Αποζημιώσεις εδώ και τώρα ζητούν οι αγρότες της Μεσσήνης

Αποζημιώσεις εδώ και τώρα ζητούν οι αγρότες της Μεσσήνης

«Να αφήσουν ο υπουργός και τα κυβερνητικά στελέχη τα μεγάλα λόγια στις κάμερες και να δώσουν εδώ και τώρα τις αποζημιώσεις» ζητά ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Μεσσήνης σε παρέμβασή του για τους πατατοπαραγωγούς.

Όπως εξηγεί: «Μετά 8 μήνες σε συνθήκες πανδημίας οι μικρομεσαίοι αγρότες παραμένουν αβοήθητοι. Την ίδια στιγμή προκλητικά ο υπουργός και η κυβέρνηση καύχιουνται ότι “όλα κυλούν ομαλά και έχουν αποζημιώσει κάθε κλάδο του αγροτικού τομέα που έχει πληγεί”.

Μάλιστα, ο ίδιος ο υπουργός στα “σουλάτσα” που κάνει στην περιοχή, μιλώντας με ύφος “1.000 καρδιναλίων”, παρουσιάζει μια ψεύτικη εικόνα, προς εξυπηρέτηση της κυβερνητικής προπαγάνδας. Είναι προκλητικοί! Είναι επικίνδυνοι.

Η αλήθεια για τους αγρότες είναι δραματική.

Τώρα διανύουμε την περίοδο που οι πατατοπαραγωγοί ετοιμάζονται να καλλιεργήσουν για την νέα χρονιά. Ήδη ο πατατόσπορος έφτασε στους εμπόρους και τους γεωπόνους και, μάλιστα, σε πολύ υψηλή τιμή 1,60 το κιλό.

Για να μπει ο σπόρος πρέπει να πληρωθεί, να ετοιμαστούν τα χωράφια, να φυτευτεί. Κι αυτό απαιτεί έξοδα, τη στιγμή που δεν υπάρχει ούτε ευρώ.

Οι παραγωγοί είναι χρεωμένοι στους εμπόρους, από τις χαμηλές τιμές των προηγούμενων χρόνων, και δεν έχουν τη δυνατότητα να προμηθευτούν σπόρο και να ξανακαλλιεργήσουν. Την ίδια στιγμή μένουν απροστάτευτοι από τις αθρόες εισαγωγές και τις ελληνοποιήσεις.

Να αφήσουν ο υπουργός και τα κυβερνητικά στελέχη τα μεγάλα λόγια στις κάμερες και να δώσουν εδώ και τώρα τις αποζημιώσεις».

Εργάτες γης- Υγεία- Παιδεία

Σε άλλη ανακοίνωσή του ο Σύλλογος επισημαίνει πως «οι αγρότες έχουν να αντιμετωπίσουν πέρα από τη μάχη της επιβίωσης και τις υπόλοιπες δυσκολίες που προκύπτουν λόγω της πανδημίας και των ελλιπών μέτρων της κυβέρνησης στην ύπαιθρο. Φτάνει ο καιρός της συγκομιδής στην ελιά, εργάτες γης δεν υπάρχουν και η κυβέρνηση από πάνω μάς ζητά να πληρώσουμε χαράτσι για να κάνουμε πρόσκληση σε συγκεκριμένα άτομα που θέλουμε να απασχολήσουμε και να είμαστε και υπεύθυνοι για το αν είναι υγιείς.

Απαιτούμε: Να έρθουν τα απαραίτητα εργατικά χέρια τώρα με ευθύνη του κράτους, για τη μεταφορά τους, τον τόπο διαμονής και τα υγειονομικά πρωτόκολλα που πρέπει να τηρούνται.

Με τα νούμερα των κρουσμάτων να σπάνε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο το Κέντρο Υγείας Μεσσήνης παραμένει σε άθλια κατάσταση, τα αγροτικά ιατρεία δεν είναι σε θέση να καλύψουν ούτε τη στοιχειώδη συνταγογράφηση. Και σε μια περίοδο που λόγω της ελιάς αυξάνονται τα ατυχήματα παραδοσιακά δεν υπάρχει γιατρός πουθενά.

Απαιτούμε: Μαζικές προσλήψεις σε γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό. Να καλυφτούν όλες οι κενές θέσεις στο Νοσοκομείο Καλαμάτας με μόνιμο προσωπικό. Πλήρης λειτουργία και στελέχωση του Κέντρου Υγείας Μεσσήνης.

Ειδικά για τα σχολεία, σε γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικούς γενικεύεται η ανησυχία και η ανασφάλεια. Απαιτούμε: Άμεσα και δωρεάν τεστ στα σχολεία για εκπαιδευτικούς και μαθητές, κάλυψη με ευθύνη του κράτους του αναγκαίου εξοπλισμού για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Με ευθύνη του Δήμου να γίνονται απολυμάνσεις στους σχολικούς χώρους, επίσης να προβλέψουν για την ασφαλή μεταφορά των μαθητών από τα χωριά στα σχολεία».