Αιφνιδιαστικοί έλεγχοι της Αστυνομίας σε όσους βρίσκονται σε καραντίνα στο σπίτι

Αιφνιδιαστικοί έλεγχοι της Αστυνομίας  σε όσους βρίσκονται σε καραντίνα στο σπίτι

Πρόστιμο 5.000 ευρώ στους παραβάτες

«Καλημέρα σας, είμαι η αστυνόμος “Χ”. Καλώ για να δω πώς είστε και αν τηρείτε τον περιορισμό που σας έχει τεθεί». 

Αν λάβετε ένα τέτοιο τηλεφώνημα ή χτυπήσει η πόρτα σας και δείτε έναν αστυνομικό, τότε βρίσκεστε σε 14ήμερη καραντίνα ως μέτρο προστασίας κατά του κορωνοϊού ή γιατί έχετε νοσήσει οι ίδιοι.

Σε ό,τι αφορά τους ελέγχους σε πολίτες, αυτοί συνεχίζονται κανονικά και την Πέμπτη στη Μεσσηνία πραγματοποιήθηκαν 119. Επιβλήθηκαν ένα πρόστιμο για μη χρήση μάσκας και 14 για παραβίαση περιορισμών μετακίνησης. Σε επίπεδο Πελοποννήσου πραγματοποιήθηκαν συνολικά 942 έλεγχοι και βεβαιώθηκαν 21 παραβάσεις για μη χρήση μάσκας και 54 για περιορισμό κίνησης.

Αιφνιδιαστικοί έλεγχοι

Η Αστυνομία έχει αναλάβει αυτό το ρόλο και καθημερινά- και- στη Μεσσηνία ελέγχει αν οι πολίτες που έχουν τεθεί σε καραντίνα λόγω κορωνοϊού τηρούν τα μέτρα, ενώ ενημερώνουν και για την ημερομηνία που ολοκληρώνεται ο εγκλεισμός.

Οι κατά τόπους υπηρεσίες της Αστυνομίας ενημερώνονται καθημερινά από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας για τα άτομα τα οποία ο ΕΟΔΥ έχει θέσει σε καραντίνα κατ’ οίκον, είτε γιατί έχουν ανιχνευτεί θετικά στον κορωνοϊό είτε γιατί έχουν έρθει σε επαφή με άτομο που έχει νοσήσει.

Όπως μας εξήγησε η προϊσταμένη του Γραφείου Τύπου και Επικοινωνίας της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Πελοποννήσου, υπαστυνόμος Α, Σοφία Μπιτσώνη, οι αστυνομικές υπηρεσίες κάνουν αιφνιδιαστικούς ελέγχους, είτε τηλεφωνικά είτε δια ζώσης, για να διαπιστώσουν αν πράγματι τα άτομα αυτά παραμένουν στο χώρο που έχουν δηλώσει ότι θα ολοκληρώσουν την καραντίνα τους. Μάλιστα, όπως μας διευκρίνισε, αν κάποιος δεν το τηρεί, κινδυνεύει με πρόστιμο 5.000 ευρώ.

Να σημειωθεί ότι με τα άτομα αυτά επικοινωνούν και στελέχη του ΕΟΔΥ.

Καραντίνα

Ως καραντίνα από τον ΕΟΔΥ ορίζεται η διαδικασία κοινωνικής απομόνωσης με ταυτόχρονο περιορισμό των μετακινήσεων πολιτών οι οποίοι πιθανά έχουν εκτεθεί στο νέο κορωνοϊό SARS-CoV-2 αλλά προς το παρόν παραμένουν υγιείς και δεν εμφανίζουν συμπτώματα της νόσου. 

Με βάση τη γνωστή περίοδο επώασης 1-14 ημερών, συνιστάται καραντίνα διάρκειας 14 ημερών για τα άτομα που ήρθαν σε επαφή με επιβεβαιωμένα κρούσματα COVID-19. Τα άτομα που τίθενται σε καραντίνα αποτελούν στενές επαφές επιβεβαιωμένου κρούσματος COVID19 και η επαφή τους με το κρούσμα εντοπίζεται μέχρι και δύο 24ωρα πριν από την έναρξη των συμπτωμάτων του ή τη διάγνωσή του με εργαστηριακό έλεγχο. Η καραντίνα είναι υποχρεωτική και οι πολίτες οφείλουν να παραμείνουν σπίτι ή σε άλλο χώρο τον οποίο θα υποδείξουν ως χώρο καραντίνας, μόνοι τους, για διάστημα τουλάχιστον 14 ημερών από την τελευταία τους επαφή με το επιβεβαιωμένο κρούσμα. Η ολοκλήρωση του διαστήματος της καραντίνας είναι επιτακτική και δε διακόπτεται για κανέναν λόγο, όπως, για παράδειγμα, σε περίπτωση προσκόμισης αρνητικού τεστ για το νέο κορωνοϊό. Ο λόγος είναι ότι ο χρόνος επώασης της νόσου είναι 1-14 ημέρες από την τελευταία επαφή με το κρούσμα. Έτσι, μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα υπάρχει πιθανότητα οποιαδήποτε στιγμή το άτομο που έχει μολυνθεί να εμφανίσει συμπτώματα της νόσου και να μεταδώσει τον ιό σε άλλους ανθρώπους που θα βρίσκονται γύρω του.

Της Βίκυς Βετουλάκη