Σε ύψιστη ετοιμότητα το Νοσοκομείο Καλαμάτας για ασθενείς με κορωνοϊό με 35 κλίνες και 4 ΜΕΘ σε διαθεσιμότητα

Σε ύψιστη ετοιμότητα το Νοσοκομείο Καλαμάτας για ασθενείς  με κορωνοϊό με 35 κλίνες και 4 ΜΕΘ σε διαθεσιμότητα

9 νέα κρούσματα και 23 ασθενείς στην κλινική “covid -19”

Νέο «μακάβριο» ρεκόρ με 72 νεκρούς από επιπλοκές κορωνοϊού καταγράφηκε χθες στη χώρα μας, ενώ οι διασωληνωμένοι είναι 519 στις ΜΕΘ των νοσοκομείων, με τη Βόρεια Ελλάδα να λαμβάνει τη «μερίδα του λέοντος».

Την ίδια στιγμή σε καλύτερη μοίρα παραμένει η περιοχή μας. Χθες ανακοινώθηκαν από τον ΕΟΔΥ 9 νέα κρούσματα στη Μεσσηνία, ενώ λίγο χειρότερη σε σχέση με προχθές είναι η κατάσταση στην κλινική “covid -19” του Γενικού Νοσοκομείου Καλαμάτας με 23 ασθενείς. 

Η διοίκηση του νοσοκομείου γνωστοποίησε, επίσης, χθες σε ανακοίνωση που εξέδωσε το σχεδιασμό της για την αντιμετώπιση της πανδημίας, καθώς και όσα έχουν συμβεί μέχρι σήμερα. Όπως τονίζεται, το Νοσοκομείο Καλαμάτας παραμένει σε ύψιστη ετοιμότητα με τις κλίνες της κλινικής «κορωνοϊού» να έχουν φτάσει από 6 τις 35 και με σχεδιασμό να αυξηθούν περαιτέρω, εφόσον αυτό καταστεί αναγκαίο. 

Παράλληλα, είναι ήδη έτοιμες 4 ΜΕΘ για την αντιμετώπιση περιστατικών κορωνοϊού που θα χρειαστούν «αυξημένη φροντίδα». 

Τέλος, τονίζεται ότι «τεστ» κορωνοϊού οι πολίτες μπορούν να κάνουν τόσο στο Κ.Υ. Καλαμάτας όσο και στο Μελιγαλά και είναι προτιμότερο να μην πηγαίνουν γι’ αυτό το λόγο στο νοσοκομείο, ενώ πολύ σύντομα θα λειτουργήσει τηλεφωνική γραμμή για οδηγίες σε όσους ασθενείς είναι θετικοί στο νέο ιό και χρειάζονται είτε ενημέρωση είτε νοσηλεία.

Η ανακοίνωση της διοίκησης του Νοσοκομείου αναλυτικά:

Στο πλαίσιο του επιχειρησιακού σχεδιασμού της Νοσηλευτικής Μονάδας Καλαμάτας για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού στις δομές υγείας, με έμφαση στην καλύτερη διαχείριση και ολοκληρωμένη φροντίδα των ύποπτων ή επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, σας γνωστοποιούμε ότι:

Από την έναρξη λειτουργίας της κλινικής COVID (2/9/2020) μέχρι και σήμερα έχουν νοσηλευτεί 68 ασθενείς και έχουν πάρει εξιτήριο 43 άτομα.

Προχωρήσαμε σε αύξηση της δυναμικότητας της COVID Κλινικής από 6 σε 35 κλίνες και υπάρχει ειδική μέριμνα στο σχεδιασμό του νοσοκομείου για επιπλέον ανάπτυξή τους σε περίπτωση ραγδαίας αύξησης των κρουσμάτων.

Δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στη νοσηλεία των ασθενών αυτών τηρώντας τις κατευθυντήριες οδηγίες για τη θεραπεία και φροντίδα τους, ενισχύοντας την κλινική COVID:

α) με επέκταση του δικτύου παροχής ιατρικού οξυγόνου και των λήψεών του

β) με δομικές παρεμβάσεις στο χώρο της κλινικής και

γ) στελεχώνοντας το τμήμα με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

Δημιουργήθηκε ειδικός θάλαμος αιμοκάθαρσης θετικών αιμοκαθαιρούμενων ασθενών στην κλινική COVID υπό την επίβλεψη του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού του Νοσοκομείου.

Για τους θετικούς ασθενείς που χρειάζονται αυξημένη φροντίδα ή εντατική παρακολούθηση έχει δρομολογηθεί η λειτουργία ΜΕΘ COVID στο χώρο της Μονάδας Εμφραγμάτων, δυναμικότητας έως 4 κλινών, πλήρως εξοπλισμένη με τον απαιτούμενο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό και η οποία αναμένεται να λειτουργήσει όταν παρουσιαστεί ανάγκη.

Η Μονάδα Εμφραγμάτων μετεγκαθίσταται σε ανάλογο χώρο, ίδιας δυναμικότητας (6 κλίνες), που διαμορφώθηκαν και εξοπλίστηκαν για το σκοπό αυτό σε χώρο της Καρδιολογικής Κλινικής, με πλήρη ασφαλή υποδομή.

Σημαντική θεωρείται η στελέχωση της διαλογής για ύποπτα ή επιβεβαιωμένα κρούσματα COVID-19 που λειτουργεί στο χώρο της υποδοχής του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών με τρεις (3) γιατρούς (2 Γενικούς Ιατρούς και 1 Αγροτικό Ιατρό που μας διατέθηκαν από τα Κέντρα Υγείας για το σκοπό αυτό) σε πρωινή λειτουργία με στόχο την ομαλή εξυπηρέτηση των περιστατικών αυτών.

Για τη καλύτερη διαχείριση των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων θα λειτουργήσει πιλοτικά, σε πρωινό ωράριο, η τηλεφωνική γραμμή εξυπηρέτησης με αριθμό: 27210 46389, στην οποία θα μπορούν να καλούν οι πολίτες που είναι θετικοί στο κορωνοϊό SARS–CoV-2 (COVID-19) και ΜΟΝΟ και χρήζουν ελέγχου λόγω επιδείνωσης της κατάστασής τους.

Σε κάθε περίπτωση οι πολίτες θα πρέπει να γνωρίζουν ότι ασθενείς με ήπια συμπτώματα και χωρίς υποκείμενο νόσημα, θα πρέπει να παραμένουν σπίτι τηρώντας όλες τις οδηγίες που αναφέρονται από τον ΕΟΔΥ.

Υπενθυμίζουμε ότι τεστ ανίχνευσης SARS COV 2 διενεργούνται και στα Κέντρα Υγείας Καλαμάτας και Μελιγαλά.

Συστήνεται η αποφυγή των άσκοπων μετακινήσεων από και προς το Νοσοκομείο.

Παρακαλούμε για τη συνδρομή όλων των πολιτών ώστε να διασφαλιστεί πρωτίστως η προφύλαξη των ασθενών που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.

Του Κώστα Γαζούλη