Παραβατικότητα Ρομά στο Δήμο Καλαμάτας: Καταστολή και αυστηροποίηση ποινών δε λύνουν το πρόβλημα…

Παραβατικότητα Ρομά στο Δήμο Καλαμάτας: Καταστολή και αυστηροποίηση  ποινών δε λύνουν το πρόβλημα…

Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου την περασμένη Παρασκευή συζητήθηκε, μεταξύ άλλων, το μείζον θέμα της παραβατικότητας των Ρομά, φαινόμενο που ταλαιπωρεί το Δήμο Καλαμάτας- και όχι μόνο- τα τελευταία χρόνια.

Για το θέμα αυτό κυριάρχησε, κυρίως, η άποψη της καταστολής και η αυστηροποίηση του νομικού πλαισίου γύρω από τις ποινές που επιβάλλονται στους παραβάτες.

Από την πλευρά των επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων της αντιπολίτευσης και των δημοτικών συμβούλων τέθηκαν και οι παράμετροι της πρόληψης, κυρίως μέσω της εκπαίδευσης των νεαρών Ρομά

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης παρέμβαση έγινε και από την επιμελήτρια ανηλίκων – κοινωνική λειτουργό, Αγγελική Ρουμελιώτου και τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας, Περικλή Ξηρογιάννη. 

Η κα Αγγελική Ρουμελιώτου επισήμανε ότι “αν δεν παρέμβουμε εγκαίρως, θα έχουμε δυσάρεστα αποτελέσματα”, ενώ σημείωσε πως “η πρόληψη πρέπει να πάει πολύ πιο πριν, εκεί που δεν έχουμε παραβατικότητα”. Αναφορά έκανε στη σχολική διαρροή και εγκατάλειψη του σχολείου από το παιδί, που… μαθηματικά θα πάρει το δρόμο της παραβατικότητας, και στην οικογένεια που εγκρίνει και αδιαφορεί για την παραβατικότητα. 

Η κα Ρουμελιώτου επισήμανε ότι υπάρχει ο νόμος, αλλά δεν έχουν εκδοθεί οι υπουργικές αποφάσεις για κίνητρο κι επιβράβευση για τα παιδιά που μένουν στο σχολείο. Προέκρινε, επίσης, την ανάγκη καταγραφής – αποτύπωσης των Ρομά και δήλωσε πως η υπηρεσία της είναι παρούσα σε κάθε προσπάθεια.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας, Περικλής Ξηρογιάννης, στάθηκε στην ανάγκη να υπάρχει ο φόβος της κύρωσης και της ποινής. Παρατήρησε ότι δεν υπάρχει προστασία στα παιδιά Ρομά που δεν πάνε σχολείο, δεν έχουν κυρώσεις οι γονείς, και ένα παιδί Ρομά δεν προστατεύεται, όπως προβλέπουν οι διεθνείς συνθήκες. 

Συμπλήρωσε, δε, την ανάγκη προστασίας της γυναίκας Ρομά, “ανήλικο κορίτσι που γίνεται μητέρα”, και ζήτησε, μεταξύ άλλων, να αυστηροποιηθεί ο νόμος στην κακουργηματική κλοπή, να ενισχυθεί η παρουσία της Αστυνομίας, να γίνονται πιο αυστηροί έλεγχοι, ενώ τάχθηκε κατά των καταυλισμών και των αποκλεισμένων περιοχών.

Πέραν, όμως, των κατασταλτικών μέτρων που κυριάρχησαν κατά κόρον στη συνεδρίαση, καλό θα ήταν να πάρουμε κι ένα μάθημα για τον τρόπο που χειρίστηκε η Πορτογαλία το θέμα. Οι όποιες θετικές αλλαγές που προέκυψαν στην πολιτική της συγκεκριμένης χώρας, αλλά και η ειδοποιός διαφορά ήταν η συμμετοχή των Διαμεσολαβητών των Ρομά στην τοπική αυτοδιοίκηση και η συμμετοχή των ομάδων της κοινότητας στη λήψη αποφάσεων για την αντιμετώπιση θεμάτων όπως οι διακρίσεις, το μορφωτικό επίπεδο και οι ευκαιρίες απασχόλησης.

Αυτή η πραγματιστική και συμμετοχική προσέγγιση δείχνει ότι η συνεργασία Ρομά και υπόλοιπου πληθυσμού σε τοπικό επίπεδο, όπως αυτή υποστηρίζεται από την πολιτική ηγεσία, είναι μια αξιόλογη επένδυση που πρέπει να ενισχυθεί και να διατηρηθεί. 

Α.Π.