Επιτροπή Υγείας – ΣΥΡΙΖΑ Μεσσηνίας: «Συνεχίζεται η κυβερνητική αδιαφορία»

Επιτροπή Υγείας – ΣΥΡΙΖΑ Μεσσηνίας: «Συνεχίζεται η κυβερνητική αδιαφορία»

«Συνεχίζεται η κυβερνητική αδιαφορία για την τραγική κατάσταση των νοσοκομείων μας από τις ελλείψεις υγειονομικού προσωπικού» σχολιάζει σε παρέμβασή της η Επιτροπή Υγειάς ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Μεσσηνίας.

Όπως επισημαίνει αναλυτικά: «Η χώρα μας, τους τελευταίους εννέα μήνες, ζει και κινείται στη δίνη της πανδημίας του COVID-19. Το πρώτο κύμα της πανδημίας το αντιμετωπίσαμε με υπευθυνότητα και τήρηση των περιορισμών στη λειτουργία της οικονομίας και της κοινωνίας, δίνοντας έτσι το χρόνο στην κυβέρνηση να προετοιμάσει και να θωρακίσει κατάλληλα το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) για το δεύτερο, σφοδρότερο, όπως όλοι οι επιστήμονες εκτιμούσαν, επιδημικό κύμα.

Τι έκανε η κυβέρνηση της Ν.Δ. όλο αυτό το διάστημα; ΤΙΠΟΤΑ. Και αυτό από επιλογή, να μην ενισχυθεί ο Δημόσιος Τομέας Υγείας. Ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη το σχέδιο του υπουργείου Υγείας για είσοδο ιδιωτών ιατρών στις Δημόσιες Μονάδες Υγείας, με όρους που πραγματικά προσβάλλουν τους υπηρετούντες γιατρούς στο ΕΣΥ. Συνοδοιπόρος σε αυτό το εγχείρημα, βέβαια, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, με τη γνωστή ηγεσία του.

Σε τοπικό επίπεδο, οι Δημόσιες Δομές Υγείας (Νοσοκομεία – Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας) βρίσκονται στην ίδια τραγική κατάσταση με την υπόλοιπη Ελλάδα. Αυτό προκύπτει και από την τελευταία ανακοίνωση του Σωματείου των Ειδικευμένων Ιατρών ΕΣΥ των νοσοκομείων του νομού μας, όπου με κραυγή απόγνωσης περιγράφεται η σημερινή απογοητευτική κατάσταση με τις σημαντικές ελλείψεις σε υγειονομικό προσωπικό και υποδομές, πράγμα που καθιστά άνιση τη μάχη με τον κορωνοϊό, από κάθε άποψη. Τα πάντα χωρίς σχεδιασμό, ΟΛΑ εκ των ενόντων, ακόμα και στις κρίσιμες δομές των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ.).

Και ερχόμενοι στο σήμερα, η “κυβέρνηση”, αποδεχόμενη την παταγώδη αποτυχία της, μας καλεί και πάλι σε νέα ”καραντίνα“, στραγγαλίζει την οικονομία, οδηγεί τους πολίτες σε νέα χειρότερη φτωχοποίηση, αυτοθαυμαζόμενοι ότι είμαστε σε καλύτερη μοίρα από τις άλλες χώρες της Ε.Ε.

Τώρα, έστω και στο “και πέντε”, για να αναταχθεί αυτή η κατάσταση πρέπει άμεσα να γίνουν τα εξής:

1. Άμεση επίταξη του ιδιωτικού Τομέα Υγείας και των στρατιωτικών νοσοκομείων για τις ανάγκες της πανδημίας

2. Γενναία χρηματοδότηση του ΕΣΥ

3. Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στο ΕΣΥ

4. Δημιουργία νέων μονάδων Εντατικής Θεραπείας, στελεχωμένων με εξειδικευμένο προσωπικό

5. Ενίσχυση της ΠΦΥ και διασύνδεσή της με τη Δημόσια Υγεία για την αντιμετώπιση της πανδημίας

6. Διενέργεια μαζικών tests για τον κορωνοϊό με συνταγογράφηση και αποζημίωση από τον ΕΟΠΥΥ

7. Διασφάλιση του χαρακτήρα των Νοσοκομείων ως Γενικών, για την κάλυψη του συνόλου των αναγκών των πολιτών και ΟΧΙ στη μετατροπή τους σε μονοθεραπευτικά νοσοκομεία COVID-19.

Μόνο έτσι, με ένα ισχυρό “σήμα” ασφάλειας στην Υγεία, στην Εργασία και στο εισόδημα των ανθρώπων, μπορεί να ελπίζει κανείς στη συνειδητή συμμόρφωση της κοινωνίας για την αναχαίτιση της πανδημίας και την προστασία της Δημόσιας Υγείας».