Ποιοι εξαιρούνται από τη χρήση μάσκας στο αυτοκίνητο

Ποιοι εξαιρούνται από τη χρήση μάσκας στο αυτοκίνητο

Μετά τη δημοσίευση των σχετικών ΦΕΚ διευκρινίσθηκαν αρκετά ζητήματα σε ό,τι αφορά τις νέες απαγορεύσεις που έχουν επιβληθεί, ανά περιοχή κατάταξης, όπως αυτή έχει ορισθεί από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και τον ΕΟΔΥ.

Ένα από τα ζητήματα που έχουν προκαλέσει σύγχυση στον κόσμο είναι ποιοι εξαιρούνται από τη χρήση μάσκας στο αυτοκίνητο. Σύμφωνα, λοιπόν, με το ΦΕΚ, στις κίτρινες περιοχές εξαιρούνται από την υποχρέωση χρήσης μάσκας σε ΙΧ όταν επιβαίνουν μόνο ο/η οδηγός, σύζυγοι/συμβιούντες και συγγενείς α’ και β’ βαθμού. Στα ΙΧ επιτρέπονται έως 3 άτομα πλέον του οδηγού. Επιτρέπεται η υπέρβαση του ορίου αποκλειστικά και μόνο για γονείς και τέκνα.

Στις κόκκινες περιοχές εξαίρεση από την υποχρέωση χρήσης μάσκας σε ΙΧ όταν επιβαίνουν έχουν μόνο ο/η οδηγός, σύζυγοι/συμβιούντες και συγγενείς α’ και β’ βαθμού. Στα ΙΧ επιτρέπεται ένας επιβάτης πλέον του οδηγού. Επιτρέπεται η υπέρβαση του ορίου αποκλειστικά και μόνο για γονείς και τέκνα.

Ποιοι είναι οι συγγενείς α’ και β’ βαθμού:

Α’ βαθμού: (κατιόντες – ανιόντες) γονείς, παιδιά (εξ αγχιστείας) ο σύζυγος, η σύζυγος, πεθερός, πεθερά

Β’ βαθμού: (κατιόντες – ανιόντες) παππούδες, γιαγιάδες, εγγόνια (εξ αγχιστείας) γαμπρός, νύφη, κουνιάδος, κουνιάδα (γυναικάδελφοι), (εκ πλαγίου) αδέλφια.