Τριφυλία: Ο Συντονιστής Α.Δ.Π.Δ.Ε. & Ι. ακύρωσε απόφαση ανάθεσης ποσού 24.108,80 ευρώ

Τριφυλία: Ο Συντονιστής Α.Δ.Π.Δ.Ε. & Ι. ακύρωσε απόφαση ανάθεσης ποσού 24.108,80 ευρώ

Ο Συντονιστής Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων ακύρωσε απόφαση ανάθεσης ποσού 24.108,80 ευρώ στην οποία προέβη με κατά πλειοψηφία απόφαση η Οικονομική Επιτροπή Τριφυλίας.

Στις 15 Σεπτεμβρίου σε συνεδρίαση της Ο.Ε. ελήφθη κατά πλειοψηφία απόφαση (αρ. απόφασης 211/2020) μόνο με θετικές ψήφους των αντιδημάρχων Δημήτρη Στριμπάκου, Αντώνη Βλάχου, Νίκου Φρούσου και Αλέκου Κουτρουμπή, στο θέμα «Έκτακτη απευθείας ανάθεσης της κατεπείγουσας προμήθειας μέσων προστασίας και λοιπών υλικών για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού COVID -19».

Δύο μέρες αργότερα, στις 17 Σεπτεμβρίου, υπεγράφη έκτακτη σύμβαση προμήθειας μέσων ατομικής προστασίας και λοιπών υλικών για την αντιμετώπιση του covid-19 μεταξύ του κ. Λεβεντάκη και εκπροσώπου της εταιρείας στην οποία είχε γίνει η ανάθεση με την κατά πλειοψηφία απόφαση της Ο.Ε.

Στις 3 Νοεμβρίου δημοσιεύθηκε στη Δι@υγεια, με ΑΔΑ: ΩΓΟΛΟΡ1Φ-923 , απόφαση του συντονιστή Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιουνίου με θέμα «Έλεγχος νομιμότητας της με αριθ. 211/2020 (Α∆Α:Ω2ΑΨΩΗΕ-Ε2Ν) Ο.Ε του Δήμου Τριφυλίας με θέμα “Έκτακτη απευθείας ανάθεση της κατεπείγουσας προμήθειας μέσων προστασίας και λοιπών υλικών για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού COVID -19”» με την οποία ακυρώνει τη με αριθ. 211/2020 απόφαση της Ο.Ε. Δήμου Τριφυλίας.

Στην απόφαση του Συντονιστή Α.Δ.Π.Δ.Ε. & Ι., Νικολάου Παπαθεοδώρου, τονίζεται καταληκτικά: «Επειδή από την εξέταση του φακέλου της υπόθεσης, στο πλαίσιο του αυτεπάγγελτου ελέγχου, προκύπτει ότι ο Δήμος Τριφυλίας ενώ είχε απευθύνει πρόσκληση σε ένα συγκεκριμένο υποψήφιο για την “Έκτακτη απευθείας ανάθεση της κατεπείγουσας προμήθειας μέσων προστασίας και λοιπών συναφών υλικών για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού COVID 19”, κατατέθηκαν ενώπιον της Οικονομικής Επιτροπής περισσότερες προσφορές, οι οποίες δεν εξετάστηκαν. Δεδομένου ότι η “διαδικασία με διαπραγμάτευση χωρίς δημοσίευση” επιτρέπει στις αναθέτουσες αρχές να διαπραγματεύονται απευθείας με τους δυνητικούς αναδόχους, δεν επιτρέπει την απευθείας ανάθεση σε προεπιλεγμένο οικονομικό φορέα, εκτός αν μόνο ένας τέτοιος φορέας θα είναι σε θέση να εκτελέσει τη σύμβαση εντός των τεχνικών και χρονικών περιορισμών που επιβάλλονται από τον κατεπείγοντα χαρακτήρα της κατάστασης.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν υπάρχει αναφορά αλλά ούτε επαρκής αιτιολόγηση των τεχνικών και χρονικών περιορισμών λόγω του κατεπείγοντος χαρακτήρα της κατάστασης που οδήγησε στον αποκλεισμό της συμμετοχής των υπόλοιπων προσφορών.

Ως εκ τούτου, δεν τηρήθηκαν οι προβλεπόμενες διατάξεις, όπως αναφέρθηκαν παραπάνω, για την ανάθεση δημόσιων συμβάσεων με τη διαδικασία της διαπραγμάτευσης χωρίς προηγούμενη δημοσίευση. ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ: Ακυρώνουμε, κατά τα προαναφερόμενα, την αριθ. 211/2020 Α.Ο.Ε. του Δήμου Τριφυλίας, για τους λόγους που αναφέρονται στο σκεπτικό της παρούσας, στα πλαίσια του αυτεπάγγελτου ελέγχου νομιμότητας. Κατά της ως άνω απόφασης χωρεί προσφυγή ενώπιον της Ειδικής Επιτροπής του αρ. 152 του Κ.∆.Κ. (Ν. 3463/06), εντός προθεσμίας τριάντα (30) ημερών από την κοινοποίηση της παρούσας».