6 νέα κρούσματα στη Μεσσηνία – “Covid free” η Μεσσήνη

6 νέα κρούσματα στη Μεσσηνία  – “Covid free” η Μεσσήνη

“Οδικός χάρτης” για το πως θα γιορτάσουμε τα Χριστούτεννα δια στόματος Μητσοτάκη στα τέλη της εβδομάδος

Έξι νέα κρούσματα κορωνοϊού είχαμε χθες στη Μεσσηνία κατά την επίσημη ενημέρωση του ΕΟΔΥ. Σε όλη τη χώρα καταγράφηκε ξανά, δυστυχώς, τριψήφιος αριθμός θανάτων, με 111 ακόμα συμπολίτες μας να προστίθενται στη μακάβρια «λίστα» των νεκρών από την αρχή της πανδημίας. Στις δε ΜΕΘ των νοσοκομείων νοσηλεύονται 596 ασθενείς, ενώ χθες καταγράφηκε αύξηση των κρουσμάτων, καθώς διαπιστώθηκαν 2.199 νέα επιβεβαιωμένα. 

Στο Γενικό Νοσοκομείο Καλαμάτας, πάντως, και στην κλινική “covid -19” η κατάσταση παραμένει σταθερή και ελεγχόμενη, με 22 συμπολίτες μας να νοσηλεύονται.

Καθώς ήδη μπήκαμε στο Δεκέμβριο και οι γιορτές των Χριστουγέννων πλησιάζουν, έκδηλη είναι η ανησυχία των επαγγελματιών για το πότε και αν θα ανοίξουν οι επιχειρήσεις τους. Όπως επιβεβαίωσε χθες και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, στο τέλος της εβδομάδας αναμένεται να ανακοινωθεί ο «οδικός χάρτης» για το πώς θα γιορτάσουμε τα φετινά Χριστούγεννα δια στόματος του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. 

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύονται στον αθηναϊκό Τύπο, δύσκολα θα ξανανοίξουν τα σχολεία μέσα στο 2020, τα εμπορικά καταστήματα θα επαναλειτουργήσουν με αυστηρά μέτρα προστασίας, ενώ η δύσκολη «εξίσωση» που έχει να λύσει η κυβέρνηση είναι η εστίαση…

«Καθαρή» από κορωνοϊό η Μεσσήνη

Με τη διενέργεια των χθεσινών «drive trhough» , γρήγορων τεστ κορωνοϊού, έξω από το Δημαρχείο Μεσσήνης, ολοκληρώθηκε μια σειρά ελέγχων με “rapid test” που είχε ξεκινήσει από την προηγούμενη εβδομάδα στην περιφέρεια του Δήμου για τον έλεγχο κατοίκων και εργατών γης. Χθες προσήλθαν για εξέταση 72 κάτοικοι κυρίως της Μεσσήνης αλλά και της γύρω περιοχής και όλα τα δείγματα που ελήφθησαν ήταν αρνητικά.

Υπενθυμίζουμε πως το Νοέμβριο είχαν πραγματοποιηθεί τρεις διαδοχικοί έλεγχοι στο Δημαρχείο, στους οποίους είχαν ελεγχθεί με μοριακά τεστ υπάλληλοι του Δήμου, των δημοτικών επιχειρήσεων και αιρετοί. Έτσι σε σύνολο περίπου 800 εξεταζομένων με μοριακά και rapid test στα όρια του Δήμου Μεσσήνης, η συντριπτική πλειοψηφία ήταν αρνητικά.

Ο πρώτος αυτός κύκλος ελέγχων που ξεκίνησε με πρωτοβουλία της Δημοτικής Αρχής ήρθε εις πέρας σε συνεργασία με τα Κέντρα Υγείας Καλαμάτας και Μεσσήνης, την Κινητή Μονάδα του ΕΟΔΥ και νοσηλεύτριες της Κοινωνικής Υπηρεσίας του Δήμου. Σύμφωνα με πληροφορίες, είναι πολύ πιθανό να επαναληφθεί “drive through” εξέταση στη Μεσσήνη και πριν από το τέλος του χρόνου. Στο χώρο ελέγχων βρέθηκε χθες και ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Στάθης Αναστασόπουλος, ο οποίος τόνισε πως η προσπάθεια ελέγχων συνεχίζεται, για να περιοριστεί η εξάπλωση του κορωνοϊού, υπογραμμίζοντας την αγαστή συνεργασία της Περιφέρειας με τους Δήμους, τα Κέντρα Υγείας και τον ΕΟΔΥ. Τη διαδικασία επέβλεψε ο επιστημονικός σύμβουλος δημάρχου σε θέματα υγείας, διδάκτωρ της Σχολής Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και διευθυντής Κλινικής του Νοσοκομείου Καλαμάτας, ιατρός Γεώργιος Πετράκος.

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Μεσσήνης, Γιώργος Αθανασόπουλος, δήλωσε ικανοποιημένος για τα αποτελέσματα, εκφράζοντας παράλληλα την πεποίθηση ότι η περιοχή μας αυτή τη στιγμή είναι ασφαλής, αφού και τα επιδημιολογικά δεδομένα και τα περιστατικά έχουν ελαχιστοποιηθεί σε επίπεδο νομού και Περιφέρειας. Ευχαρίστησε δε ιδιαιτέρως για τη συνεργασία τους τον υπεύθυνο δράσεων του ΕΟΔΥ στο Νομό Μεσσηνίας Κωνσταντίνο Βλαχοδημητρόπουλο, τον επιστημονικά υπεύθυνο του Κ.Υ. Καλαμάτας Παναγιώτη Κατσαφάδο και τη διευθύντρια του Κ.Υ. Μεσσήνης Μαρία Ρούσση. Τέλος, επισήμανε πως δε χρειάζεται εφησυχασμός από τον κόσμο, αντιθέτως θα πρέπει να τηρούνται τα μέτρα κοινωνικής απόστασης, ατομικής υγιεινής και χρήσης μάσκας, για να περάσουμε αυτή τη δύσκολη περίοδο χωρίς προβλήματα. 

Αύριο και μεθαύριο σε Κυπαρισσία, Φιλιατρά – Την επόμενη εβδομάδα σε Πύλο

Το κινητό κλιμάκιο του ΕΟΔΥ συνεχίζει και σήμερα τους ελέγχους με τη διενέργεια “rapid test” στην περιοχή της Τριφυλίας, όπου αναμένεται να εξεταστούν και αρκετοί εργάτες γης αυτή τη φορά. 

Την επόμενη εβδομάδα σειρά για ελέγχους έχει ο Δήμος Πύλου- Νέστορος.

 Του Κώστα Γαζούλη