Η παραβατικότητα των Ρομά είναι κάτι περισσότερο από μια διμοιρία ΜΑΤ!

Η παραβατικότητα των Ρομά είναι  κάτι περισσότερο από μια διμοιρία ΜΑΤ!

Με αφορμή τη συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας για το χρόνιο φαινόμενο της παραβατικότητας των Ρομά, ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης “Ανοιχτός Δήμος – Ενεργοί Πολίτες”, Σταμάτης Μπεχράκης, κατέθεσε τις δικές του απόψεις, οι οποίες απέχουν… έτη φωτός από την άποψη που κυριάρχησε. Ειδικότερα, ο δημοτικός σύμβουλος σημειώνει: “Όλη η συζήτηση για την παραβατικότητα στο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας έγινε για να… χαθούν οι βαριές και κατά εξακολούθηση διαχρονικές ευθύνες των Δημοτικών Αρχών της συντηρητικής αυτοδιοίκησης, αλλά και για να κρυφτεί η αδιέξοδη λογική της νυν Δημοτικής Αρχής, η οποία χρησιμοποίησε το… πυροσβεστικό μέρος της αστυνόμευσης σε ένα θέμα που πρωτίστως κοινωνικοπολιτικό.

Αντί να συζητήσουμε για ένα σχέδιο κοινωνικής ένταξης των 2.600 (!) Ρομά του Δήμου, με ιεραρχήσεις και αποτελεσματικές δεσμεύσεις που οδηγούν σε ουσιαστική πρόληψη της παραβατικότητας, μπήκαμε στην αδιέξοδη ατζέντα “αγιοποίησης” των πολιτικών που εφάρμοσαν αυτοδιοικητικοί όπως οι Δημ. Δράκος, Στ. Αναστασόπουλος, Παν. Νίκας της πάλαι ποτέ Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, αλλά και τις τρεις αυτοδιοικητκές περιόδους της δημαρχοντίας Νίκα.

Γίνεται λόγος για ατιμωρησία των Ρομά, τη στιγμή που κρύβουμε την εκμετάλλευσή τους για ψηφοθηρικούς λόγους. Οι κοινωνικοί αποκλεισμοί έχουν χτυπήσει κόκκινο με ρατσιστικές αντιλήψεις που εμποδίζουν και την αποτελεσματική αστυνόμευση σε εξαθλιωμένους ανθρώπους.

Η συζήτηση έκρυψε, επίσης, τη γελοιοποίηση της Δημοτικής Αρχής στη δήθεν αστυνόμευση με συνδρομή Χρυσοχοΐδη που διατυμπάνιζε. Η συνεδρίαση, επίσης, δεν έριξε φως στα δύο μεγάλα πολιτικά εγκλήματα του Παν. Νίκα, τα οποία ήταν η άρνηση στο Κέντρο Κοινότητας να φτιαχτεί κέντρο Ρομά και η άρνηση να φτιαχτούν κατοικίες για τον καταυλισμό της Αγίας Τριάδας.

Εμβληματικό μέτρο της συνεδρίασης ήταν να περιοριστεί η συμμετοχή των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου στη δημιουργία επιτροπής πρόληψης της παραβατικότητας με υποκρυπτόμενο στόχο να περιοριστεί η πολιτική υπόσταση της επιτροπής σε “τεχνοκράτες”.

Εδώ και αν είναι εκτέλεση της λογικής! Στην επιτροπή που θα συγκροτήσουμε για την καλύτερη λειτουργία της, αποφασίστηκε να μειωθεί η εκπροσώπηση της αντιπολίτευσης από δύο μέλη σε ένα, στο πλαίσιο μιας ατζέντας η οποία έχει απλωθεί σε όλη τη χώρα, η οποία παρουσιάζει την αναλογική εκπροσώπηση ως την αιτία του κακού στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Αυτό που αντιληφθήκαμε από τη συζήτηση είναι ότι και η σημερινή Δημοτική Αρχή δεν μπορεί να θέσει το πλαίσιο μιας συζήτησης, ούτε να ηγηθεί αυτοδιοικητικά στα μεγάλα κοινωνικά προβλήματα, τα οποία δυστυχώς θα ενταθούν στις μέρες που έρχονται”.

Α.Π.