Τι σημαίνει η καταδίκη της Χρυσής Αυγής

Τι σημαίνει η καταδίκη της Χρυσής Αυγής

Υψηλή κρίνεται πλέον η πιθανότητα να οδηγηθούν στη φυλακή τα καταδικασθέντα πολιτικά στελέχη της Χρυσής Αυγής, καθώς η απόφαση του δικαστηρίου δεν κάνει λόγο απλώς για εγκληματική οργάνωση, αλλά τα καθιστά υπεύθυνα για τη διεύθυνση της εγκληματικής αυτής οργάνωσης. 

Η ποινή για το συγκεκριμένο αδίκημα, στο οποίο υπέπεσαν ο Νίκος Μιχαλολιάκος και ακόμη έξι στελέχη της Χρυσής Αυγής (Νίκος Παππάς, Ηλίας Κασιδιάρης, Ιωάννης Λαγός, Γιώργος Γερμενής, Ηλίας Παναγιώταρος και Αρτέμης Ματθαιόπουλος), προβλέπει από 5 έως και 15 χρόνια κάθειρξης.

Προκειμένου να ξεκαθαρίσει το τοπίο σε σχέση με την επιβολή των ποινών, θα πρέπει να μεσολαβήσουν κάποια λίγα 24ωρα, ώστε να ολοκληρωθεί η διαδικασία με τους συνηγόρους των κατηγορουμένων, με την αγόρευση του εισαγγελέα και με την απόσυρση και πλήρη απόφαση του δικαστηρίου.

«Κλειδί» για τη φυλάκιση – ή την απελευθέρωση με όρους – των καταδικασθέντων θα αποτελέσουν τυχόν αναστολές στην εκτέλεση των ποινών.

Οι πολιτικές προεκτάσεις 
Η απόφαση κρίνεται ιδιαίτερης σημασίας και σε πολιτικό επίπεδο, αφενός επειδή επισφραγίζει την ποινική καταδίκη του ιδεολογήματος της Χρυσής Αυγής, αφετέρου διότι βάζει φρένο – αν όχι τέλος – στα σχέδια στελεχών της, ως επίδοξων συνεχιστών της ατζέντας της στο πολιτικό σκηνικό. 

kathimerini.gr