Μετά την ελαιοσυγκομιδή σκοπεύουν να κάνουν τεστ για κορωνοϊό στην Τριφυλία;

Μετά την ελαιοσυγκομιδή σκοπεύουν  να κάνουν τεστ για κορωνοϊό στην Τριφυλία;

«Η διαχείριση των κρουσμάτων κορωνοϊού, που διαπιστώθηκαν τις τελευταίες ημέρες σε εργάτες γης στην Τριφυλία, αποτέλεσε θέμα ευρείας σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στην Κυπαρισσία σήμερα Πέμπτη 12 Νοεμβρίου, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δημαρχείου Τριφυλίας, στην οποία έλαβε μέρος ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Στάθης Αναστασόπουλος. Έπειτα από μακρά συζήτηση επί του συνόλου των θεμάτων που πρόσφατα προέκυψαν όσον αφορά εκδήλωση κρουσμάτων κορωνοϊού σε εργάτες γης, αποφασίστηκαν τα εξής: 

–Η διενέργεια αρκετών τεστ ανίχνευσης του κορωνοϊού (μοριακά και rapid test), τα οποία θα υλοποιηθούν από κλιμάκια του ΕΟΔΥ, το Νοσοκομείο της Κυπαρισσίας και τα Κέντρα Υγείας Φιλιατρών και Καλαμάτας

–Τα τεστ θα προέρχονται από τα διαθέσιμα του ΕΟΔΥ, από τις προμήθειες της Περιφέρειας για τους εργάτες γης και από τεστ που θα προμηθευτεί άμεσα ο Δήμος Τριφυλίας

–Περαιτέρω αποφασίστηκε, στο πλαίσιο της συνεργασίας όλων των εμπλεκομένων φορέων, να εξευρεθεί χώρος κατάλληλος, προκειμένου να απομονώνονται τα θετικά κρούσματα του ιού για την αποτροπή της διασποράς του», αναγράφεται σε δελτίο Τύπου που δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας Πελοποννήσου στις 12 Νοεμβρίου και ώρα 20:58. 

Τις επόμενες μέρες σε τοπικά ΜΜΕ φιλοξενήθηκαν δηλώσεις αιρετών της Περιφερειακής Αρχής Νίκα για το ζήτημα των τεστ σε εργάτες γης, ενώ εκδόθηκε δελτίο Τύπου από την Περιφέρεια που ενημέρωνε πως «διατέθηκαν 5.000 rapid test από την Περιφέρεια για έλεγχο κορωνοϊού σε εργάτες γης, στο πλαίσιο της ελαιοκομικής περιόδου», αναφέροντας: «Συνολικά 5.000 rapid test για την ταχεία διάγνωση του κορωνοϊού διατέθηκαν από την Περιφέρεια Πελοποννήσου προς τις Περιφερειακές Ενότητες, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν για τον έλεγχο των εργατών γης που πρόκειται να απασχοληθούν κατά την ελαιοκομική περίοδο στις 5 Περιφερειακές Ενότητες. Συγκεκριμένα ανά Περιφερειακή Ενότητα δόθηκαν, στην Αργολίδα 800 r.t., στην Αρκαδία 400, στην Κορινθία 400, στη Λακωνία 1.400 και στη Μεσσηνία 2.000 (εκ των οποίων έχουν ήδη διατεθεί 360)». 

Ο δήμαρχος Τριφυλίας, Γιώργος Λεβεντάκης, στη σύσκεψη που διεξήχθη την Πέμπτη 12 Νοεμβρίου, αλλά και σε δηλώσεις του, τόνισε ότι τα Φιλιατρά είναι υγειονομική βόμβα κάνοντας λόγο για 3.000 εργάτες γης στην περιοχή της Τριφυλίας και ότι αρχές της εβδομάδας θα μεταβεί ο ΕΟΔΥ στην περιοχή για τεστ. Σε δηλώσεις του μόλις την Τετάρτη 18 Νοεμβρίου τόνισε στο BEST ότι «εγώ σαν δήμος ή αύριο ή μεθαύριο παραλαμβάνω 1.000 rapid test. Αυτή τη στιγμή στο Κ.Υ. Φιλιατρών και στο Νοσοκομείο Κυπαρισσίας γίνονται και μπορώ να πω ότι πολλοί παραγωγοί με τους εργάτες τους οποίους απασχολούν έρχονται οι ίδιοι και το κάνουν. Είμαστε σε καλό, δεν έχουμε, δηλαδή δεν υπάρχει κάτι ανησυχητικό ως προς το ότι υπάρχουν κρούσματα που δε θέλουν να εξεταστούν και τα λοιπά. Έρχονται μόνοι τους, οικειοθελώς και κάνουν τις εξετάσεις. Όμως εμείς, παραλαμβάνοντας αύριο ή μεθαύριο τα rapid test, θα κάνουμε κι εμείς, θα βγούμε κι εμείς να κάνουμε, θα έρθει και ο ΕΟΔΥ όπως σας είπα και θα μπορέσουμε να κάνουμε κι εμείς με κάποιους, εξειδικευμένο προσωπικό, θα κάνουμε κι εμείς όπου χρειαστεί, θα πάμε έστω και στις περιοχές στις οποίες βρίσκονται». 

Συνοψίζοντας, οκτώ μέρες μετά τη σύσκεψη στην Κυπαρισσία για τη διαχείριση κρουσμάτων σε εργάτες γης στην Τριφυλία και δη την περιοχή των Φιλιατρών, μόνο η Νοσηλευτική Μονάδα Κυπαρισσίας υλοποίησε τη δράση διενέργειας τεστ, την Παρασκευή κιόλας, την οποία είχε αναλάβει, κι όπως έχει αναφερθεί βρέθηκαν θετικοί τρεις αλλοδαποί εργάτες γης. 

Καμία άλλη μέρα, από καμία Αρχή, υπηρεσία και φορέα, δε διενεργήθηκαν τεστ. Καμία μέριμνα για χώρο φιλοξενίας των κρουσμάτων δεν ελήφθη. Ακόμα και οι 3 θετικοί αλλοδαποί εργάτες γης στα Φιλιατρά συνέχισαν να διαμένουν στην εστία τους, μαζί με όλους τους άλλους που διέμεναν μέχρι και την προηγούμενη Παρασκευή, οπότε και σε τεστ της Ν.Μ. Κυπαρισσίας βρέθηκαν θετικοί, και το Α.Τ. Τριφυλίας ελέγχει για την παραμονή τους σε καραντίνα. 

Μόλις προχθές Κινητή Ομάδα του ΕΟΔΥ βρέθηκε στο Δικαστικό Μέγαρο Κυπαρισσίας ύστερα από άμεση ανταπόκριση σε αίτημα του προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Κυπαρισσίας, Θανάση Πετρόπουλου. Φαντάζει αδιανόητο Δήμος Τριφυλίας και Περιφέρεια Πελοποννήσου να έχουν υποβάλει σχετικό αίτημα στον ΕΟΔΥ για αποστολή Κινητής Ομάδας για τεστ σε εργάτες γης και να μην έχει ανταποκριθεί ο ΕΟΔΥ επί τόσες μέρες…