Αναπτυξιακό δάνειο για διανοίξεις δρόμων στην Καλαμάτα

Αναπτυξιακό δάνειο για διανοίξεις δρόμων στην Καλαμάτα

Σε σύναψη αναπτυξιακού δανείου προτίθεται να προβεί ο Δήμος Καλαμάτας, σύμφωνα με σχετικό δελτίο Τύπου, για την υλοποίηση σημαντικών και αναγκαίων έργων υποδομής στις εξής περιοχές:

I. Σύμπλεγμα των οδών Βουλγαροκτόνου, Μ. Αλεξάνδρου, Μεθώνης και Υψηλάντου, που βρίσκεται στο παραλιακό τμήμα της πόλης, στα Οικοδομικά Τετράγωνα (Ο.Τ.) 34,35, 38-42, 39, 43,46, 47 του Ρυμοτομικού Σχεδίου Καλαμάτας και μεταξύ των οδών Κρήτης και Ναυαρίνου, νότια του 10ου Δημοτικού Σχολείου. Περιοχή παρέμβασης για την οποία έχει κυρωθεί η 4/2010 Πράξη τακτοποίησης, προσκυρώσεως και αναλογισμού λόγω ρυμοτομίας.

II. Σύμπλεγμα των οδών Μεθώνης, Κορώνης, Παπανικολή, όπου έχει κυρωθεί η 3/2015 Πράξη τακτοποίησης, προσκυρώσεως και αναλογισμού λόγω ρυμοτομίας και ειδικότερα:  Μεθώνης μεταξύ των Ο.Τ. (68-53), (69-56), και (1344-630) από Παπανικολή έως Εθνικού Σταδίου, Κορώνης μεταξύ των Ο.Τ. (53-54) από Παπανικολή έως Ηρώων, Παπανικολή μεταξύ των Ο.Τ. (51-54) και (50-53) από Σανταρόζα έως Μεθώνης και μεταξύ των Ο.Τ. (46-68) του ρυμοτομικού σχεδίου Καλαμάτας.

III. Επί των οδών Μαιζώνος και Ν. Μανδηλαρά, όπου έχει συνταχθεί η 1/1995 πράξη τακτοποίησης, προσκυρώσεως και αναλογισμού λόγω ρυμοτομίας και πιο συγκεκριμένα: επί της οδού Μαιζώνος μεταξύ των οδών Βασιλίσσης Όλγας και Βασιλίσσης. Σοφίας. Επί της οδού Ν. Μανδηλαρά, μεταξύ των οδών Φαρών και Μαιζώνος.

Η αναγκαιότητα λήψης του δανείου ενισχύεται από τα εξής:

-Οι περιοχές Ι και ΙΙ βρίσκονται στο παραλιακό μέτωπο της πόλης της Καλαμάτας, στο οποίο η ζήτηση γης για κατοικία και ίδρυση-λειτουργία επιχειρήσεων τουρισμού είναι αυξημένη. Με την εφαρμογή των Πράξεων Αναλογισμού και τις διανοίξεις των οδών θα επιτραπεί στους ιδιοκτήτες να αξιοποιήσουν την περιουσία τους. Η αξία γης των παρόδιων ιδιοκτητών της ευρύτερης περιοχής θα αυξηθεί. Η κυκλοφορία των οχημάτων σε όλη την περιοχή θα βελτιωθεί, ώστε να είναι δυνατή η μείωση της κίνησης στην παραλιακή οδό της Ναυαρίνου. Θα διατεθεί περισσότερος χώρος για τη στάθμευση οχημάτων, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες, οπότε η επισκεψιμότητα της περιοχής είναι αυξημένη.

-Η περιοχή ΙΙΙ βρίσκεται στο κέντρο της πόλης και η εφαρμογή των αναλογισμών έχει χρονίσει, ενώ η διάνοιξη των τμημάτων της πράξης θα ανακουφίσει την κινητικότητα στην περιοχή και θα επιτρέψει στους ιδιοκτήτες την αξιοποίηση της περιουσίας τους.

Ο Δήμος Καλαμάτας, αφενός, υλοποιεί την πράξη ως επισπεύδων, σύμφωνα με τις πράξεις Αναλογισμού και, αφετέρου, προτίθενται να υλοποιήσει τα έργα υποδομής, σύμφωνα με μελέτες που ήδη υπάρχουν, αλλά και με αυτές που θα ωριμάσουν στον επόμενο χρόνο.

Το συνολικό ποσό του δανείου ανέρχεται σε 4.000.000 ευρώ, από το οποίο 2.113.725,50 ευρώ είναι απαιτήσεις του Δήμου από τις ιδιοκτησίες που περιλαμβάνονται στην πράξη και που θα εισπραχθούν σε ρυθμιζόμενες δόσεις και σύμφωνα με όπως ο νόμος ορίζει.

Το θέμα συζητήθηκε και ελήφθη ομόφωνη απόφαση στη χθεσινή συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής.