπικών μας εμβληματικών προϊόντων, που αποτελούν πολύτιμο κεφάλαιο για την ταυτότητα του Δήμου μας και την τοπική οικονομία.

Ως Δήμος συμμετέχουμε και στηρίζουμε έμπρακτα την προσπάθεια της ομάδας Διαχείρισης και Προστασίας για την ΠΟΠ ελιά «Καλαμάτα» και τη συμμετοχή των Μεσσήνιων παραγωγών στο φορέα εθνικής εμβέλειας.

Παράλληλα, ενισχύουμε διαρκώς δράσεις για την ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων που μας παρέχει ο γαστρονομικός πλούτος της περιοχής, ενώ υπάρχει και σχετικός ιστότοπος του Δήμου που προσθέτει στην όλη προσπάθεια.

Επίσης και μέσα από τις δράσεις που προγραμματίζονται σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο, αναδεικνύονται πτυχές της τοπικής γαστρονομίας. Εν όψει μάλιστα των εορτασμών για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821 είναι ενδιαφέρουσα η προσέγγιση για δράση αφιερωμένη στις «γεύσεις του ‘21» και πώς αυτές σήμερα συνδέονται με την παραγωγή, τον τόπο, τον πολιτισμό και την Ιστορία μας”.