5 πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις πριν ανακαινίσεις το σπίτι σου

5 πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις πριν ανακαινίσεις το σπίτι σου

Οι αλλαγές στο σπίτι είναι κάτι που συμβαίνει για διάφορους λόγους: Παλαιότητα, χαλασμένα υδραυλικά, αλλαγή στυλ, αλλαγή τρόπου ζωής και αναγκών. Ο σκοπός είναι να γίνουν αλλαγές που θα κάνουν το χώρο πιο πρακτικό και λειτουργικό. Πριν αποφασίσεις τα νέα πλακάκια στην κουζίνα και τα χρώματα στους τοίχους πάρε υπόψιν τα παρακάτω:

  1. Τι αλλαγές επιτρέπεται να κάνεις αν νοικιάζεις το σπίτι.

Σε αρκετές περιπτώσεις ο ιδιοκτήτης προτίθεται να κάνει κάποιες αλλαγές στο σπίτι πριν στο ενοικιάσει. Υπάρχει συμφωνία για το κόστος και το πλήθος των μετατροπών. Όμως, αν θέλεις να αλλάξεις μετά από καιρό κάποια πράγματα πρέπει να ξέρεις τι μπορείς και τι όχι. Μπορεί για παράδειγμα τα χρώματα να μην τον πειράζουν αλλά αν θέλεις να προχωρήσεις σε ανακαίνιση μπάνιου, πρέπει να ρωτήσεις αν τον πειράζει να βγάλεις την μπανιέρα και να την αντικαταστήσεις με ντουζιέρα.

  • Πόσο θα σου κοστίσει τελικά;

Εκτός από τα καινούρια αντικείμενα που θέλεις να αγοράσεις, πρέπει να σκεφτείς και την εργασία που χρειάζεται για να τοποθετηθούν. Καλό είναι να μιλήσεις με όποιον είναι να αναλάβει την ανακαίνιση ώστε να σε κατατοπίσει και να σου πει για έξοδα που μπορεί να μην είχες σκεφτεί. Επιπλέον μπορεί να χρειάζεσαι και ειδικότητες όπως ηλεκτρολόγος για βοηθητικές εργασίες που και πάλι πρέπει να ρωτήσεις το κόστος.

  • Αλλαγή στο φωτισμό

Για να αλλάξεις το στιλ που φωτίζεται το σπίτι σου δεν αρκεί να αντικαταστήσεις τις παλιές λάμπες με καινούριες ή μόνο τα φωτιστικά. Μπορεί να χρειαστεί να περάσουν καλώδια σε καθρέφτες, στο ταβάνι και είναι γεγονός ότι χρειάζεται μια μελέτη από έναν ηλεκτρολόγο. Κοστίζει αρκετά και θέλει καλό σχεδιασμό για να έχεις το αποτέλεσμα που επιθυμείς. Εκτός από ωραίο πρέπει να είναι και λειτουργικό χωρίς να κουράζει το μάτι αλλά και να δίνει την αίσθηση της ζεστασιάς και της χαλάρωσης. Η εξοικονόμηση ενέργειας είναι ένας ακόμη παράγοντας που πρέπει να λάβεις υπόψιν σου.

  • Προσοχή στις πρίζες

Αν θέλεις να κάνεις ανακαίνιση κουζίνας και να βάλεις νέες  εντοιχισμένες συσκευές ή να προσθέσεις led πάνω από το νεροχύτη, θα πρέπει να λάβεις υπόψη τα ηλεκτρικά του δωματίου. Οι πρίζες δεν πρέπει να απέχουν από τις ηλεκτρικές συσκευές αλλά ούτε και να μπλέκονται με τη βρύση και άλλα επικίνδυνα σημεία. Το ίδιο ισχύει και για το μπάνιο, θα πρέπει να υπάρχουν αρκετές πρίζες, ώστε αν χρησιμοποιείς το σεσουάρ να υπάρχει και άλλη διαθέσιμη.

  • Κέρδισε χώρο

Ακόμα και αν ένα δωμάτιο είναι μεγάλο, φρόντισε να βρεις ένα ή και παραπάνω σημεία για να αποθηκεύεις πράγματα. Τρόφιμα, καλλυντικά, λευκά είδη, αναλώσιμα, πάντα χρειάζεται λίγος παραπάνω χώρος για να τα τοποθετείς χωρίς να τα στριμώχνεις και να τα βρίσκεις πιο εύκολα. Σχεδίασε προσεχτικά λοιπόν το χώρο, αφού μπορείς να κάνεις αλλαγές και κάνε αναδιάταξη.