Το 85% των γυναικών έχει υποστεί σεξουαλική παρενόχληση εν ώρα εργασίας

Το 85% των γυναικών έχει υποστεί σεξουαλική παρενόχληση εν ώρα εργασίας

Έρευνα στην Ελλάδα της actionaid 

Σύμφωνα με τα ευρήματα της πανελλαδικής έρευνας που διεξήχθη από την εταιρεία «Qed market research» για λογαριασμό της ActionAid, το 85% των γυναικών στην Ελλάδα έχει υποστεί σεξουαλική παρενόχληση στο χώρο εργασίας, ενώ την ίδια ώρα μόνο το 6% των θυμάτων κατήγγειλε επίσημα το περιστατικό σε αρμόδιο φορέα. Μάλιστα, στο χώρο του τουρισμού και της εστίασης το 22% των γυναικών αναφέρει ότι έχει υπάρξει θύμα σεξουαλικής επίθεσης ή βιασμού.

Συγκεκριμένα, η έρευνα χωρίστηκε σε δύο διαφορετικά σκέλη. Το πρώτο είχε ως δείγμα 1.001 γυναίκες σε όλη τη χώρα και το δεύτερο, 376 εργαζόμενες στους κλάδους της εστίασης και του τουρισμού, οι οποίοι επιλέχθηκαν λόγω των αρκετών περιστατικών σεξουαλικής παρενόχλησης, που ήδη παρατηρούνταν προ της έρευνας.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τα ευρήματα της έρευνας, στο πρώτο σκέλος, το 85% των  1.001 γυναικών που συμμετείχαν ανέφερε ότι έχει υποστεί σεξουαλικά παρενοχλητική συμπεριφορά στην εργασία. Μία στις δέκα γυναίκες έχει υπάρξει θύμα απόπειρας σεξουαλικής επίθεσης, ενώ μία στις πέντε σημειώνει ότι έχει υπάρξει θύμα σεξουαλικού εκβιασμού. Κυρίως τέτοιου είδους παρενοχλήσεις εντοπίζονται σε ηλικιακά νεότερες κοπέλες με μικρότερη εργασιακή εμπειρία.

Το 50% των γυναικών αυτών δήλωσαν πως το περιστατικό της παρενόχλησης προήλθε από συνάδελφο, με το 25% να αναφέρει ότι προήλθε από πελάτη, την ώρα που στο 20% ανέρχεται το ποσοστό σχετικά με τις παρενοχλήσεις από διευθυντές/ιδιοκτήτες της επιχείρησης.

Λίγο παραπάνω από το 50% των παρενοχλήσεων έχουν λάβει χώρα σε χώρο γραφείου, και σχεδόν 1/3 έχουν εκδηλωθεί σε κοινόχρηστους χώρους, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως μόλις το 6% των γυναικών που έχει υποστεί σεξουαλική παρενόχληση κατήγγειλε επίσημα το περιστατικό σε αρμόδιο φορέα (π.χ. Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας) και μόνο το 37% το ανέφερε στη διοίκηση της εταιρείας ή του οργανισμού.

Με άλλα λόγια, δηλαδή, το 94% των γυναικών που ήταν θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης, δεν κατήγγειλαν το περιστατικό στον αρμόδιο φορέα, ενώ ιδιαίτερη σημασία έχει πως είναι ακριβώς το ίδιο ποσοστό γυναικών (94%) που υπογραμμίζει την αναγκαιότητα θέσπισης και εφαρμογής πολιτικών από τη διοίκηση της εργασίας τους, με στόχο φυσικά να σταματήσουν τέτοιου είδους συμπεριφορές.

Επίσης, στην ερώτηση «τι συνέπειες είχε για εσάς η παρενόχληση που βιώσατε;», το 35% απάντησε ότι υπέστη αρνητικές συνέπειες στη σωματική και ψυχική υγεία, το 92% των θυμάτων βίωσε επιπτώσεις σε προσωπικό και επαγγελματικό επίπεδο, ενώ το 18% αναγκάστηκε να παραιτηθεί.

Όσον αφορά στους χώρους της εστίασης και του τουρισμού, όπως προαναφέρθηκε, το 22% των γυναικών που εργάζονται στους συγκεκριμένους κλάδους ανέφεραν πως υπήρξαν θύματα σεξουαλικής επίθεσης ή βιασμού, το 27% δηλώνει ότι υπήρξε θύμα σεξουαλικού εκβιασμού, ενώ το 85% των γυναικών που εργάζονται σήμερα στους συγκεκριμένους κλάδους αναφέρουν ότι έχουν υποστεί σεξουαλική παρενόχληση στον χώρο εργασίας.

Τα πιο συχνά περιστατικά αφορούν μη λεκτική συμπεριφορά και κυρίως προκλητικά βλέμματα με μία στις τρεις εργαζόμενες στον κλάδο να τα βιώνει καθημερινά ή συχνά. Συνολικά, περίπου 80% των εργαζομένων στον κλάδο έχει γίνει στόχος βλεμμάτων και λεκτικής σεξουαλικής παρενόχλησης, καθώς και αποδέκτης σεξουαλικών ιστοριών.

Επιπροσθέτως, περίπου το 75% των γυναικών έχουν βιώσει ανεπιθύμητη σωματική επαφή, το 40% έχουν υποστεί πίεση για ερωτικό ραντεβού, παρενοχλητική παρακολούθηση (stalking) και μηνύματα προσβλητικού περιεχομένου.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει ένα ακόμη εύρημα της έρευνας, σύμφωνα με το οποίο ένα ποσοστό της τάξης του 50% των συμμετεχουσών δήλωσαν πως πρέπει να βιώσουν περιστατικό σεξουαλικής παρενόχλησης, για να εξασφαλίσουν φιλοδώρημα, ενώ οι περισσότερες αναφορές για σεξουαλική παρενόχληση εμπλέκουν κάποιον πελάτη.

Ακόμη όμως και σε περίπτωση που ο δράστης ήταν συνάδελφος, αξίζει να σημειωθεί πως δεν απολύθηκε έπειτα από αυτή τη συμπεριφορά σε κανένα περιστατικό.