Προειδοποιητικά «ρολά» κατεβάζουν την Παρασκευή δικαστές και εισαγγελείς

Προειδοποιητικά «ρολά» κατεβάζουν  την Παρασκευή δικαστές και εισαγγελείς

Αποχή από τα δικαστήρια αύριο Παρασκευή από τις 9.00 το πρωί έως τις 12.00 το μεσημέρι αποφάσισε η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, διαμαρτυρόμενη για την πλήρη λειτουργία των δικαστηρίων και επισημαίνοντας την επικινδυνότητα λόγω κορωνοϊού.

Αυτό προκάλεσε την έντονη, έστω και άτυπη μέχρι στιγμής, αντίδραση πολλών δικηγόρων, οι σύλλογοι των οποίων με την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων ζήτησαν επίσημα από την κυβέρνηση να μην υπάρξει αναστολή λειτουργίας των δικαστηρίων.

Προειδοποιητική αποχή

Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων προειδοποιεί ότι αυτό είναι το πρώτο της μήνυμα για τις αντιδράσεις που θα ακολουθήσουν. Εξαρχής είχε καταγράψει ενστάσεις για την πλήρη λειτουργία των δικαστηρίων, επισημαίνοντας την επικινδυνότητα λόγω κορωνοϊού, που όμως δεν έγιναν δεκτές βάσει της νέας ΚΥΑ του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Απάντηση στη νέα ΚΥΑ, με την οποία πέρασε το αίτημα των δικηγόρων και δόθηκε το πράσινο φως για τη λειτουργία των δικαστηρίων, παρά τις ενστάσεις που διατυπώθηκαν από τις δικαστικές και εισαγγελικές ενώσεις, έδωσε χθες το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕνΔΕ), όπου αποφασίσθηκε ότι την Παρασκευή 6 Νοεμβρίου θα προχωρήσουν σε διακοπή συνεδριάσεων όλων των ποινικών και πολιτικών δικαστηρίων, αλλά και κάθε άλλης δικαστικής ενέργειας από τις 9.00 το πρωί μέχρι τις 12.00 το μεσημέρι.

Αντίθετοι οι δικηγόροι

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση που εκδόθηκε, πρόκειται για το πρώτο μήνυμα διαμαρτυρίας προς την κυβέρνηση, ενώ επαναλαμβάνει τις καταγγελίες για ικανοποίηση συντεχνιακών συμφερόντων που οδήγησαν στην έκδοση της συγκεκριμένης ΚΥΑ (την οποία χαρακτηρίζουν επικίνδυνη) για κανονική λειτουργία των δικαστηρίων σε βάρος της δημόσιας υγείας.

Ήδη, από την πρώτη στιγμή της δημοσίευσης της ΚΥΑ, οι τρεις δικαστικές ενώσεις (Ένωση Δικαστών Εισαγγελέων, Διοικητικών Δικαστών και Ένωση Εισαγγελέων) δήλωσαν ξεκάθαρα πως δε θα μείνουν αδρανείς, αφήνοντας ανοιχτό να χρησιμοποιήσουν «όλα τα μέσα συλλογικής δράσης, προκειμένου να επικρατήσει η λογική πριν να είναι πολύ αργά», προαναγγέλλοντας ουσιαστικά ακόμα και αποχή από τα καθήκοντά τους.

Με το που έγινε γνωστή αυτή η ανακοίνωση προκάλεσε πολλές αντιδράσεις δικηγόρων. Χαρακτηριστική είναι η αναφορά που έκανε με δημόσια ανάρτηση ο Μεσσήνιος δικηγόρος Δημήτρης Αναστασόπουλος, μέλος του Δ.Σ του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών. Μεταξύ άλλων, αναφέρει: «Δυστυχώς, έχει ανοίξει ο ασκός του Αιόλου. Πρέπει όλοι να επανέλθουμε στη σοβαρότητα και τη σύνεση προτού υπάρξουν παράπλευρες απώλειες. Και πρωτίστως απώλειες υγείας.

Καλώ την πλειοψηφία των δικαστών, καλώ την ΕΔΕ, να αναθεωρήσει τη στάση της. Είμαστε όλοι γεννήματα της ίδιας μήτρας, της νομικής επιστήμης. Δεν είναι τώρα η ώρα για διαξιφισμούς, δεν είναι τώρα η ώρα να αποδείξουμε ποιος είναι πιο “ισχυρός”, το μόνο εύκολο είναι η ανταλλαγή “μηνυμάτων”, “επιστολών” και χαρακτηρισμών. Έχουμε όλοι να χάσουμε και πρωτίστως η ίδια η Δικαιοσύνη και η κοινωνία.

Από πλευράς μου θα πάρω κάθε δυνατή πρωτοβουλία, προτού εκτραχυνθεί τελείως η κατάσταση».

Β.Β.