Παύσεις στο κέντρο και τις γειτονιές της Καλαμάτας

Παύσεις στο κέντρο και τις γειτονιές της Καλαμάτας

Η ζωή όλων μας είναι γεμάτη αγώνα και αγωνία να προλάβουμε! Τις δουλειές μας, τις υποχρεώσεις μας, το χρόνο που κυλάει και τρέχουμε και πάλι τρέχουμε… Μέσα στον ιστό της πόλης μας χρειάζονται ανάσες! Ένα σημείο για μια συνάντηση, μια μικρή ανάπαυλα, για να συνεχίσουμε τη μέρα μας, ένα μικρό πάρκο για μια γρήγορη βόλτα με το σκύλο μας, μια στάση για μια ανάσα από λίγο πράσινο, ένα παγκάκι για να καθίσουμε και να μαζέψουμε δυνάμεις, μια μικρή παύση!

Μας αρέσει η ιδέα που ήδη υλοποιείται από το Δήμο Καλαμάτας και εμείς, ως Κοινότητα Καλαμάτας, έχουμε τις προτάσεις μας για νέους χώρους στους οποίους θα μπορέσει να επεκταθεί αυτή η πρωτοβουλία. Ήδη οι συμπολίτες μας εκφράζονται θετικά και έχουν τις δικές τους προτάσεις και θα πρέπει να τις λάβουμε υπόψη.

Η ιδέα μας είναι όλοι αυτοί οι χώροι να ονομαστούν «ΠΑΥΣΕΙΣ»! Μια λέξη που όλοι χρειαζόμαστε στην καθημερινότητά μας. Mια λέξη την οποία και οι Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου μπορούν να χρησιμοποιήσουν, αφού αυτοί οι χώροι θα έχουν μοναδικά χαρακτηριστικά. Ταυτόχρονα, σε κάθε έναν από αυτούς τους χώρους μπορούμε να δώσουμε και ένα όνομα, συνδυάζοντάς το με την περιοχή που βρίσκεται ή την ίδια την κατασκευή του. Επίσης, εφόσον υπάρχει η δυνατότητα, μπορεί να διατηρηθεί κάποιο στοιχείο το οποίο υπάρχει ήδη στο χώρο, π.χ. ένα δέντρο ή κάποιο κομμάτι παλιού εξοπλισμού ή λιθοδομής.

Κάθε «ΠΑΥΣΗ» προτείνουμε να έχει και το μοναδικό της όνομα! Συγκεντρώσαμε, μέσα από τον πλούτο της ελληνικής γλώσσας, κάποιες λέξεις οι οποίες απευθείας μεταφράζονται στα αγγλικά και έτσι το μήνυμα γίνεται ταυτόχρονα έντονο και διάχυτο!

ΠΑΥΣΗ ΝΟΣΤΑΛΓΙΑ – PAUSE NOSTALGIA

ΠΑΥΣΗ ΕΜΦΑΣΗ – PAUSE EMPHASIS

ΠΑΥΣΗ ΝΕΚΤΑΡ – PAUSE NECTAR

ΠΑΥΣΗ ΡΥΘΜΟΣ – PAUSE RHYTHM

ΠΑΥΣΗ ΚΛΑΣΣΙΚΟ – PAUSE CLASSIC

ΠΑΥΣΗ ΣΤΕΡΕΟΤΥΠΟ – PAUSE STEREOTYPE

ΠΑΥΣΗ ΑΡΜΟΝΙΑ – PAUSE HARMONY

ΠΑΥΣΗ ΕΘΟΣ – PAUSE ETHOS

ΠΑΥΣΗ ΠΑΘΟΣ – PAUSE PATHOS

ΠΑΥΣΗ ΕΛΙΞΗΡΙΟ – PAUSE ELIXIR

ΠΑΥΣΗ ΥΠΟΣΤΑΣΗ – PAUSE HYPOSTASIS

ΠΑΥΣΗ ΟΥΤΟΠΙΑ – PAUSE UTOPIA

ΠΑΥΣΗ ΚΡΙΣΗ – PAUSE CRISIS

 ΠΑΥΣΗ ΔΡΑΜΑ – PAUSE DRAMA

ΠΑΥΣΗ ΑΥΘΕΝΤΙΚΟ – PAUSE AUTHENTIC

ΠΑΥΣΗ ΗΡΩΕΣ – PAUSE HEROES

Υπό διαμόρφωση βρίσκονται αυτές τις μέρες δυο μικροί αστικοί χώροι, εγκαταλελειμμένοι μέχρι σήμερα ή χωρίς αξιοποίηση. Προτείνουμε για το μεν πρώτο επί των οδών Κεφάλα και Νέδοντος την ονομασία «ΠΑΥΣΗ ΝΟΣΤΑΛΓΙΑ – PAUSE NOSTALGIA». Η ονομασία αυτή συνδυάζεται με την περιοχή του Σιδηροδρομικού Σταθμού, το πλήθος των αναμνήσεων που έχει ο χώρος και τη νοσταλγία ως λέξη που τον χαρακτηρίζει.

Ο δεύτερος, σχεδόν έτοιμος χώρος, στη νησίδα της οδού Ασκληπιού (θεού της Ιατρικής που λατρευόταν σε όλον τον ελλαδικό χώρο κατά την αρχαιότητα – κεντρική φυσιογνωμία του αρχέτυπου των ιατρών-θεραπευτών), έχει μια ξεχωριστή σημειολογία. Σε αυτό το μικρό πρώην αλσύλλιο προβλέπεται να διατηρηθούν τα μεγάλα πεύκα που είναι φυτεμένα εδώ και δεκάδες χρόνια, επιπλέον φύτευση και αστικός εξοπλισμός (παγκάκια, καλαθάκια απορριμμάτων κ.λπ.) και στο κέντρο του νέου χώρου η εγκατάσταση ενός βραχόκηπου και η εγκατάσταση βρύσης με πόσιμο νερό.

Η «παύση» αυτή μπορεί να ονομαστεί «ΠΑΥΣΗ ΗΡΩΕΕΣ – PAUSE HEROES» και να αφιερωθεί προς τιμήν των σύγχρονων «Aσκληπιών», των ιατρών και νοσηλευτών όλου του κόσμου, οι οποίοι με αυταπάρνηση και συγκινητική προσφορά δίνουν έναν τεράστιο αγώνα για τη δική μας επιβίωση απέναντι στον κορωνοϊό!

Προτείνουμε να ζητηθεί η δημιουργική παρέμβαση του καλλιτεχνικού διευθυντή του Εικαστικού Εργαστηρίου της «Φάρις», Παναγιώτη Λαμπρινίδη, ο βραχόκηπος με τη βρύση στο μέσο αυτής της «ΠΑΥΣΗΣ ΗΡΩΩΝ» να μετατραπεί σε ένα συμβολικό τοπόσημο της πόλης της αλληλεγγύης και του πολιτισμού, το οποίο θα υπενθυμίζει και θα ευχαριστεί τους σύγχρονους ΗΡΩΕΣ!

Του Παναγιώτη Ι. Λύρα

Προέδρου Συμβουλίου Κοινότητας Καλαμάτας